Пазарджик Спорт

Олимпийското жури определи кой е спортист №1 за 2020 година

  09.02.2021 18:08             
Олимпийското жури определи кой е спортист №1 за 2020 година

ПАЗАРДЖИК. Вече е ясен най-добрият спортист за изминалата година. Звездното жури от олимпийски шампиони и медалисти определи Топ 10 на “Спортист на Пазарджик” за 2020-а. Вече писахме, че легендарни имена от Пазарджик и региона трябваше да гласуват и да изберат челната десетка на “Спортист на годината”, “Треньор на годината”, както и “Отбор на годината”. И те го направиха.

Журито бе в състав – олимпийските шампиони Борислав Гидиков (Сеул 1988, вдигане на тежести), Георги Мърков (Мюнхен 1972, борба), сребърните медалисти Серафим Тодоров (Атланта 1996, бокс), Гинка Гюрова (Монреал 1976/Москва 1980), както и бронзовите медалисти Ренета Камберова (Рио де Жанейро 2016, художествена гимнастика) и Георги Георгиев (Атина 2004, джудо) 

“Първо искам да благодаря на всеки един от вас, че се съгласи да дойде и да участва, защото считам, че вашият критерий е най-добрият за оценка на нашите настоящи спортисти. Защото всеки един от вас е име, всеки един от вас е дал години от живота си да прослави България и има постижения, които заслужават уважение. Няма как, който и да е друг, да има това светоусещане и качества, с които да оцени един спортист. И съм щастлив, защото с повечето сме приятели през годините и винаги съм изпитвал и показвал отношение на изключително уважение към постиженията ви за българския спорт”, коментира кметът на Пазарджик Тодор Попов на днешното събитие.

Той отново подчерта, че негов приоритет е развитието на спорта: "В последните 10 години ние развиваме 29 вида спорт в 37 клуба. На всички тях Общината помага финансово, за да се чувстват обезпечени с получаваната субсидия, без да сме длъжни да я даваме. Всички бази са основно реновирани. За тези години направихме десетки игрища, радвам се, че успяхме да възстановим Спортното училище. Прирастът всяка година там е огромен, има интерес от цялата област. Тази година строим две нови зали. Едната - в двора на Спортното училище, ще открием за Великден. Другата - на Зоната на здравето, я започваме следващия месец с отпуснати от държавата целеви пари. В момента оправяме Балона и до 1 юни - Деня на детето, ще открием плувния комплекс. В последните години сме направили инвестиции в спортни бази и съоръжения за десетки милиони лева. В Пазарджик почти няма място в кварталите и центъра, на което да няма спортни площадки, фитнеси на открито. Имаме 17-18 мини футболни игрища. И всичко това се ползва безплатно. Входът за спортни състезания, за футбол, за волейбол е безплатен. Това го няма никъде в България. Това е отношение”, коментира още градоначалникът.

“Пазарджик е първата община, в която от тази година всички семейства, чиито деца са картотекирани в спортен клуб, ще плащат 37% по-малко местни такси. Което също е отношение. Да се покаже уважение към тези родители, че детето им спортува. И затова всяка година имаме ръст от 20-30% деца, които се записват да спортуват, без значение какъв спорт. За миналата година имаме над 1500 медала от участието на спортните ни клубове в национални и балкански първенства. Имаме европейски шампиони, вицешампиони. Ние сме хегемон в България по отношение на детския спорт. И това е благодарение на нашите усилия години наред. Искам до края на този мандат Пазарджик да стане най-спортният град в България. Когато се работи последователно - се постигат резултати”, заяви Тодор Попов.

И отговори задочно на задаващите въпроси "Защо толкова пари в спорта?": "Ами, защото спортът е здраве. Ние инвестираме в здраве, инвестираме в дисциплина, инвестираме в самочувствие - все важни неща. Вие сте станали успешни хора, благодарение на дисциплината, на самодисциплината, на вашето желание за успех. Важно е какво човек оставя след себе си. От тези деца активни спортисти ще станат 10 %, но навикът, който ще получат да спортуват, физическата активност и движение си остават за цял живот."

Кметът на Пазарджик покани изявените спортисти на церемонията по награждаването на 17 февруари от 19:00 часа в ДКТ “Константин Величков”, както и на другата - за приключване ремонта на зала "Васил Левски". "Залата стана много красива, отпред на пана сме сложили всички олимпийски шампиони и медалисти. Както се казваше в един филм "Нищо не е забравено, никой не е забравен", заключи Попов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички