Пазарджик

Георги спечели първо място и ръчен часовник в рецитал за Левски

  19.02.2021 14:35             
Георги спечели първо място и ръчен часовник в рецитал за Левски

ПАЗАРДЖИК. Вълнуващи всяко българско сърце слова от постановката "Великденско вино" на Константин Илиев поставиха началото на конкурс-рецитала, посветен на на 148-годишнина от гибелта на Апостола, организиран от Общински комитет "Левски" - Пазарджик, от Нарoдно читалище "Пробуда" - Пазарджик, от Средно училище "Димитър Гачев" - Пазарджик.

- Василе, Игнатие, Дяконе, защо та създаде Господ Бог и защо мене създаде? Има едно място край София, нарича се Голгота. ... Има едно място край Йерусалим, нарича се Голгота, което се тълкува Лобно място. Тамо го разпнаха... - Де му е гробът? Де са го заровили? Никой не знае... - Що е сторил, та го търсят из цялата Империя? - Аз съм тръгнал да проповядвам, щото ми е жал за народа. И взема чашата и възблагодари и даде им я и рече: - Пийте от нея всички, щото тя е моята кръв на Новия завет, която се излива за мнозина, за прощение на греховете…

Конкурс-рециталът течеше две седмици чрез видео клипове на рецитаторите, които жури изслуша и класира. Учениците, подготвени от своите класни ръководители, индивидуално и групово декламираха с грейнали очи стихове за Левски пред жури: г-жа Цветанка Иванова - председател на Общински комитет "Левски", г-жа Гинче Караминова - заместник-директор на СУ "Димитър Гачев" и г-н Валери Стоянов - директор на СУ "Димитър Гачев".

Децата репетираха усърдно и се подготвяха за днешния конкурс като участваха със своите видео клипове за рецитала. Малчуганите от II, III, IV клас представиха крилати фрази на Апостола, оформиха в слово синеокия борец за свобода и правда, рецитираха стихове на съвременни български поети за Левски. " И пак е 18 февруари. С цветя в ръцете, чинно коленичим. Изплакала очите си - България, все още чака своя син обичан ." - развълнувано мълвяха Кадер, Джейда, Иван от VI "б" клас стиховете на Александър Калчев.

Кулминация в рецитала бе изпълнението на Георги Павлов, също от VI "б" клас, който спечели призовото първо място и награда ръчен часовник. Грамоти, индивидуални и групови награди за отлично представяне в рецитала получиха участниците - книги "Моята първа среща с Левски", "Апостолът в премеждие", боички и четки, а футболна топка, оцветена с националното знаме, получи за груповото участие IV "а" клас. Стихотворението "Обесването на Васил Левски" на Христо Ботев - символ на тъгите на България по загубата на свидния син бе произнесено с дълбоко чувство на съпреживяване от младия талант на фона на песента - молитва "Отче наш" на ансамбъла "Музикална лаборатория за човека" на Маестро Йордан Камджалов. С тази музика и с това пробождащо слово - най-прекият път към безсмъртието - Апостола на българската свобода оживя в сърцата ни, за да ни прикове отново с онова неговото, изтръгнато от дълбините на душата: - Народе????

Зорница БАРАКОВА

Секретар на НЧ "Пробуда" – Пазарджик

Линк към изпълнението на 12-годишния Георги Павлов,  спечелил първо място в конкурс-рецитала:  https://www.facebook.com/zornitsabarakova/videos/4262547760430682


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички