Пазарджик

Началникът на РУО Валентина Кайтазова: Всяко училище определи най-удачните форми за дистанционно обучение

  15.02.2021 06:38             
Началникът на РУО Валентина Кайтазова:  Всяко училище определи най-удачните форми за дистанционно обучение

За ученици и учители в областта са осигурени 548 802 лева за 552 броя преносими компютри

ПАЗАРДЖИК. В сферата на образованието дистанционното обучение продължава да е тема номер едно във времето на пандемия. По този повод разговаряме с началника на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова, която преди дни получи признание от синдикатите заедно с директора на СУ „Васил Левски” във Велинград Емил Моллов именно за принос в дистанционното обучение.

- Г-жо Кайтазова, какво предизвикателство за Вас като началник на РУО е дистанционното обучение на учениците в областта заради КОВИД?

- Пандемията постави редица предизвикателства пред всички нас като общество, като хора, но отговорността ми като началник на РУО-Пазарджик в тази, непозната досега за образователната система, ситуация е едно различно предизвикателство. Създаването на организация и координирането на дейностите между Министерството на образованието, Регионалното управление на образованието–Пазарджик, и образователните институции в област Пазарджик е важно условие за пренастройване на образователната система към нов начин на работа, така че да се запази в максимална степен здравето на учителите и учениците, а чрез тях и на семействата им, и да се осигурят възможности за непрекъснатост на образователния процес. Всяко училище имаше възможност да определи моделите, формите, методите и инструментите за организиране на процесите на преподаване и учене според специфичния училищен контекст и потребностите на учениците. В същото време, съзнавайки, че ефективността на обучението от разстояние е в пряка зависимост от мотивацията и компетентностите на учителите, прилагането на системи за адаптиране и подпомагане на ученето, от мотивацията и ангажираността на учениците с ученето и с училището, беше необходимо да се оказва непрекъсната методическа подкрепа на училищните директори и учителите, за да бъде постигнат и по-добър резултат – функциониране на образователната система при спазване на всички противоепидемични мерки в условията на присъствено обучение, бързо реорганизиране и преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, обхващане и на онези ученици, за които е налице техническа невъзможност за електронно обучение.

- Синдикат „Подкрепа” оцени с награда усилията Ви да организирате нетрадиционното за учениците преподаване. С какви успехи в тази кампания особено се гордеете?

- Често се обсъжда в медийното пространство и в ежедневното общуване как пандемията ще промени не само живота ни оттук нататък, а и нас самите. Мисля, че една от положителните промени е по-високата ни чувствителност, желанието да разбираме другия и да оценяваме усилията в преодоляването на трудността чрез доброто. Сътрудничеството, екипната работа в процеса на това нетрадиционно преподаване и учене е един от механизмите за справяне в ситуация, в която знаем, че има риск за здравето ни, но и че от образованието зависи бъдещето на децата ни; в която трябва да се намери формулата и баланса между предпазливостта и отговорността за здравето, от една страна, и от друга – необходимостта децата да учат. Това стана възможно благодарение на целенасочени, последователни усилия, които социалните ни партньори оцениха.

 - Кои ученици, според наблюденията Ви, най-трудно усвояват уроците по интернет?

- Усвояването на учебното съдържание в условията на обучение от разстояние в електронна среда създава затруднения главно на учениците, живеещи в условията на ниска грамотност на семействата и социалната среда, в семейства, за които образованието не е ценност. При тези условия липсват подкрепата и контролът от страна на родителите, изключително необходими в продължаващата вече единадесет месеца епидемична обстановка.

- Осигурени ли са устройства за всички ученици в областта?

- Осигуряването на устройства е изключително важно, защото без устройства е немислимо включването на учениците в обучение от разстояние в електронна среда. В тази посока са предприети редица действия както на национално, така и на регионално и училищно ниво. С Постановление на Министерски съвет № 346 от 9 декември 2020 година за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за осигуряване на ефективни противоепидемични мерки за превенция и ограничаване разпространението на Ковид-19 в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа са осигурени допълнителни средства  за подпомагане на бюджетите на държавните и общинските училища и центрове за специална образователна подкрепа. За област Пазарджик са предоставени средства в размер на 525 286 лв. С Постановление на Министерски съвет № 283 от 15 октомври 2020 година са одобрени допълнителни разходи/трансфери за 2020 г. за закупуване на преносими компютри за нуждите на училищата при определени условия и ред за разпределяне и предоставяне на средствата на държавните и общинските училища. За област Пазарджик са осигурени средства за 552 бр. преносими компютри на стойност 548 802 лв. за ученици и учители. Средствата са предоставени на директорите на училища, които са закупили необходимата техника. В осигуряването на устройства в различни училища са се включили и дарители. Може да се каже, че съвместните ни усилия дадоха резултат - устройства са осигурени за значителната част от нуждаещите се ученици.

- Отчитате ли пропуски и какви? Преодолими ли са?

- Безспорно е, че дистанционно обучение не може да бъде еквивалент на присъственото обучение на учениците в училище, защото ефективността на педагогическото взаимодействие при обучение от разстояние, за което са необходими комплексни умения, е по-ниска. В същото време електронното обучение е по-добрата алтернатива предвид усложнената епидемична обстановка. Разбира се, че се отчитат пропуски главно в усвояването на конкретно учебно съдържание, недостатъчна активност и ангажираност от страна на всички ученици. Върху преодоляването на последиците от тези отрицателни тенденции ще се работи целенасочено в бъдеще, за да бъдат компенсирани дефицитите.

- Предстоят външни оценявания и матури – какво да очакваме след дистанционното обучение в положителен и в отрицателен аспект?

- Чрез националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити в образователната система се измерват резултатите от обучението не за конкретния клас, а за етапа на обучение. Въпреки че за дълги периоди от време във всеки от етапите обучението в реалната класна стая и прякото взаимодействие с учителите и (съ)учениците е заменено от обучение от разстояние в електронна среда, усилията на учителите и учениците в подготовката за тези оценявания не са спирали. В училищата са организирани и се осъществяват редица компенсаторни дейности в рамките на различни проекти, допълнително обучение по учебни предмети и консултации, така че да бъде изпълнена най-мащабната задача на образователната система - да включи и приобщи всяко едно дете, да го подготви за пълноценен живот, като му даде възможност да придобие необходимия набор от знания и умения, да го възпита и да подкрепи личностното му развитие.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички