Пазарджик Спорт

Наградиха десетте най-добри спортисти, Гери Павлова е номер едно за 2020 година

  17.02.2021 20:43             
Наградиха десетте най-добри спортисти, Гери Павлова е номер едно за 2020 година

Преди минути завърши официалната тържествена церемония за избор на Спортист на годината на община Пазарджик и подгласниците му в Топ 10. В пищна обстановка на сцената на ДКТ "Константин Величков" бяха наградени номинираните шампиони. Бадминтонистката Гергана Павлова от Бадминтон-скуош клуб-Пазарджик е номер едно за 2020-а. Треньор на годината е Неделчо Кесов, на когото тя специално благодари. В миналогодишната анкета Гери зае второто място. През 2020-а година Гери стана абсолютен шампион на сингъл, двойки, микс и отборно на държавното до 19 години. Записа две втори места на Европейската купа в Пазарджик на двойки и смесени двойки, трето място на двойки и пето място на единично на международен турнир в Словения и 17-о място на европейското във Финландия. Тя е и 17-та в Световната ранглиста при девойките.

Джудистът на „Кодокан“ Мариян Палев е на второ място в анкетата, а той е и големият победител  в гласуването на публиката. Гласа си за него дадоха над 6000 души.  Мариян спечели лична и отборна титла при 18-годишните, а освен това стана шампион на държавно първенство за младежи до 21 години.

Колоездачът на „Печенеги“  Васил Попов е трети в анкетата. Той триумфира на Европейската купа в Белград на 80 км общ старт при младшата възраст, стана трети по часовник на шосе и зае второто място в крайното класиране. В държавния шампионат се похвали със седем първи места, пет втори и три трети.

Четвърта е златната грация на „Диляна Прима“ Дара Стоянова. През 2020-а тя грабна пет сребърни медала от държавно първенство за девойки младша възраст „Елит“ в многобоя, на въже, топка, лента и бухалки, спечели Национални квалификации в елита, влезе в националния отбор, окичи се със 7 първи места в международни турнири.

На пето място е танцовата двойка на СК „Импулс“  Виктория Александрова/Иво Тодоров. Те имат четири първи места от държавни първенства при младшата възраст латино и стандартните танци, както и в многобоя. Горди са и с две първи места от държавен турнир.

Шеста в анкетата е фехтовачката Михаела Стефанова от СК „Пентатлон“.  Тя е държавна шампионка за момичета до 15 години след два златни медала в двата кръга, а в младшата възраст има две първи отборни места и индивидуални сребро и бронз. При жените се окичи с отборен бронз. Трета е на международен турнир до 14 години, има три сребърни и един бронзов медали от кръговете на Купа „България” при младшата и старшата възраст.

На седмо място е триатлонистът Борислав Палашев от СК „Палашев. През 2020-а той стана държавен шампион на спринтова дисциплина за мъже и на основна дисциплина за младежи, а на клубно състезание в Карлово триумфира с две титли в дуатлона при мъжете и на щафета.

Осми в класацията е петобоецът на „Шампион” Емил Грозданов, който спечели индивидуално и отборно държавното до 17 години, както и Европейска купа “Христо Чочев”. На държавните до 19, 21 години и мъже зае второ, трето и пето място, а отборно е първи, втори и трети.

На девето място е кикбоксьорът Александър Рибников от СК „Спартак“. През миналата година той спечели два златни, един сребърен и един бронзов медали от държавни първенства в старшата възраст и бе сред наградените при идването на спортния министър Красен Кралев за титлите си на първото в Пазарджик държавно първенство по кикбокс (в стиловете К-1 и фул контакт). Спечели и два златни медала от международен турнир в Козлодуй.

На десето място в престижната анкета е каратистът на „Тонус Спорт“ Сами Далли. За 2020-а той стана държавен шампион по карате шотокан в кумите и асай рю ката при старшата възраст.

Отбор на годината стана баскетболен клуб „Хебър“, който заради спечелените купи, за които „Знаме“ писа, бе поканен да играе при професионалистите.

Кметът Тодор Попов награди по традиция и млади спортисти, окичили се с шампионски титли и медали от държавни и международни турнири.

„Днес награждаваме нашата градска гордост. Хора, които са визитките на нашия град и с които се гордеем. Няма друг град, по-голям или по-малък, с толкова много медали и състезания по време на пандемия. За мен е изключителна чест да наградя всеки от вас“, заяви Попов.

През 2020-а година в общината са се провели 88 спортни събития, спечелени са 1071 медали от нашите спортисти от държавни и международни състезания (432 златни, 307 сребърни и 332 бронзови), а 114 наши шампиони са наградени за постижения от общинската администрация.

Специална комисия от легендарни шампиони от Пазарджик и региона анализира и подреди анкетата. Гласуваха Борислав Гидиков (олимпийски шампион от Сеул’1988, вдигане на тежести), Георги Мърков (олимпийски шампион от Мюнхен’1972, борба класически стил), Гинка Гюрова (олимпийски сребърен медалист от Монреал’1976 и Москва‘1980, гребане – четворка скул), Серафим Тодоров (олимпийски сребърен медалист от Атланта’1996, бокс), Георги Георгиев (олимпийски бронзов медалист от Атина’2004, джудо) и Ренета Камберова (олимпийски бронзов медалист от Рио де Жанейро’2016, художествена гимнастика). На церемонията, освен председателят на сдружение "Пазарджик спортува" Ренета Камберова, от членовете на комисията присъстваха и директорът на Спортното училище Георги Георгиев, и боксовата легенда Серафим Тодоров.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички