Четвъртък, 13 Май 2021
 
ИНФО КОВИД-19 Регионът

В челната десетка сме по ваксинирани

  11.02.2021 16:48             
В челната десетка сме по ваксинирани

Област Пазарджик е на 10-о място в страната по брой заразени с COVID-19 от началото на пандемията, каза след заседанието на Областния кризисен щаб в Пазарджик областният управител Стефан Мирев. Той уточни, че регионът попада в червената зона по заболеваемост. В момента тя е 181,6 на 100 000 души.

- Ситуацията в повечето лечебни заведения на областта е спокойна, тя се следи непрекъснато и всички болници са снабдени с необходимите медикаменти и лични предпазни средства, каза по време на брифинга областният управител.

По-голяма е натовареността

през последната седмица в МБАЛ-Пазарджик, Белодробната болница, МБАЛ-Велинград и МБАЛ „Здраве“ Велинград .

Мирев посочи още, че от началото на епидемията досега общият брой на заразените в региона е 6315, а оздравелите са 5123. Починали са 439 души. През последното денонощие са заразени 49 души, оздравелите са 21.

От броя на заболелите от началото на епидемията 230 са медицински лица, от тях оздравели са 226.

На домашно лечение са 596 души, хоспитализирани са 157, на интензивно лечение са 9.

През последното денонощие Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСПМ) - Пазарджик е реагирал на 47 повиквания, като само 6 от тях са за COVID-пациенти – 5 в Пазарджик и 1 във Велинград.

Под карантина в момента са 1144 души.

Свободните легла в лечебните заведения са 284,

като 19 са за интензивно лечение.

Броят на взетите проби за коронавирус през изминалата седмица е 605.

Продължават засилените проверки от страна на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) и Областната дирекция на МВР в Пазарджик за спазване на противоепидемичните мерки. Ще бъдат проверявани основно търговските вериги, пазарите, тържища, хотелски комплекси и къщи за гости.

Стефан Мирев съобщи също така, че има постъпили въпроси относно дейността на

пенсионерските клубове

в областта.

- Нашата препоръка е на този етап те да останат затворени, тъй като ситуацията не позволява да бъде поет риск за здравето и живота на възрастните хора. Разчитаме на общините да осъществяват контрол за спазването на тази забрана по места, допълни Стефан Мирев.

Ваксинационният план се изпълнява в област Пазарджик, увери директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова по време на онлайн брифинга. Тя уточни, че се поставя единствено ваксината на "Пфайзер-Бионтех" и вече е приключила първата фаза от изпълнението на Националния ваксинационен план. Тук се включват всички медицински работници, фармацевти, помощник-фармацевти и дентални лекари.

- Общият брой на ваксинираните медицински лица е 1538

В момента работим по Втора фаза на ваксинационния план. Обхванати са домовете за стари хора и учителите. Ваксинацията върви паралелно. До вчерашния ден имахме 198 ваксинирани учители. За следващите 3 дни има разпределени 58 флакона. Т. е. 306 дози ще бъдат поставени като първа игла на учители.

От домовете за стари хора са ваксинирани 108 души.

Или общият брой на ваксинациите за Пазарджишка област е 1844, което нарежда областта на едно от първите 10 места в страната, посочи д-р Петрова.

Тя очерта и следващите стъпки:

- Изпратени са писма до общопрактикуващите лекари и е поставен срок до 15 февруари да представят в РЗИ брой желаещи, като в него включат

лица, които са на и над 65 години,

както и лица от техните пациентски листи с хронични заболявания. Те ще бъдат ваксинирани на следващата фаза, а в момента се събира и информация за желаещи от поддържащата инфраструктура.

Ежеседмично се доставят ваксини, които се поставят своевременно, като се заделят и за повторната ваксинация същото количество.

На въпрос дали има медицинско лице, което е починало след направена имунизация тя отговори:

- Няма такова медицинско лице, при което не само да е настъпила смърт, но и да е с някакви сериозни постваксинални реакции. Тук искам да кажа, че цялата и истинската информация ежедневно подаваме на медиите, а на заседанията на Областния щаб обсъждаме възникналите проблеми и ги оповестяваме на седмичните брифинги. Смятам, че всички вече се убедиха, че Областният щаб и РЗИ са източниците, които дават

достоверната информация

за цялата област. Нашите телефони са отворени. Пак повтарям, такива случаи няма.

Д-р Петрова отбеляза, че има леко завишаване броя на учителите, които са с положителни проби.

- Ежедневна е комуникацията с представителите на Регионалното управление по образованието (РУО). Нямаме притеснения, ситуацията активно се наблюдава и ако има големи завишения, ние сме в готовност да предложим и предприемем мерки - поясни директорът на РЗИ-Пазарджик по отношение обстановката в училищата след възобновяване на присъствения учебен процес.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ПРОДАВАМ КОЗИ, ПРЪЧОВЕ И ЯРЕТА, 0887 775 006.
Всички