Регионът

През 2020-та “Асарел-Медет” инвестира 75 млн. лв. за устойчиво развитие

  22.02.2021 16:36             
През 2020-та “Асарел-Медет” инвестира 75 млн. лв. за устойчиво развитие

Трудна, но много успешна, е била 2020-а година за един от лидерите в българския рудодобив "Асарел-Медет"АД, съобщиха от компанията. В условията на пандемия са инвестирани близо 75 милиона лева по програмите за дългосрочно устойчиво развитие на компанията, а началото на 2021 година бе белязано от старта на поредната инвестиция на дружеството в туризма - започна изграждането на ново крило на Хотел & СПА Каменград в Панагюрище.

"Нашата индустрия е базова и структуроопределяща не само за цели региони, но и за икономиката на страната и за щастие в тези трудни за всички условия успяхме да мобилизираме ресурсите си и да продължим да се развиваме устойчиво", доволен е изпълнителният директор на "Асарел-Медет"АД инж. Делчо Николов пред колегите от „Стандарт”. В най-тежките месеци на 2020 г., когато цените на металите на международните пазари буквално се сринаха, предприятието успя да съхрани всички работни места и да запази доходите на хората. В резултат на това, след година на пандемия и ограничителни мерки, "Асарел-Медет"АД може да се похвали

с повече от отлични финансови и производствени резултати

Преди счетоводно приключване на годината, нетната себестойност на 1 тон платим метал е със 7,7% по-ниска от планираната за 2020 г. по съпоставими условия.

"Мерките, които взехме още в началото на пандемията, мога да определя като навременни и адекватни. Те остават дори по-строги от тези, които се предприеха на национално ниво", подчерта изпълнителният директор. Дружеството създаде собствен оперативен щаб, извърши нова оценка на риска, реорганизира работните графици, осигури лични предпазни средства и въведе ясен регламент за широко безплатно тестване и профилактика.

За последните три години "Асарел-Медет"АД инвестира над 350 милиона лева

по програмите за дългосрочно развитие на дружеството. През 2021 г. се очаква финализирането на един от най-мащабните проекти - модернизацията на Обогатителната фабрика за достигане на заложения проектен капацитет от 15 млн. тона годишна преработка на руда. През миналата година беше внедрена и дигитална система за управление на пробивно-взривните дейности, която позволява изключително прецизното им проектиране и извършване. Това е уникален за Балканите проект, който включва в обща информационна система пробивно-взривните работи заедно с дигиталния геоложки, структурен и хидрогеоложки модел на находище "Асарел". Подобна система имат само водещите минни компании в света.

Общо над 4 млн. лв. са вложени от компанията в дейности по опазване на околната среда

през миналата година. Изпълнени са 23 задачи, като само осем от тях са ангажимент на компанията по концесионния договор. В района е извършена техническа и биологична рекултивация на общо 63 декара през 2020 г. Социална отговорност Благодарение на визионерския поглед на покойния председател на Надзорния съвет на компанията проф. д-р Лъчезар Цоцорков, Панагюрище посрещна пандемията

на трето място в страната по брой лекари на глава от населението,

с модерно оборудвана болница и 340 болнични легла. Инвестицията от над 120 милиона лева в модернизацията на едва кретащата през 2015 г. панагюрска болница, сега позволи на общината да има 650 лекари, медицински сестри и немедицински специалисти, работещи в МБАЛ "Уни Хоспитал". Фондация "Лъчезар Цоцорков" дари предпазни средства и тестове за 300 хиляди лева на болници в страната, а заедно с другите големи минни компании "Асарел-Медет"АД се включи в голямото браншово дарение от над 500 хиляди лева, с което Министерство на здравеопазването покри транспортните разходи за доставки от Китай.

Новата 2021 година започна с поредния голям инвестиционен проект на "Асарел-Медет"АД в сферата на туризма. Започна разширяването на Хотел & СПА Каменград в Панагюрище, който ще увеличи капацитета си с 56 двойни стаи и 5 апартамента. "В може би най-тежкия период за туристическия бранш инвестираме в разширението на хотел "Каменград", защото тук има голям туристически потенциал, който продължаваме да развиваме. Панагюрище е атрактивна дестинация за културно-исторически, СПА, конферентен, здравен и спортен туризъм", посочи от името на дъщерното дружество "Тракийски хотелиери" Веселина Цоцоркова. Това ще създаде нови перспективи за туризма в региона Очаква се новата част на хотела да отвори врати в края на 2022 година.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички