Други Регионът

„Дигитални хлапета” с международно признание за електронна книга

  03.02.2021 06:02             
„Дигитални хлапета” с международно признание за електронна книга

В нея учениците разкриват за какъв свят мечтаят - тя им донесе първото място

ПАНАГЮРИЩЕ. Награди за електронната книга "Едно по-добро бъдеще" пристигнаха в СУ "Нешо Бончев", а учениците и тяхната учителка по английски език Силвия Бобекова са радостни от признанието. Книгата е изцяло създадена от ученици и миналата година спечели първо място в международното състезание "По-добро бъдеще", организирано от приложението "Book Creator". За надпреварата бяха изпратени над 100 книги от 22 държави, а българските ученици победиха във възрастова група между 12 и 18 години, като

оставиха след себе си отборите на Австралия, Канада и Филипините

- лауреати от предишни издания.

Преди броени дни панагюрските деца и тяхната госпожа получиха заслужените награди, които цялото им иновативно училище ще ползва. Става дума за 5 таблета Chromebook, безплатен достъп за всички учители и ученици до пълната версия на "Book Creator" и участие в конференция ISTE (Интернационална общност за технологии в образованието).

- „Book creator“ е приложение за създаване, четене и публикуване на е-книги - обясни пред "Знаме" Силвия Бобекова. - Учители и ученици могат да го използват за съвместна работа по всички учебни предмети и във всички възрастови групи. Предоставя им се много добра възможност за сътрудничество и екипност.

Удоволствие за децата е, когато малки и големи работят заедно. Особено, когато на малко по-късен етап почувстват удовлетворението от общите усилия. Процесът на създаването на нашата книга е доказателство за това.

А самото приложение би могло

да бъде полезно и извън сферата на образованието

- за библиотекари, предприемачи, бизнесмени и други хора, които се възползват от възможностите на съвременните технологии.

За състезанието г-жа Бобекова разказа:

- То бе обявено за целия свят. Нямаше много конкретни изисквания, за да се даде воля на въображението. Всички участници трябваше да представят е-книга от 10 страници, т. е. с малко думи да се кажат много неща. Трябваше също така да са креативни и иновативни.

Въпреки че нейните ученици са използвали "Book Creator" онлайн и преди, за да

създадат гид на родния си град,

към тази надпревара те първоначално подходили скептично. Но бързо се въодушевили и им хрумнали безброй добри идеи. Екипът, чието дело е книгата-победител, е съставен от осмокласници и десетокласници - Александра Мазнекова, Стефани Навущанова, Христо Кръстев, Мария Гурбешлиева, Симеон Бобеков, Габриела Петрова, Цветелина Белишка, Стилиана Кирилова, Иванина Добрева, Божидар Бекяров.

В тяхната електронна книга има малко текст, но голямо

разнообразие от картинки, клипчета, комикс, филмчета и буктрейлъри,

вмъкнати с QR кодове и скрити линкове. Засегнатите теми също са доста - глад и бедност, здравословен начин на живот, качествено образование, равенство на половете, чиста вода и чиста енергия, климатични промени, животът под водата и животът на Земята, мир и справедливост, колонизация на Марс и други.

На устойчивото развитие панагюрските ученици посвещават цяла поема на английски език. "Рисуват" и класна стая от бъдещето - такава, каквато си я представят, такава, каквато искат да бъде. Тя присъства и в

комикс, който също е част от е-книгата

Сюжетът му е следният. При учениците влиза учител по заместване от 20 век и ги моли да извадят тетрадките и химикалките си. "Ние сме дигитални хлапета - нямаме тетрадки и химикали!" - отговарят му вкупом те и вадят таблети. Не седят на чинове, а около тях има телефони и роботи. А пък роботи, според авторите, ще заменят и много от днешните професии в бъдеще.

"Дигиталните хлапета" мечтаят още за комуникация с холограми, по-добра храна, транспорт на бъдещето, който позволява

в един момент лекият автомобил да се движи по шосето, в следващия - да полети във въздуха,

а след това да влезе във водата. Всичко това е намерило място в електронната книга "Едно по-добро бъдеще".

Журито на състезанието се е състояло от 10 души от различни държави. Ето една от похвалите, които нашите ученици са получили: "Тази книга е чудесен пример за това как да се обяснят целите за устойчиво развитие и как те подкрепят по-доброто бъдеще – екипът работи много добре заедно, за да добави аудио, видео и текст. Прекрасна работа на всички!".

- Гордея се с тези креативни ученици, защото те наистина виждат едно по-различно и по-добро бъдеще – неподправено възкликва Силвия Бобекова. - Аз лично смятам, че между старото и новото трябва да има баланс, че и двете имат своите предимства и недостатъци. Въпреки това вярвам силно в децата и в това, че техните очи виждат по-добре, макар ние, по-възрастните, невинаги да откриваме смисъл в промените, за които те мечтаят. Трябва обаче да им помагаме да сбъдват мечтите си и да поощряваме креативността в тях.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички