Понеделник, 19 Апр 2021
 
Пазарджик

Проектът „Мария” вдъхнови национален конкурс за илюстрация с 1000 лева награден фонд.

  19.01.2021 13:51             
Проектът „Мария” вдъхнови национален конкурс за илюстрация с 1000 лева награден фонд.
(Илиян Кузманов (Фондация Арт Ангел) и Тодор Каракашев (Председател на Съюза на Писателите, гр. Пазарджик), част от хората зад Проект Мария)

Фондация „Арт Ангел”, с официалната подкрепа на Община Пазарджик, стартира национален конкурс за рисунка с награден фонд 1000 лв. Талантливите пазарджишки творци и учители Светозара и Марин Кузеви са в журито на конкурса. Конкурсъта ще се проведе в рамките на Национална мрежа за децата, която включва 150 дома за времено настаняване на малолетни и непълнолетни деца от цялата страна. Национална мрежа за децата е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват. Във всички действия Мрежата се ръководи от Конвенцията на ООН за правата на детето, като водещ документ, който определя философията, ценностите и начина на работа с децата.

Илиян Кузманов, основател на Фондация „Арт Ангел”, си е поставил амбициозната задача да демонстрира, че обществото ни е способно на морални и етични избори, дори по време на пандемия. Той е убеден, че имаме нужда от нови, финансово независими играчи в сферата на социалните услуги, които не само да не обременяват бюджета, но и да наемат хора, плащат данъци, инвестират, продават в чужбина. До този момент Кузманов, който има успешен бизнес в Англия, казва, че е инвестирал над 80 000 лв. в социaлни инициативи и развитието на социaлен бизнес, издържан в най-добрите традиции. Илиян стои зад най-успешната българска социaлна бизнес инициатива, за което сме писали.

Историята зад Проекта „Мария” е не по-малко екстравагнатна, но определено Илиян също не се вмества в стереотипните рамки. Проектът може да се нарече с една дума - „парадоксално“, която използва Диана Янкулова, по Радио „Хоризонт” в предаването „12+3” в навечерието на Коледа, след като калугеровчани отварят сърцата и домовете си за една мюсюлманка в беда. И това в момент, когато имаме исторята за училището в пернишкото село Калище, отказало да приеме деца на бежанци в клас и историята на изгонването на сирийските бежанци от село Розово, в този момент калугеровци спасиха чужденка, изпаднала в беда. Над 120 човека от България и чужбина се включиха в конкурса за коледни разкази на Фондация „Арт Ангел", който бе вдъхновен от историята на мюсюлманката-латвийка Мария.

„Това село и историята за Мария ни накараха да се замислим, къде в края на краищата започват универсалните човешки права? Не е ли в малките места, близко до вкъщи - толкова близко и толкова малки, че те не могат да бъдат видени на никоя карта… Докато тези човешки права нямат смисъл там, те нямат смисъл никъде другаде. Докато ние не сме заинтересовани да ги има около семейния огън, семейната трапеза, няма смисъл да гледаме за тях, където и да е другаде, казва Илиян. В крайна сметка - важни ли са идеите и доколко са важни традициите? Нужно ли ни е общество с изконни принципи и идеали, и общество, съблюдаващо само обредните функции на един празник? Могат ли идеите да мотивират поведението ни? Понятията за равенство, свещеният човешки живот, индивидуализмът, свободната воля, свободата? С всичките тези провокативни въпроси, с огромния брой хора от цял свят, които започнаха да пишат за Коледа, с децата, които започнаха да рисуват за Мария се роди „Проектът "Мария", за да не остане поредната история, а да напомня колко е важно да сме хора, да не се страхуваме в лицето на опасността, да бъдем с лична инициатива… Ние не приемаме, че нашето общество е ксенофобско, културно и цивилизационно изостанало. Ние не приемаме, че хората в нашето общество са неспособни на морални и етични постъпки. Александър Солженицин пише в „Архипелаг „Гулаг”: „Ако само бе толкова просто! Ако имаше само зли хора, които някъде там вършеха само злини, и е необходимо само да ги отделим от останалите нас и да ги унищожим. Но линията, разделяаща доброто и злото, пресича сърцето на всяко човешко същество. И кой е този, който ще иска да унищожи частица от сърцето си?”

„Проектът „Мария” ще говори високо в медиите и социалните мрежи за за обхвата на социалната система, за социалните услуги, за временните решения, за лимита на действие на служителите, за безхаберието, незаинтерасоваността, за престъпността, за корупционните практики, които са пропили нашето общество, за това да не си затваряме очите, за това какво означава активни граждани, обещават инициаторите на проекта. За това че в едно развито съвременно общество, базирано на либерално демократичните фундаменти не може да се разчита само на държавно финансиране за преодоляването на социалните проблеми. За това, че най-важният елемент е критичното гражданско общество, гражданинът, индивидът, изпълнен с лична инициатива, с критично мислене, с морални и етични ориентири.”

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички