Други

Дарителството на изкуство радва творците

  26.01.2021 06:19             
Дарителството на изкуство радва творците

ПЕЩЕРА. Преди ден 50 творби на 33-ма художници-дарители украсиха галерия „Проф. Веселин Стайков”, а това затвърждава позицията й на единствената в Пазарджишка област, в която творци излагат активно в условията на пандемия. В експозицията са представени живописни произведения, графики, рисунки, керамика, обогатили фонда й в периода 2016-2020 г.

Началото с 4 картини поставят наследниците на художника проф. Веселин Стайков по повод 110-годишнината от рождението му. Дарителите са творци от Пещера, Пазарджик, София, Троян, Батак, Пловдив, Смолян, Кричим и други места в страната.

Сред тях са живописните картини на Илия Тончев, графиките на Милен Личков и Ангел Рашев, керамиката на Маргарита Иванова и Енчо Ганковски.

Ето какво споделиха пред „Знаме” трима от дарителите:

Енчо Ганковски от Троян:

- Дарението ми носи огромно удоволствие. Радвам се, че керамичното пано – декоративна пластика, стана част от фонда на галерията. Преди 2 години там показах самостоятелна изложба. Подготвям нови творби за следващата експозиция, представена отново в пещерската галерия тази година. С керамика и живопис тогава ще участва и дъщеря ми, която за събитието ще пристигне от Виена, Австрия, където живее.

Енчо Ганковски завършва Художествената галерия в столицата със специалност „Керамика”. Работи в музея в родния си град и в училището за художествени занятия в Троян, където преминават 33 учителски години. Сега живее и твори в троянското село Дряшкова поляна.

- Майстори продължават да извайват предмети от нашенската прочута глина с любов в сърцата си към традицията, за да го има старият занаят – доволен е художникът.

Милен Личков от София:

- Човекът е роден да прави добро за другите. Скромното дарение от 3 графики е емоционален жест, направен с уважение и респект към галерията. Още повече, че баща ми – скулпторът Никола Личков, е пещерец. Фамилията ни пази най-добри чувства към града и близките ни там.

Баща ми още от дете запали у мен любовта към изкуството и рисуването стана моя професия. Завърших „Графика” в Художествената академия при проф. Галилей Симеонов. Опитвах и живопис с акрилни бои, но графиката е творческото ми амплоа.
Пандемията попречи на баща ми да открие юбилейната си изложба в сградата на Съюза на българските художници на улица „Шипка” 6. Миналата година той навърши 80 години. Надяваме се тази да се състои изложбата и с мое участие, сподели още Милен Личков.

Любомир Станков от Батак:

- На пещерската галерия дарих 9 рисунки с молив в знак на уважение да се цени и съхрани миналото на един град. Творбите ми – стари сгради, емблематичният кавак, къщата с часовника, паметникът на загиналите за свободата на България, са част от живота ми като ученик в пещерската гимназия (1958 – 1960 г.). В една от графиките е изобразено моето училище. То пази историята си, старата си архитектура и спомена за ученическите години.

Продължавам да рисувам за малка изложба в родния си Батак. Нямам художествено образование – нас ни наричат самодейци. По-важно е да носиш в сърцето си любовта към изкуството и красивото и то да радва хората, бе категоричен художникът Любомир Станков.

Галеристката Митка Млячкова благодари на художниците, които с даренията обогатяват фонда на галерията и им пожелава здраве и късмет.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички