Други Пазарджик

За да си запази ресторанта, собственик отиде на гурбет

  24.02.2021 06:38             
За да си запази ресторанта, собственик отиде на гурбет

ПАЗАРДЖИК. За да имам ресторант в България, на който продължавам да плащам наем, макар че е затворен от март миналата година, се принудих да замина и да започна работа в Германия. Думите са на Георги Шарков, собственик и управител на ресторант "Империал" в Пазарджик. Ето и хронологията на случилото се, довела до тази развръзка.

- Хлопнахме кепенците на 13 март 2020 година, когато бе първото затягане на мерките - разказа той пред "Знаме". - След няколко месеца противоепидемичните мерки бяха малко поразхлабени, но нас конкретно това не ни устройваше. Заведенията имаха право да посрещат гости по тераси и градини, но

моят ресторант не разполага нито с тераса, нито с градина

Изискванията за разстояние между масите, като и това да не се настаняват повече от шестима души на една маса, в моя случай също не бяха много уместни. "Империал" е ориентиран към банкети и други организирани празненства, не е за свободна консумация. Дошли са например хора на рожден ден, разбираемо е да искат да са на една маса, а не да седят разделени. Не са се виждали, искат да общуват, да се веселят заедно. А аз трябваше да им казвам, че не може, защото изпълнявам закона. Като чуят нещо такова, повечето клиенти се отказват.

През лятото, въпреки съветите на близки хора, че

"ремонт се прави с пари",

Георги Шарков успява с личен труд, малко средства и повече находчивост да направи видими подобрения на заведението.

- Надявах се през есента да изненадам почитателите на ресторанта, а то стана обратното - ходът на събитията изненада мен - признава той.

Следващата порция надежда за ресторантьора е, че декемврийските приходи ще компенсират загубите от предходните месеци. Но и това не се случва.

- За никого не е тайна, че за нашия бранш декември е най-силният месец през годината. Малко или много, важи принципът:

"Ден година храни"

В други години точно през декември съм правил между 40 и 50 процента от годишния оборот. Само за Нова година съм продавал по 120-130 куверта. Уви, през 2020 г. всичко бе различно.

След като става ясно, че заведенията няма да работят нито по Коледа, нито по Нова година, Георги Шарков започва да търси друг изход:

- Обичам си ресторанта, не ми се щеше да приключвам с този бизнес. Но ножът вече бе опрял в кокала. Не бях имал приходи месеци наред, но наемът продължаваше да си върви. Добре, че хазяите са свестни и се съгласиха да ме изчакат. Направиха и известна корекция на сумата, която им дължа за съответния период, за което им благодаря. Иначе, дори с германската заплата нямаше да смогна да облужвам наема и банката.

Защото

кредитът към банката също трябва да се плаща

Поради тези причини Георги Шарков взима решението да замине за Германия.

- Тук съм от от 13 декември - от времето на последния локдаун. Започнах работа, за да си запазя ресторанта в Пазарджик.

Спаси ме това, че съм завършил "Немска филология". Никога преди не бях работил по специалността си, но дойде време немският език да ми помогне. Послужи ми дипломата, която не бях ползвал 30 години.

Собственикът на "Империал" е категоричен, че

ще се върне и ще отвори любимия ресторант,

след като обстановката у нас се нормализира.

- Най-вероятно ще е след лятото. Дори да се поразхлабят нещата, както бе миналата година, летният сезон по принцип ми е слаб. Както казах, нямам градина, нито тераса, а и градът се обезлюдява.

В Германия успях да си намеря хубава работа. Ще поостана, докато съм сигурен, че отново мога да печеля от "Империал".

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички