Спорт

Ето пълните постижения на номинираните за Спортист №1 на Пазарджик

  14.02.2021 07:21             
Ето пълните постижения на номинираните за Спортист №1 на Пазарджик

Олимпийските ни медалисти избраха спортист номер едно на Пазарджик за 2020 година и скриха името му. Кой е победителят и кои са подгласниците му ще стане ясно на 17 февруари (сряда) от 19:00 часа в ДКТ „Константин Величков”. На тазгодишната церемония „Спортист на Пазарджик“ освен „Спортист №1“ ще бъдат определени още „Треньор №1“, като ще бъде спазена традицията той да бъде този специалист, чийто състезател спечели приза за „Спортист №1 на годината“. Ще бъде награден и „Отбор на годината“, както и „Спортист №1 на публиката“. Онлайн гласуването за последния върви с пълна пара и е достъпно за всеки желаещ да упражни своя вот на специалната платформа за събитието – https://sportistipz.eu/. Традиционно част от „Спортист на Пазарджик“ ще бъдат наградени млади спортисти за високи спортни постижения, както и деца с увреждания.

Специална комисия от легендарни шампиони от Пазарджик и региона анализира и подреди анкетата. Гласуваха Борислав Гидиков (олимпийски шампион от Сеул’1988, вдигане на тежести), Георги Мърков (олимпийски шампион от Мюнхен’1972, борба класически стил), Гинка Гюрова (олимпийски сребърен медалист от Монреал’1976 и Москва‘1980, гребане – четворка скул), Серафим Тодоров (олимпийски сребърен медалист от Атланта’1996, бокс), Георги Георгиев (олимпийски бронзов медалист от Атина’2004, джудо) и Ренета Камберова (олимпийски бронзов медалист от Рио де Жанейро’2016, художествена гимнастика).

Какво постигнаха 22-та спортисти в 12-те вида спорт през миналата година?

Състезателят по кикбокс на СК „Спартак” Александър Рибников през миналата година спечели два златни, един сребърен и един бронзов медали от държавни първенства в старшата възраст и бе сред наградените при идването на спортния министър Красен Кралев за титлите си на първото в Пазарджик държавно първенство по кикбокс (в стиловете К-1 и фул контакт). Спечели и два златни медала от международен турнир в Козлодуй.

Бадминтонистката Гергана Павлова от БСК „Пазарджик”, която в предишната анкета зае второто място, през 2020-а стана абсолютен шампион на сингъл, двойки, микс и отборно на държавното до 19 години. Записа две втори места на Европейската купа в Пазарджик на двойки и смесени двойки, трето място на двойки и пето място на единично на международен турнир в Словения и 17-о място на европейското във Финландия. Бадминтонистът на СК „Георги Бенковски” Георги Ризов спечели бронз на държавно до 17 години на двойки, стана пети на единично, а до 19 години и при мъжете е трети и четвърти отборно.

Златното момиче на СКГХ „Диляна Прима” Дара Стоянова през 2020-а грабна пет сребърни медала от държавно първенство за девойки младша възраст „Елит“ в многобоя, на въже, топка, лента и бухалки, спечели Национални квалификации в елита, влезе в националния отбор, окичи се със 7 първи места в международни турнири.

Джудистът на СК „Кодокан” Мариян Палев, освен с лична и отборна титла при 18-годишните, триумфира на татамито и на държавно първенство за младежи до 21 години.

Гордостта на СК „Торнадо” Савина Дудова от СК „Торнадо” стана държавен шампион за кадетки (до 17 години) и бе включена в националния отбор за европейско първенство през 2021 г.

Сами Далли от СК „Тонус спорт” стана държавен шампион по карате шотокан в кумите и асай рю ката при старшата възраст, а в тази група съотборничката му Радост Гогова е първа в кумите и с две трети места в ката и асай рю ката.

„Отровното трио” на боксов клуб „Марица” – младите надежди Мамер Мехмедов, Асан Мехмедов и Асан Аргиров – спечелиха злато на държавно първенство и първи места на Купа „България”. Друг не по-малко талантлив боксьор - 14-годишният Константин Костов от боксов клуб „Тракиец” стана държавен шампион и носител на Купа „България”.

Във фехтовката Михаела Стефанова от СК „Пентатлон” е държавна шампионка за момичета до 15 години след два златни медала в двата кръга, а в младшата възраст има две първи отборни места и индивидуални сребро и бронз. При жените се окичи с отборен бронз. Трета е на международен турнир до 14 години, има три сребърни и един бронзов медали от кръговете на Купа „България” при младшата и старшата възраст.

Петобойката Виктория Стойнова от СК „Шампион” има два сребърни медала от кръговете на държавното до 17 години и две отборни първи места. Втора е на мемориала „Христо Чочев”, а на държавните до 19, 21 години и жени има три отборни титли, както и индивидуални сребърен и два бронзови медала. Съотборникът й от „Шампион” Емил Грозданов спечели индивидуално и отборно държавното до 17 години, както и Европейска купа “Христо Чочев”. На държавните до 19, 21 години и мъже зае второ, трето и пето място, а отборно е първи, втори и трети.

Другото ни златно момиче в модерния петобой Димана Стефанова от СК „Хебър” има два златни медала от двата държавни кръга до 15 години в Шумен и Пазарджик, четвърто и пето места до 17 и 19 години, както и отборно сребро, и пет отборни бронза в отделните възрастови групи. Впечатляващи са двете трети отборни места на Европейската купа до 17 и 19 години, както и четвъртото индивидуално място в същия турнир при 19-годишните. Не по-малко талантливата петобойка Ралица Матева от СК „Мустанг” има спечелени два златни медала от двата кръга на държавното до 17 години и първо място на Международния турнир „Христо Чочев“ в Пазарджик.

Най-добрият триатлонист на СК „Палашев” Борислав Палашев през 2020-а стана държавен шампион на спринтова дисциплина за мъже и на основна дисциплина за младежи, а на клубно състезание в Карлово триумфира с две титли в дуатлона при мъжете и на щафета. Съотборничката му Никол Колишева е с две държавни титли в старша възраст в триатлона и с пълен комплект медали от клубни състезания

Танцовата двойка на СК „Импулс” Виктория Александрова-Иво Тодоров имат четири първи места от държавни първенства при младшата възраст латино и стандартните танци, както и в многобоя. Горди са и с две първи места от държавен турнир.

Младата ни надежда в колоезденето Васил Попов от СК „Печенеги” при младшата възраст триумфира на Европейската купа в Белград на 80 км общ старт, стана трети по часовник на шосе и зае второто място в крайното класиране. В държавния шампионат се похвали със седем първи места, пет втори и три трети. Друг ас на клуба – Атанас Лазаров, който преди една година бе трети в топдесетката на община Пазарджик, в същата възрастова група спечели Купа „Пазарджик” на писта, а в държавния календар записа едно първо място (отново на писта), две втори и три трети.

В отборните номинации, освен представителните тимове на футболистите на „Хебър” (пети във Втора лига) и волейболните „тигри” на Атанас Петров (носители на Купа „България” и за 2020 г., служебни вицешампиони в Суперлигата и стигнали до 1/8-финали за втория по сила турнир в Европа - Купата на Европейската конфедерация по волейбол CEV), е номиниран и мъжкият баскетболен отбор на „Хебър”, който стана шампион на България в сезон 2019-2020г., постигайки 13 победи и шампионска титла и за Южна България в група А1 Юг на ББЛ, както и 3 победи на национални финали на ББЛ и 4 победи за вдигането на Купата на България.

Да припомним, че в предишната анкета състезателят по карате киокушинкай от клуб “Торнадо” Иван Иванов спечели приза “Спортист №1 за 2019 година” на Пазарджик за бронза си от европейското в Чехия и държавната титла, а треньор №1 на Пазарджик стана треньорът му сенсей Васко Пеев.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички