Пазарджик

Атанаска Сотирова: Писането изкарва наяве друга част от теб

  27.02.2021 06:29             
Атанаска Сотирова: Писането изкарва наяве друга част от теб

Темата "Правият път невинаги е правилната посока" толкова ме вдъхнови, че написах есето си един дъх, признава Атанаска Сотирова, ученичка в 12 "д" клас.

- Писах за възрастен музикант, който въпреки тежката си съдба, остава верен на себе си и продължава да търси спасение в изкуството - спасение както за себе си, така и за другите. Представих срещата си с този човек като променяща моята гледна точка, като даваща ми нов поглед към нещата и живота като цяло. Защото с

музиката

си този човек променя хората. Тя е единственото, което за него има смисъл. Постарах се творбата ми да е докосваща и емоционална, каквото трябва да бъде всяко есе.

„Странно нещо е съдбата, пише в есето си Атанаска. Не признава въпроси като „Защо?“. Не дава право на избор. Стиска ръката ти и те повежда напред, повежда те в „правилната“ посока. На всяка цена. А ти се вкопчваш в надежди, в заблуди, че мъката може да се стопи. Стискаш зъби и толкова. Понякога нямаш избор.“

Атанаска обича да пише, защото "това е нещо различно,

не е суха теория,

граматика и т. н., писането изкарва наяве друга част от теб". И преди е участвала в състезания и олимпиади, свързани с писането. Щастлива е, че освен на български, може да изразява мислите и емоциите си и на английски език.

Сред останалите хобита на момичето са пътуванията. А времето, прекарано със семейство и приятели, определя като "изключително ценно". В миналото години наред е танцувала народни танци.

Тъй като е дванайстокласничка, вълненията й в момента са свързани с предстоящите матури и кандидат-студентски изпити. Иска да уча "Счетоводство, финанси и дигитални приложения" на английски език в Софийския университет.

- Предпочитам това, с което се занимавам, да бъде в областта на

точните науки,

а есетата и писането да са ми за удоволствие. Опасявам се, че ако станат ежедневие и работа, биха изгубили смисъла си.

Към младите хора, изкушени от писането, Атанаска се обръща с думите:

- Пуснете се по течение. Може само да спечелите от това. Бъдете искрени, когато пишете. Пишете открито за това, което чувствате. Писането дава невероятен шанс да изразиш себе си. Да създадеш нещо смислено, красиво и докосващо.

Мария Дъбова


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички