Четвъртък, 15 Апр 2021
 
Други Регионът

Бивш граничен полицай иска да вдигнем първи паметник на Крали Марко

  21.02.2021 18:12             
Бивш граничен полицай иска да вдигнем първи паметник на Крали Марко

И Светослав помага постоянно на хората като народния герой от юнашкия епос

КРАЛИ МАРКО. Светослав Александров е на Христовите 33 години и живее в единственото село у нас с името Крали Марко. Срамота е в Северна Македония да има паметник на този митичен юнак, а у нас да няма, казва Светослав, който е бивш граничен полицай и член на националния съюз на командосите. И е прав. Защото повечето средновековни извори от Изток и от Запад сочат прилепския крал като „български княз”, а не като сръбски, а той самият се подписва като „трети цар на България”. Светослав е пазил границата на България във времето, когато огромен поток бежанци на талази ни заливаха и макар да не се отъждествява с героя от юнашкия епос, се прекланя пред заслугата на Крали Марко да запази границите на родовото ни самосъзнание. Незнайно е защо няма друго село с името на Марко Кралевити, хем у нас

най-многобройни са топонимите с име „Марко” и „Шишман”

То не са маркови стълбове, стъпки, кръстци, купени… При нас Траянови врата е познат от старо време и като Маркова капия, а ĸpaй пaнaгюpcĸoтo ceлo Бaня е Mapĸoвия мocт или Mapĸoвa ĸюпpия, както казват на забитата скала-мост пoĸpaй Бaнcĸa Лyдa Янa. Не е важно дали истинският Марко, син на деспот Вълкашин, се е бил като турски васал на страната на османците. Важно е какво е направил митичният герой за съхраняването на българщината, смята събеседникът ни.

„Отскоро се прибрах в село, но една година бях в Англия и за това време видях как хората там са обединени от всевъзможни каузи, без значение, че са от всякакви народности. Всеки прави градинки, паркове, за да му е удобно, нищо, че е там на квартира.

В Крали Марко също е цветно – паркът ни е чудесен

с детските люлки, площадка и беседки, а преди година отвори врати параклисът „Св. Архангел Михаил”, за чието изграждане много години се борехме всички. Още по-хубаво е, че младите хора и децата се умножават. Осем млади семейства се заселиха за постоянно тук в последно време. Търсят се къщи от софиянци, пловдивчани, че и от чужденци (наскоро един италианец купи къща). Липсва ни обаче един паметник, за да оправдае нашето село името си. Бабите разказват легендата, че навремето тук един от най-върлите врагове на Марко Кралевити, Муса Кеседжия, имал в района имение. И с Крали Марко се срещнали в бой, в който българинът победил. Той е българин и за съжаление много хора не знаят кой е той, а други си мислят, че е измислен герой, а не историческа личност.

България заслужава да има паметник на Крали Марко, а най-естествено е той да е в нашето село

Дадохме си всичките герои на Македония, а ние ги забравяме, не крие огорчението си Светослав. Той е завършил специалност „Борба с тероризма” в  Международна академия „Командо” в София, която има договор с МВР и МО, и е отличник на Випуск 2017. Със съпругата му Росица се радват на две чудесни дъщери – 10-годишната Анелия и 3-годишната Надежда. Сега си е поставил за цел до дни на видно място в селото да бъде поставена кутия за дарения. За съдействие ще търси и община Пазарджик, и всички, които искат да са съпричастни на каузата.

Без значение дали е на границата, в Англия, или в България, землякът ни не спирал да помага на хората, досущ като Крали Марко.

„Всеки, който пази границата, е герой. Полицаите и командированите военни там всеки ден си рискувахме живота, без да звучи преувеличено. Защото срещу нас имахме поток от милиони мигранти. Спирали сме потоци от хора, стигащи и до 50 души. Не е за хвалба, но покрай служебните си задължения сме били нащрек и в извънработно време.

Спасявали сме и давещи се туристи

(аз само имам два такива случая), докато почиваме на плажа (особено чужденците бяха научили всички забранени плажове и все там ходеха). Спасявали сме катастрофирали пътници – докато бях на границата при Резово, имаме поне десетина такива случая, а в съзнанието ми особено се е запечатал случаят с една обърната кола с жена-шофьорка и малко дете… Но като говорим за полицаи, в Англия отиват 7-8 полицаи, за да се озаптят нарушители на обществения ред, а при същата ситуация у нас го правят двама”, усмихва се Светослав. „Там бях в Бостън, градът с най-голяма престъпност след Лондон. Веднъж ме спряха двама полицаи и като ми провериха името в системата, ми казаха: „Защо не научиш по-добре английски и да станеш един от нас. Имаме нужда от хора като теб. Бях поласкан, но може би ще се върна в нашата полиция. Имам предложение…”

Младият мъж и като цивилен е помагал на пожарникарите. Когато пламнал хълмът над Черногорово, а десет пожари коли не смогвали да загасят пламъците в силния вятър, Светослав бил сред първите откликнали граждани… Неотдавна в центъра на Пазарджик банкоматът погрешка изплюл 200 лева пред него. „Бях със съпругата ми и веднага тръгнах за полицията, а тя остана при банкомата. Минути по-късно ми се обади, че на място е дошла разплакана жена…

Като ученик пък намерих 10 000 лева

С приятел вървяхме в района на банка ДСК и видяхме паднала чантичка. Имахме по 2-3 лева в джоба си, но не се изкушихме от пачките. Видяхме парите и документите и ги върнахме. На другия ден собственикът сам ни намери – заведе ни на пазар, накупи ни дрехи, почерпи ни с лакомства, а ние бяхме на седмото небе от щастие. Друг път, пак като ученик, намерих банкова карта с листче с ПИН-код. Занесох я в полицията и тогава се запознах с говорителя Мирослав Стоянов”, смее се мъжът, който може и да намира често чужди пари, но в момента няма работа.

„На борсата съм, но важното е да сме здрави. И да направим селото си още по-красиво място за живеене. Преди време инициирах кампания за поставяне на входно-изходни табели на Крали Марко, защото такива нямаше. И табели бяха поставени, казва отличникът на випуска за борба с тероризма. Сега се надявам и с паметника историята да има щастлив край!”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРЕВОЗ НА КОЛЕТНИ НЕУНИВЕРСАЛНИ ПРАТКИ ДО 20 КГ И БАГАЖ БЕЗ ОБЕМИСТИ ТОВАРИ ДО АНГЛИЯ И ОБРАТНО. 00447440477886/0898961651

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички