Други

Забравената спортна история: Уникален вестник и историческа „бяла” спартакиада

  18.02.2021 06:17             
Забравената спортна история: Уникален вестник и историческа „бяла” спартакиада

Забравената спортна история

В годината, в която Пазарджик бе европейски град на спорта, започнахме да публикуваме неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

В този февруари две свързани събития ме връщат назад. През 2007-а в Пазарджик излезе уникален по рода си в цялата история на работническия спорт у нас вестник – „Работнически спорт”, посветен на 10-годишнината от общинските работнически игри „Христо Ботев”. Цветният исторически брой буквално бе препълнен от поздравления, пожелания и впечатления на спортисти и спортни легенди, деятели, управленци… Днес той е историческа ценност (тиражът му бе 1000 бройки). Вътре го има началото на игрите с първата среща във фирма „Мелор” по инициатива на Общинската работническата спортна федерация и създаването на първия по рода си Обществен съвет за възраждане и развитие на работническия спорт с пръв председател Любомир Демиров… Има и много снимки от спортни събития, а аз се връщам към първата по рода си работническа зимна спартакиада на Юндола от онзи февруари 1976-а. Тогава на „белия килим” при курортното село се изсипа толкова много народ… (В спортния календар на отдел „Физкултура, спорт и туризъм“ на ОС на БСФС-Пазарджик още преди това, след като профсъюзите поеха развитието на работническия спорт в страната, в бюджета на ОС се утвърдиха 60 000 лева за спорт и туризъм в окръга.) Дойдоха 160 ентусиазиани участници с амбицията да покорят снежния Юндола. Участие взеха над 23 колектива от окръга. Най-много скиори имаше от домакините от Велинград – от заводите „Кристал“, „Георги Димитров“, „Васил Сотиров“,“Вела Пеева“, ДАП, болницата, ГНС и др. Тук бяха жепейците от Сетември, „Оптикоелектрон“-Панагюрище, „Димитър Благоев“-Белово, „Чико“-Пещера, Акумулаторния завод в Пазарджик, предприятия от Ракитово и Брацигово, тук бяха и строителите от каскада „Сестримо“, а между скиорите и една жена – д-р Кънева от Брацигово, завеждаща здравната служба на каскадата.

По наше предложение на редакцията на в. „Септемврийско знаме“ прие шефството на зимните спортни игри. С главния съдия Иван Петров от Велинград огледахме терена преди състезанието и маркирахме местата. Дисциплините бяха три – ски спускане, спускане с шейни (народен тип) и комбинирана смесена щафета с 8 поста (ски бягане и лекоатлетически крос). За отборното и лично класиране се прилагаше точковата система, за комбинираната щафета точките се утрояваха. Щафетата се предаваше чрез шапка, която се слагаше на главата от единия пост на другия. Бе изработена от плетачния цех на промкобминат  „Чико“-Пещера. Водачът на отбора Димитър Юруков подари на всички водачи на отбори по една такава шапка, включително и на мен, а аз още си я пазя като скъп спомен. Крайното комплексно класиране в отделните дисциплини бе окупирано от велинградските предприятия.

Най-добрият скиор – Боян Ивчев от Велинград, стана пръв и на шейните – с шейна, която сам си бе изработил в цех „Георги Димитров”, а тя донесе успех и на целия отбор. Предметната си награда подари на малко скиорче – син на горски работник. А купата на вестник „Септемврийско знаме” гордо бе вдигната от победителите. Бащата на скиорчето пък ни покани на гости в Света Петка и ни черпи с наденица от диво прасе… От тази спартакиада тръгнаха голям български скиор като Иван Лебанов. Първият ни медалист от зимна олимпиада се учеше от треньорите Георги и Мария Стамболови. Приказни снежинки ни изпратиха след края на състезанието, а аз чак като се прибрах вкъщи установих, че краката ми са се сбръчкали от водата. Омагьосан от зимната феерия на „белия” спорт и красивата природа близо три дни дотогава така и не бях поглеждал надолу като си събувах чорапите преди лягане…

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички