Пазарджик

Медици изненадаха с торта 98-годишна пациентка

  28.01.2021 14:24             
Медици изненадаха с торта 98-годишна пациентка

ПАЗАРДЖИК. Един по-различен рожден ден отпразнува Димитрия Мишлакова от Пазарджик. Тя навърши днес 98 години, а за да я зарадват, от Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ-Пазарджик, я изненадаха в болничното легло с торта и цветя.

Възрастната жена е приета на 25 януари в много тежко състояние, след като паднала. Тя постъпва в Ортопедично отделение неадекватна, неориентирана и с фрактури. При прегледа, който началникът на отделението д-р Иво Тодоров и прави установява лошо счупване на левия крак в долната третина на бедрото с голям брой фрагменти, което е силно раздробено, и то на фона на много тежка остеопороза. Оказва се, че тя има и придружаващо счупване на шийката на бедрото, което не е лекувано.

Д-р Тодоров сформира екип, който след обсъждане на случая взима решение да бъде извършена операция като се използва модерната миниинвазивна методика със заключена плака. Операцията започва около 16 часа и продължава повече от 2 часа. Извършва я началникът на отделението д-р Тодоров в екип с д-р Борис Маринков, д-р Димитър Иванов, операционна сестра Таня Александрова и анестезиологична сестра Спаска Петрова.

Преди операцията заради напредналата възраст на пациентката и ниски стойности на хемоглобина се налага и кръвопреливане.

„Операцията премина без усложнения и проблеми, въпреки пртесненията, които имахме. Приложихме миниинвазивна методика, защото е по-малко рискова при такъв възрастен пациент и кръвозагубата е по-малка. Сложността на операцията произтече повече от вида на фрактурата, многото счупвания на крака и остеопорозата. Следоперативният период преминава спокойно. Няма проблем с раната. Общото състояние на жената се подобрява благодарение на адекватната рехабилитация и грижите за нея в отделението. Към момента е добре. Другият вариант освен оперативна интервенция беше гипсиране от кръста надолу на тялото, което няма как да бъде приложено при такъв възрастен пациент“, обясни началникът на ортопедично отделение д-р Иво Тодоров.

След като разбират, че по време на престоя и в отделението Димитрия Мишлакова ще има рожден ден лекарите, медицинските сестри и санитарите решават да го отпразнуват с нея и да я изненадат с торта.

Екипът на Отделението по ортопедия и травматология пожелава на баба Димитрия да се възстанови и да проходи.

„Нека бъде жива и здрава и да празнува 100-годишен юбилей със своите близки, а не в болница“, пожелаха лекарите на Димитрия Мишлакова, която е един от най-възрастните пациенти на отделението в цялата му история.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички