Други Регионът

Бивш граничен полицай иска да вдигнем първи паметник на Крали Марко

  21.02.2021 18:12             
Бивш граничен полицай иска да вдигнем първи паметник на Крали Марко

И Светослав помага постоянно на хората като народния герой от юнашкия епос

КРАЛИ МАРКО. Светослав Александров е на Христовите 33 години и живее в единственото село у нас с името Крали Марко. Срамота е в Северна Македония да има паметник на този митичен юнак, а у нас да няма, казва Светослав, който е бивш граничен полицай и член на националния съюз на командосите. И е прав. Защото повечето средновековни извори от Изток и от Запад сочат прилепския крал като „български княз”, а не като сръбски, а той самият се подписва като „трети цар на България”. Светослав е пазил границата на България във времето, когато огромен поток бежанци на талази ни заливаха и макар да не се отъждествява с героя от юнашкия епос, се прекланя пред заслугата на Крали Марко да запази границите на родовото ни самосъзнание. Незнайно е защо няма друго село с името на Марко Кралевити, хем у нас

най-многобройни са топонимите с име „Марко” и „Шишман”

То не са маркови стълбове, стъпки, кръстци, купени… При нас Траянови врата е познат от старо време и като Маркова капия, а ĸpaй пaнaгюpcĸoтo ceлo Бaня е Mapĸoвия мocт или Mapĸoвa ĸюпpия, както казват на забитата скала-мост пoĸpaй Бaнcĸa Лyдa Янa. Не е важно дали истинският Марко, син на деспот Вълкашин, се е бил като турски васал на страната на османците. Важно е какво е направил митичният герой за съхраняването на българщината, смята събеседникът ни.

„Отскоро се прибрах в село, но една година бях в Англия и за това време видях как хората там са обединени от всевъзможни каузи, без значение, че са от всякакви народности. Всеки прави градинки, паркове, за да му е удобно, нищо, че е там на квартира.

В Крали Марко също е цветно – паркът ни е чудесен

с детските люлки, площадка и беседки, а преди година отвори врати параклисът „Св. Архангел Михаил”, за чието изграждане много години се борехме всички. Още по-хубаво е, че младите хора и децата се умножават. Осем млади семейства се заселиха за постоянно тук в последно време. Търсят се къщи от софиянци, пловдивчани, че и от чужденци (наскоро един италианец купи къща). Липсва ни обаче един паметник, за да оправдае нашето село името си. Бабите разказват легендата, че навремето тук един от най-върлите врагове на Марко Кралевити, Муса Кеседжия, имал в района имение. И с Крали Марко се срещнали в бой, в който българинът победил. Той е българин и за съжаление много хора не знаят кой е той, а други си мислят, че е измислен герой, а не историческа личност.

България заслужава да има паметник на Крали Марко, а най-естествено е той да е в нашето село

Дадохме си всичките герои на Македония, а ние ги забравяме, не крие огорчението си Светослав. Той е завършил специалност „Борба с тероризма” в  Международна академия „Командо” в София, която има договор с МВР и МО, и е отличник на Випуск 2017. Със съпругата му Росица се радват на две чудесни дъщери – 10-годишната Анелия и 3-годишната Надежда. Сега си е поставил за цел до дни на видно място в селото да бъде поставена кутия за дарения. За съдействие ще търси и община Пазарджик, и всички, които искат да са съпричастни на каузата.

Без значение дали е на границата, в Англия, или в България, землякът ни не спирал да помага на хората, досущ като Крали Марко.

„Всеки, който пази границата, е герой. Полицаите и командированите военни там всеки ден си рискувахме живота, без да звучи преувеличено. Защото срещу нас имахме поток от милиони мигранти. Спирали сме потоци от хора, стигащи и до 50 души. Не е за хвалба, но покрай служебните си задължения сме били нащрек и в извънработно време.

Спасявали сме и давещи се туристи

(аз само имам два такива случая), докато почиваме на плажа (особено чужденците бяха научили всички забранени плажове и все там ходеха). Спасявали сме катастрофирали пътници – докато бях на границата при Резово, имаме поне десетина такива случая, а в съзнанието ми особено се е запечатал случаят с една обърната кола с жена-шофьорка и малко дете… Но като говорим за полицаи, в Англия отиват 7-8 полицаи, за да се озаптят нарушители на обществения ред, а при същата ситуация у нас го правят двама”, усмихва се Светослав. „Там бях в Бостън, градът с най-голяма престъпност след Лондон. Веднъж ме спряха двама полицаи и като ми провериха името в системата, ми казаха: „Защо не научиш по-добре английски и да станеш един от нас. Имаме нужда от хора като теб. Бях поласкан, но може би ще се върна в нашата полиция. Имам предложение…”

Младият мъж и като цивилен е помагал на пожарникарите. Когато пламнал хълмът над Черногорово, а десет пожари коли не смогвали да загасят пламъците в силния вятър, Светослав бил сред първите откликнали граждани… Неотдавна в центъра на Пазарджик банкоматът погрешка изплюл 200 лева пред него. „Бях със съпругата ми и веднага тръгнах за полицията, а тя остана при банкомата. Минути по-късно ми се обади, че на място е дошла разплакана жена…

Като ученик пък намерих 10 000 лева

С приятел вървяхме в района на банка ДСК и видяхме паднала чантичка. Имахме по 2-3 лева в джоба си, но не се изкушихме от пачките. Видяхме парите и документите и ги върнахме. На другия ден собственикът сам ни намери – заведе ни на пазар, накупи ни дрехи, почерпи ни с лакомства, а ние бяхме на седмото небе от щастие. Друг път, пак като ученик, намерих банкова карта с листче с ПИН-код. Занесох я в полицията и тогава се запознах с говорителя Мирослав Стоянов”, смее се мъжът, който може и да намира често чужди пари, но в момента няма работа.

„На борсата съм, но важното е да сме здрави. И да направим селото си още по-красиво място за живеене. Преди време инициирах кампания за поставяне на входно-изходни табели на Крали Марко, защото такива нямаше. И табели бяха поставени, казва отличникът на випуска за борба с тероризма. Сега се надявам и с паметника историята да има щастлив край!”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички