Други

Гордост за Пещера - ръкоположиха в епископски сан архимандрит Висарион

  22.02.2021 12:14             
Гордост за Пещера - ръкоположиха в епископски сан архимандрит Висарион

ПЛОВДИВ. Пещерци има защо да са горди, защото техният съгражданин Георги Гривов с духовно име Висарион вече е епископ. На 21 февруари, Неделята на Митаря и Фарисея, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в града на тепетата беше отслужена Съборна aрхиерейска света литургия, по време на която се извърши епископска хиротония на архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия (архимандрит е титла още от Средновековието и означава "игумен", б.р.). На епископската хиротония присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, командирът на 101 Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, свещеници и миряни от Смолян.

След хиротонията епископ Висарион продължава своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит Николай. Хиротонията (от гр. ръкополагане) се извършва в св.олтар и тогава върху избрания се предава Божествена благодат. Предаването на властта от епископ на епископ е израз на така важната в Христовата църква апостолска приемственост.

Още в своето заседание на 16 февруари Светия Синод реши: “Наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, да бъде извършено в Синодалната палата, а епископската хиротония да се извърши тази неделя в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив.“

Епископ Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971 г. в град Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Пещера, а средното си образование е завършил в Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002 г. завършва Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Подстриган е за монах на 4 ноември 2002 г. в манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора и е ръкоположен за йеродякон на 25 ноември, а за йеромонах - на 27 ноември.2002 г., от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. Духовен старец му е Плевенския митрополит Игнатий. Назначен за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1 април2004 г. Отличен с офикия „Архимандрит“ от Пловдивския митрополит Николай на 26 юли 2007 г. Назначен за архиерейски наместник на Смолянската духовна околия на 1 юни 2010 г.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички