Регионът

Производители в розовия бранш готвят протест за неизкупено масло

  02.03.2021 06:38             
Производители в розовия бранш готвят протест за неизкупено масло

ПАНАГЮРИЩЕ. Преди дни се заговори за протест на розопроизводители и собственици на розоварни за неизкупено розово масло. Цената му пада в световен мащаб драстично. От 9 - 10 хиляди евро за килограм, сега ароматната течност се търгува едва за 6 хиляди евро.

Ще има ли протести в сектора? Разяснения по темата даде Веселина Зумпалова - Ралчева, собственичка на дестилерия за производство на екологично розово масло:

- Кризата, свързана с реализацията на розовото масло, е в световен мащаб. Тя се отразява на

продажбата на луксозни продукти,

които хората ограничават да купуват и ползват. Скъпата парфюмерия с участие на ароматната течност над 70 процента се търгува по летища, безмитни магазини, самолети, молове - места, чиито достъп е забранен или ограничен заради пандемията.

Сериозният спад на търговията на подобни стоки води до занижаване на цените на суровините за производството им. Тенденцията да не се купува розово масло, е от миналата година, когато големи количества от стоката останаха нереализирани. Проблемът ще продължи и през 2021 г.,

защото дойде времето за подписване на предварителните договори, даване на поръчки, а в момента има пълно затишие на пазара.

Досега 90 процента от нашата екопродукция е изкупена. Все още на пазара няма свръхпроизводство на биологично масло, както при конвенционалната роза. То се използва във фармацевтиката и в друг клас лечебна козметика. В тези сфери няма голям спад, както при парфюмерията. Маслото ни отпътува основно за Германия, Франция и Швейцария. По-малки количества са достъпни и в Англия и САЩ.

Колеги с непродадено масло

са готови за протест. Нормално е обаче преди уличното недоволство да се водят разговори за изход от ситуацията. Очакваме през втората половина на март проблемът да се обсъди в Консултативния съвет по розата, за да се види с какво държавата може да помогне. Тогава ще стане ясно срещу какво да протестираме. Не че ще променим световната ситуация, но е задължително розопроизводителите да запазят поминъка си и да живеят подобаващо. Държавата трябва да подкрепи тези със сериозен спад на оборота, макар че целият сектор се нуждае от помощ.

Припомням, че миналата година розопроизводителите получиха финансова помощ от държавата и т. нар.

Ковид плащане с европейски пари

Собствениците на розови насаждения до 10 декара се сдобиха с 950 лева, а над 10 декара - с над 3000 лева. Жалко е, че заради ниските изкупни цени на розовия цвят нивите пустеят, а традиционният поминък замира. От Закона за розата така и не видяхме резултати, защото приемането му съвпадна с кризата от коронавируса.

Надяваме се законовата стъпка да сложи ред и да има контрол така, че от България да излизат само качествени продукти и да няма притеснения у нашите партньори. Те да не се страхуват, че през страната ни ще си купят примерно иранско масло или

подправени продукти

Засега продажната цена на розовото масло е много ниска и не вярвам някой да рискува да предлага стока със съмнително качество.

Конвенционалното масло стигна нива от около 6000 евро за килограм, а допреди година се харчеше за над 9 - 10 хиляди евро. Пролетта идва и усилено се готвим в розовите градини за новия сезон, поясни Веселина Зумпалова - Ралчева.

Тя припомни, че предстои подготовка и в дестилерията:

- Там извличаме розово, лавандулово и други етерични масла. През март - април ще започнем дестилация на коприва, после още един цикъл от друго растение и ще дойде ред на розата, заключи бизнесдамата.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.
Всички