Понеделник, 31 Май 2021
 
ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Директорката на здравната инспекция бе сред лекарите, които ваксинираха

  26.02.2021 06:33             
Директорката на здравната инспекция бе сред лекарите, които ваксинираха

ПАЗАРДЖИК. Ваксинацията срещу Ковид-19 в нашата област върви с пълна пара. Интересът към зелените коридори е засилен, а желаещите да се защитят от коронавируса са много. Разкрити са общо 14 специализирани имунизационни кабинети на територията на цялата област. Личните лекари също се включиха.

А сред медиците, които тази седмица поставяха ваксини, беше и  директорката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Фани Петрова. Ето какви впечатления сподели тя пред "Знаме" от хода на имунизацията в здравната инспекция.

Там конкретно имунизациите се извършват на 2 места. Единият кабинет е за хората, дошли за втора игла, главно медицински лица, фармацевти и зъботехници, а в другият - за граждани, ползващи така наречения зелен коридор.

- Достигат ли лекарите, които поставят ваксините, д-р Петрова?

- Засега да. При необходимост ние конкретно имаме готовност да включим още медици. Предполагам, че е така и при колегите. На разположение да ваксинират в РЗИ са петима души. Един кабинет се обслужва от едно техническо лице и двама лекари. Създаден е добър ред, за да няма излишно чакане.

- Правят ли се списъци?

- Не вървим по списъци, но би било добре хората да се записват. Така по-лесно ще се спазват противоепидемичните мерки за недопускане струпването на много хора на едно място по едно и също време. Освен това желаещите ще бъдат улеснени за часовете, когато трябва да се явят.

- Как преминава ваксинацията в РЗИ?

- Преди поставянето на ваксината задължително измерваме телесната температура с безконтактен термометър, както и кръвното налягане. С пулсоксиметър пък проверяваме сърдечната честота и сатурацията. След самата имунизация се изчаква известно време, през което обясняваме на хората какви са постваксиналните оплаквания, на коя дата трябва да се явят за втората доза и т. н.

- Какви хора идват най-вече да се имунизират?

- Лично аз ваксинирам предимно хора в пенсионна възраст, макар че има и по-млади.

- А какви оплаквания може да има след поставянето на ваксината?

- Може да се повиши телесната температура, да се появят лека треска, главоболие, болки в мускулите, отпадналост. Обикновено отшумяват в рамките на няколко часа, а при повечето хора не се наблюдават никакви оплаквания. Ако обаче те са налице и продължат прекалено дълго, или пък ако се появят задух, обриви и т. н., нека потърпевшият се обърне към общопрактикуващия си лекар.

- До момента някой оплакал ли се е от тежка постваксинална реакция?

- При нас не, колегите също не са съобщили.

- Какво трябва да знаят хората, на които им предстои имунизация?

- Че не бива да прекаляват с алкохола предишния ден, което важи за всяка медицинска манипулация, а в деня на поставянето на ваксината не трябва да извършват тежка физическа работа.

- Връщан ли е досега желаещ да бъде имунизиран?

- Нямам такава информация.

- Ваксинират ли мобилни екипи в нашата област?

- Имаме готовност за мобилен кабинет, ако някъде няма джипи и има нужда от такъв. Но нашите села по принцип са покрити с общопрактикуващи лекари.

Специализираните кабинети са 14. Разположени са така, че да е удобно за населението, да не се налага хората да пътуват на дълги разстояния. В Пазарджик са в РЗИ, "Вива", "Хигия" и "Здраве", във Велинград има и в двете болници. Има също така в Белово, Септември, Панагюрище. Обхванати са Брацигово, Стрелча, Сърница и т. н.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички