Регионът

Премиерът Борисов и вицепремиерът Захариева в Панагюрище обещаха 20 млн. лв. за язовира

  25.02.2021 10:58             
Премиерът Борисов и вицепремиерът Захариева в Панагюрище обещаха 20 млн. лв. за язовира

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева дойдоха на посещение в Панагюрище, а техен гид е кметът на общината Никола Белишки. Стана ясно, че 20 милиона лева са отпуснати за язовир „Луда Яна“.

- В момента сме на стените. Строи се и огромна пречиствателна станция, за да може населението в община Панагюрище да има вода. Близо 60 милиона е инвестицията. Уширява се и се изгребва теренът - добави Бойко Борисов. По думите му проектът за язовир „Луда Яна“ има 9 подобекта.

- Виждам как се работи, вече процесът е необратим“, заяви Борисов.

Строителството на „Лудя Яна“ започна през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване е установено, че изградената част от стената отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения  ще бъдат разрушени и изградени наново.
Строителните дейности започнаха отново през есента на 2016 г. За изпълнител беше избран консорциум между австрийската строителна компания „Щрабаг“ и българската фирма „Станилов“ ЕООД. По план съоръжението, което трябва да снабдява с вода Панагюрище и околните села, трябваше да е готово през март 2019 г. Завършването му обаче бе отложено за края на 2022 г. при направени около 30 процента от предвидените дейности. Само че изпълнителят “Станилов” изпадна във финансови трудности и нейното място бе заето от “Джи Пи груп”. От държавата администрация тогава коментираха, че по проекта за “Луда Яна” е имало удължаване на срока заради лоши атмосферни условия.
Общата стойност на договора за ремонт на язовирната стена и съпътстващите съоръжения (пречиствателна станция за питейни води, водопроводи, електропроводи, сгради) е 56.27 млн. лв. с ДДС. Предвидено е обектът да се довърши със средства от държавния бюджет, съобщават от МРРБ. Обектът се финансираше с кредит от Международната банка за възстановяване и развитие (80%), а остатъкът - от държавния бюджет.

Докато гледаше как върви строежът на бъдещия язовир „Луда Яна”, премиерът скръцна със зъби на Европейската комисия.

„ЕК да бъде строга към компаниите, ако трябва и чрез съд да ни върнат парите за ваксини“, прикани той. Пред местната власт напомни, че вече у нас са 12 000 ваксини от „Модерна“. Той заяви, че вчера минахме 21 000 ваксинирани. „Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже, а сега компаниите се мотаят“, каза Борисов по въпроса със закъснелите ваксини. Борисов прикани към електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са преболедували с антитела или ваксинирани, за да не правят PCR. Премиерът изтъкна, че тази вечер „имало Европейски съвет, но вече имало недоволни държави, тъй като от ЕК давали пари на време, а сега компаниите със закъсненията си поставяли под риск ваксинационните им планове“. Премиерът ще постави въпроса за пореден път. Борисов заяви, че бил готов и да пратят самолет, за да дойдат ваксините, но имало спор дали в тях може да се съхраняват. „Надявам се комисията да действа по-строго, ако трябва да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали“, каза Борисов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички