Регионът

Ще картират нерегламентираните сметища в община Велинград

  09.02.2021 08:07             
Ще картират нерегламентираните сметища в община Велинград

Нерегламентираните сметища на територията на община Велинград ще бъдат картирани, категоризирани и почистени. Това реши групата за мониторинг и контрол, която вчера започна изготвянето на план за решаване на проблемите със замърсяването на територията на община Велинград. Новосъздаденото формирование за справяне с нерегламентираните замърсявания на територията на общината проведе свое заседание. В нейния  състав са включени представители на Общинска администрация, сметопочистващата фирма и на неправителствени организации функциониращи на територията на града. Групата ще заседава всеки понеделник.

Проблемът със замърсяването е комплексен и засяга много страни  граждани – общинска администрация – сметопочистваща фирма и едно от основните предизвикателства е ограничаването на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, както и засилването на гражданския самоконктрол.

Представителите на сдруженията “Байкария” и “Нилет”  - Васил Тодев и Антон Бояджиев – поеха ангажимент с помощта на доброволци поетапно да установят и картират нерегламентрианите сметища на територията на общината.

След това същите следва да бъдат категоризирани, да се уточни собствеността, на територията, на която се намират и приоритетно да бъдат почистени.

Впоследствие ще бъде извършван периодичен мониторинг на състоянието им и ще се налагат глоби на нарушителите.

Обмисля се и кампания в социалните мрежи и медиите в тази посока. Кметът Д-р Коев изрази своята удовлетвореност от добрата обществена енергия, която е насочена към съхраняване  на природата във Велинград и общината.

Само със съвместни усилия можем да се справим с проблемите свързани с опазването на природата и средата, в която живеем, каза градоначалникът.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ПРОДАВАМ КОЗИ, ПРЪЧОВЕ И ЯРЕТА, 0887 775 006.
Всички