Регионът

Министър Петкова посети ВЕЦ „Момина клисура”

  24.02.2021 16:10             
Министър Петкова посети ВЕЦ „Момина клисура”

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и областният координатор на ГЕРБ-Пазарджик Найден Шопов посетиха хидроенергийния комплекс „Белмекен-Сестримо-Момина клисура”. Министър Петкова разгледа производствените мощности във ВЕЦ „Момина клисура“, която е третото стъпало на каскадата на най-големия и сложен хидроенергиен комплекс в България – Белмекен – Сестримо. Централата е седмата най-голяма производствена мощност на НЕК ЕАД – 120 MW, със средногодишно производство от 136 GWh. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1974 г. и през 2020 година, а делът на каскадата в общото производство на НЕК на електроенергия е 23%.

В момента се извършва рехабилитацията на каскада „Белмекен – Сестримо - Момина клисура”, която се финансира от „Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ Козлодуй“ (KIDSF), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Стойността на проекта е близо 20 млн. евро, 58% от които грантово финансиране и 42% средства на НЕК ЕАД. Проектът има за цел да увеличи експлоатационната надеждност и да подобри възможностите и действието на централите при участие в първичното и вторично регулиране на честотата на мрежата и захранването на коридори за аварийно възстановяване на енергийната система, чрез подмяна на морално остаряло и амортизирано оборудване. На посещението присъстваха още областният управител Стефан Мирев, както и общинският председатвл на ГЕРБ Белово Васил Савов. Преди посещението във ВЕЦ “Момина клисура”, областният координатор на

ГЕРБ Найден Шопов присъства и на срещата на министър Петкова с кмета на община Пазарджик Тодор Попов. На нея кметът Тодор Попов получи чек по т.нар. “Норвежки пакет” на стойност 1 041 949лв., чрез който ще бъдат подменени над 1000 осветителни тела по централни улици в гр. Пазарджик.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички