Други ИНФО КОВИД-19

Излекувани от Ковид-19 продължават да се оплакват от умора и задъхване

  16.02.2021 14:33             
Излекувани от Ковид-19 продължават да се оплакват от умора и задъхване

Всеки понеделник, от 14:00 до 17:00 часа, в Бялата къща в Пазарджик, лекари от Клиниката по съдова хирургия в "Уни Хоспитал"-Панагюрище извършват оценка за периферна съдова болест при пациенти, преболедували КОВИД-19.

Ето как отговаря на най-често задаваните въпроси доц. Андриан Тонев, д.м, началник на клиниката:

- Доц. Тонев, кои са симптомите, които пациентите, преболедували КОВИД-19, не бива да пренебрегват?

Според направени изследвания, след като са били излекувани от Ковид-19, пациентите продължават да страдат от умора и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче все още не разполага с категорични данни за дългосрочните последици от инфекция с коронавирус. Т. нар. пост-КОВИД синдром е със сериозен интерес в научните среди, но в практиката ни като лекари пациентите споделят, че някои от симптомите на заболяването ги измъчват с месеци.

- Вашите наблюдения като началник на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“ какво показват – по-голяма ли е опасността от развитие и задълбочаване на артериалните и венозни заболявания за пациентите, боледували от КОВИД-19?

- Нови изследвания в САЩ и Германия доказват, че той повишава многократно опасността от инфаркт на миокарда, инсулт, белодробна емболия и остри съдови заболявания.

В тази връзка, в случай, че пациентите имат оплаквания, в „Уни Хоспитал“ организираме редица прегледи, свързани с пост-КОВИД синдрома.

- Какъв съвет бихте дал на пациенти, които вече имат заболявания и не са боледували от КОВИД-19?

- Когато спазваме дистанция, спазваме добра хигиена и се вслушваме в препоръките на нашите медици, вероятността да се разболеем от коронавирус намалява.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички