Други Пазарджик

Малката Ема преодоля изоставането на килограми

  23.01.2021 06:17             
Малката Ема преодоля изоставането на килограми

Тя се роди с антитела срещу коронавируса и това разбуни медицинската гилдия

ПАЗАРДЖИК. „Искам да поздравя всички лекари, акушерки, медицински сестри и санитари от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик послучай Деня на родилната помощ. Пожелавам им много здраве, щастие и професионални успехи!

Благодарение на вашия професионализъм се ражда нова надежда. Благодарение на всеотдайността Ви на бял свят се появи нашата дъщеричка Ема. Поклон! С благородната си професия вие зареждате живота със смисъл! От името на цялото ни семейство -  огромно благодаря!”

С тези думи се обърна към медиците

от страницата на „Знаме” навръх 21 януари Йорданка Брандийска, майка на малката Ема, която се роди с антитела срещу Ковид-19. На нея пък майка й пожела здраве и да остане боец през целия си живот!

Да припомним, че 28-годишната Дани се заразила с вируса в последния триместър на своята бременност. Дъщеричката й идва на бял свят чрез цезарово сечение на 5 януари, в 9.17 часа, както писахме неотдавна. В

дежурния екип, водил раждането,

участвали акушер-гинеколозите д-р Иван Китов и д-р Иво Цанов, специализантът- д-р Лучия Арбалиева,операционната акушерка Виолета Нориева и анестезиологът д-р Иван Харизанов. Неонатологът по време на операцията, който поема новороденото, е д-р Величка Богданова.

Д-р Китов и д-р Харизанов са лекарите, които проследяват развитието на Ковид инфекцията и лекуват Дани, докато е болна. Когато постъпва в болницата за раждането, тя е напълно здрава. Бебето се появява в добро състояние, но има известно изоставане в теглото и размера заради Ковид-а на майката, която

нанася промени и в плацентата

Направеният след раждането тест показва наличие на IgG антитела. Д-р Китов и началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова продължават да следят развитието на новороденото и след неговото изписване от здравното заведение.

Предстои да му бъде направено и количествено изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

Друга добра новина е,

че тази сряда Ема е била на преглед при своята педиатърка д-р Спасова, по време на който е станало ясно, че изоставането в теглото и размера е преодоляно. Малката дори е наддала и вече тежи 2900 грама.

Според мнозина случаят на това бебе е уникален и прецедент в медицината не само у нас, но и по света. Други твърдят, че вече са се раждали бебета с антитела, включително в България. Някои са на мнение, че момиченцето е преборило коронавируса, още преди да се роди. Други пък настояват, че то изобщо не е преживяло Ковид, а е получило антитела от майката…

Казуси като този все още са нови и недостатъчно изследвани

Същото важи и за медицинските публикации по тях. Понякога те дори изцяло липсват.

А и не това е най-същественото. Най-важното е благополучният изход за Дани и момиченцето й. За лекарския екип пък нейният случай безспорно е много голям успех. И то броени дни преди професионалния им празник.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички