Регионът

Снегът извади уникалния равногорски „кабролет”

  23.01.2021 06:32             
Снегът извади уникалния равногорски „кабролет”

РАВНОГОР. Падналият сняг в китното родопско село извади наяве спомените за кабролета. А наред с тях, ентусиасти измъкнаха старите си кабролети, ако не да ги яхнат – поне за актуална зимна фотосесия.

„Кабролет” или „кабрулет”, не е нито кабриолет, нито шевролет, но е нещо средно между тях и се ползва, ако има снежна покривка за пързаляне. Кабролетът е местна шейна, каквато са използвали дядовците на днешните дядовци, даже преди техническият прогрес да им позволи да снаждат отделните дъски с гигантски болт. Кабролетът има специална система за управление – предно крачно задвижване. С две думи, уникална шейна, която се ползва само в Равногор и е своеобразен зимен омнибус, защото някои от споменатите превозни средства побират и половин дузина деца. Равногорци от близо и далеч наизвадиха кабролети или снимките им и ги постнаха във Фейсбук, а това отприщи много истории с игри, забавления и дори контузии с „равногорската класика”, когато в Равногор снегът така вялял и трупал, че забравял да спре.

„Татко беше направил много голям кабролет, качвахме се по 5-6 деца. Пред нас имаше много хубава пързалка”, спомня си с носталгия Николинка Картункова.

„С такъв кабролет се пързаляхме по Широкото ливаде, беше много весело”, включва се и Недка Атанасова.

„Ей го! Тая година чуква 38 години откак е направен, тия дни го вадя - има кой да се пързаля само снега чакахме”, добавя и Слави Кузманов…

Розовчани побързаха да опонират, че това е каик и си е типично розовска возия, а други пък се кълняха, че същите „шейни” ги имало в софийското село Владая през 1993 година…

Кой кое е измислил не е толкова важно. Оказа се, че мнозина равногорци си пазят старите кабролети, а някои от тях са по на половин век и могат да красят експозицията на всеки етнографски музей. Хора като Ангел Харизанов могат да помогнат. „Имаме два под навеса”, хвали се той самият.

Милко ПЕЛОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички