Четвъртък, 17 Юни 2021
 
Крими Регионът

Спецпрокуратурата: Кметът Лебанов е ощетил Община Велинград със 7,9 млн. лева

  25.01.2021 06:38             
Спецпрокуратурата:  Кметът Лебанов е ощетил Община Велинград със 7,9 млн. лева

 

Иван Лебанов: С чиста съвест съм, желая им всичко най-хубаво

Със скъсването на договора с „Еко-Титан” д-р Костадин Коев е защитил обществения интерес, смята обвинението

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев не е ощетил общинската хазна с прекратяването на договора с фирма “Еко-Титан” по договора за сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци, поддържане на чистотата, почистване на тротоари и улици от сняг и лед при зимни условия, опесъчаване и лугиране. Това е становището на Специализираната прокуратура (СП), която е единствено компетентна да се произнася по въпроси, касаещи извършени престъпления от кметове. В постановление прокурор Христо Кръстев анализира два периода - от 2009 до 2015 г., когато кмет е Иван Лебанов, и от 2016 до 2019 г., когато градоначалник е д-р Костадин Коев. Държавното обвинение е изчислило, че с този договор

като кмет Иван Лебанов е ощетил Община Велинград със 7 904 553 лева

„Този огромен и неразплатен дълг продължава да бъде причина на запорирани сметки и реалното блокиране на Община Велинград. И към днешна дата огромна част от приходите отиват директно за разплащане на този дълг, натрупан от предходното общинско управление, коментират от общинската администрация. Натрупаните неразплатени суми възпрепятстват реализирането на множество проекти и забавят развитието на града и общината, плащането на текущи разходи и инвестирането в инфраструктурни проекти, осигуряване на достатъчно средства за издръжка на детските градини и реализиране на още много други проекти. Заради този натрупан дълг сегашното ръководство на Община Велинград се принуди да увеличи размера на местните данъци и такси, както и да търси възможност за кредит, с който да разплаща неизплатените си задължения.”

Иван Лебанов: „Аз съм с чиста съвест!”

 „Не знам какво е установила сега прокуратурата, нито кой от общината какво е казал. Не съм чел нищо, намирате ме на Юндола, заяви пред наш репортер бившият кмет Иван Лебанов. Аз съм с чиста съвест и не искам да коментирам нищо. Аз имам документ от прокуратурата преди повече от 10 години, в който е записано, че не съм извършил престъпление. Каквото е трябвало да кажа в своя защита, съм го казал тогава. Като кмет съм правил всичко, което съм смятал за нужно в интерес на гражданите, и което съм смятал, че е най-правилно. А а на сегашното ръководство желая да са здрави и всичко най-хубаво!”

"Знаме" неведнъж е писал за скандалния договор с "Еко-Титан", за който още тогава имаше съмнения, че

източва общината под законова форма и по схема, прилагана още в 9 общини

Докато титанци се мъчеха да си съберат „вересиите” по съдебен път, градският фолклор при всеки паднал сняг сменяше името на легендарния ски бегач, донесъл първи медал от бяла олимпиада, от Лебанов на Леданов. А столичното дружество бе „прекръстено” от зевзеци на “Еко-Лебан”.

Още през 2011 г. прокурор Асен Василев от държавното обвинение в курорта образува осем преписки за източването на пари от общината от “Еко-Титан” и ги пренасочи към Окръжната прокуратура. Заключението му бе, че на година под формата на анекси изтичат между милион и половина и два. Основният договор е подписан за 1 409 910 лева годишно, а допреди идването на “Еко-Титан” общинското дружество “Стройком” вършело работа за около 700 000 лева годишно. Работата обаче не била увеличена. Дори напротив, смята прокурор Василев. Преди време той заяви пред наш репортер: „Не открих анекси за сметокраденето. Хванах точенето по паричните потоци от сметката на общината по сметките на “Еко-Титан”. Направих множество експертизи, разпитах куп свидетели. Оказа се, че масово са извършвани фиктивни дейности. Или ако например пред някоя къща има изхвърлени две торби боклук, на книга е описано извозването на 20 камиона смет и изчистването на незаконно сметище. Същото е и с кастренето на дървета, и с чистенето на дерета… От общината не са осъществявали никакъв контрол, въпреки очевидно завишените сметки, които са им представяли за осребряване. Не им е направило впечатление, че ако фирмените документи за осчетоводяване са верни, при това положение Велинград би трябвало да е бил зарит с 3-метрова покривка боклук”.

Индексационната еквилибристика овътри велинградчани

Според договора с “Еко-Титан”, сумата се индексира с официалния инфлационен индекс, при рязко покачване на минималната работна заплата, промяна на валутния курс или бедствия. Така никой навреме не обърна внимание как индексацията натрупа над 8 милиона лева от 2011-а до 2015 година само от допълнителни дейности на “Еко-Титан”. Медиите и общинските съветници така и не видяха договора за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата (да припомним, че сключеният през февруари 2009-а договор бе публикуван на сайта на общината в началото на юли 2012-а след известни усилия на общинските съветници да бъде огласен - но без дейностите по поддръжка на депото за твърди битови отпадъци, чиито клаузи останаха засекретени).

В съда сегашният кмет д-р Костадин Коев оспори претенциите на фирмата със съдебни насрещни искове (тя претендираше за 8,6 млн. лева). Общински комисионери установиха, че само за една година работа на “Еко-Титан” от общински задължения за 312 хиляди лева в края на 2008-а, в края на 2009-а дълговете набъбват до 1 милион 690 хиляди лева. И признаха пред „Знаме”, че в общинското деловодство няма копия на анексите.

Кметът Лебанов не само не прекратява договора с “Еко-Титан“, а се явява пред нотариус Лорета Цветкова във Видин,

където официално заверява договора за изпълнението на обществената поръчка, установява спецпрокуратурата. Това става след като три дружества - “Еко Ресурс-Р”, “КМД” и общинското “Стройком” обжалваха прясно сключения договор и сезираха Комисията за защита на конкуренцията, а със свое решение от 12.05.2009 г. КЗК обяви решението за избор на фирма изпълнител за нищожно, а впоследствие и Върховният административен съд го потвърди след обжалването от „Еко-Титан”. Въпреки решението на КЗК и ВАС за нищожност на решението за избор на изпълнител, Лебанов дава зелена светлина, а заради видинската нотариална заверка впоследствие съдът издава 33 изпълнителни листове в полза на частното дружество срещу общината...

Сега прокурор Христо Кръстев е категоричен, че неизгодните клаузи в договора и бездействието на кмета Иван Лебанов са причината Община Велинград да изпадне в затруднения по изплащане на своите задължения. Следват запори на банковите сметки на общинската администрация и влошаване на финансовите показатели на общината.

Според спецпрокуратурата в София, последвалите действия по прекратяване на този договор от новоизбрания кмет д-р Коев са правомерни и целесъобразни.

С прекратяването на договора с „Еко Титан“ кметът Коев е защитил обществения интерес

От август 2009-а до юли 2012-а Окръжната прокуратура в Пазарджик разследва сключването на договора с “Еко-Титан” и прекрати разследването. Същата съдба имаха и преписките на прокурор Василев. Според окръжните магистрати, „не са налице безспорни данни за извършване на престъпление.” За данни за престъпление и за щети в особено големи размери, и то извършени от конкретни лица, се подписаха и инспектори от АДФИ в своя одитен доклад за периода 2011-2015 година. Ще изготви ли сега СП обвинение срещу бивш кмет, предстои да разберем.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички