Пазарджик

В Главиница започва изграждането на детска градина за над 1 милион лева

  29.01.2021 15:04             
В Главиница започва изграждането на детска градина за над 1 милион лева

Община Пазарджик започва изграждането на изцяло нова сграда за детска градина в с. Главиница. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов. „Аз много обичам да се шегувам, когато правим нещо ново, като казвам, че днес е поредният добър ден за нашия град. Но ето, че днес е поредният много добър ден за село Главиница. Най-после дойде редът на ангажимента, който бяхме поели от много години с кмета на селото г-н Емануил Христев да направим нова детска градина. Главиница е едно от малкото села, в които няма детска градина и никога не е имало.

Децата, те са около 50,

се събират в две различни помещения, което създава безкрайни неудобства на родителите. Щастлив съм, че най-после успяхме да направим съответния проект, който е на стойност малко над 1 млн. лева и който ще бъде финансиран през проекта на държавата за изграждането на такъв тип обекти. Тази година ще бъдем финансирани с 600 000 лева. Ще продължим през следващата с финансиране в размер на 500 000 лева, за да може лятото на 2022 година в селото да имат такава детска градина, каквато жителите му заслужават“, заяви Тодор Попов.

Изцяло новата сграда на детската градина

ще стартира за две групи

и ще е построена по проект „Изграждане, обзавеждане и оборудване на нов корпус за изнесени две градински групи в село Главиница, филиал на ЦДГ „Снежанка“, гр. Пазарджик“ към  Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ на МОН.  Мястото е поземлен имот в централната част на село Главиница, дарен от наследниците на Станислав Доспевски.

„Ще обособим терена

да има прилежащ паркинг

Теренът е изключително подходящ, ще има един голям двор и ще отговаря на всички стандарти и изисквания за площта, която всяко едно дете трябва да има. Ще направим хубава и модерна детска градина. Жителите на Главиница я заслужават, а пък ние отдавна сме обещали“, каза също кметът на Община Пазарджик.

С реализацията на проекта ще се преодолее недостигът на места в детското учреждение в село Главиница и ще се даде възможност на родителите да не записват децата си в детски градини в  Пазарджик и всекидневно да ги превозват до там и обратно. „Най-малко 15 деца от Главиница ходят на детска градина в Пазарджик. В същото време в селото има предприятия, в които работят много хора от Пазарджик и детската градина ще бъде удобна и за тях. Надявам се, че с тая нова придобивка родителите от селото и работещите тук, ще бъдат облагодетелствани“ заяви кметът на Главиница Емануил Христев.

Проектът за детската градина в Главиница е на стойност 1 009 107.64 лева, като по програмата са осигурени 600 хил. лева.  Ще бъдат изградени и оборудвани съвременни кътове за

обучение и игра, спални помещения, кътове за хранене и санитарни възли,

отговарящи на съвременните изисквания за образователна институция. Ще бъдат създадени и условия за деца със специални образователни потребности. В момента в двете групи в Главиница, които се помещават в частни имоти, се обучават 5 деца със специални образователни потребности за чието възпитание и социализация липсва ресурсен кабинет и  подкрепяща среда. С построяването на нова сграда за детска градина ще бъдат създадени всички необходими условия за отглеждането и образованието на подрастващите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички