Други Пазарджик

Мобилна библиотека доставя книги до домовете на читатели

  20.01.2021 06:17             
Мобилна библиотека доставя книги до домовете на читатели

Томовете се обработват с ултравиолетова светлина, която убива микробите и вирусите

ВЕЛИНГРАД. От ноември мобилна библиотека доставя книги до домовете на своите читатели в курорта. Инициативата е на местното народно читалище „Отец Паисий – 1893” и ще продължи в студените месеци. Идеята хрумва на председателката Силвена Байракова , библиотеката я прегръща горещо, а читателите са доволни.

Още повече, че се полагат специални грижи томовете, които излизат извън сградата, да са напълно безопасни, предвид пандемията от коронавирус. Преди да поеме по пътя си към следващия читател, всеки от тях се обработва старателно с ултравиолетова светлина. Тя унищожава микробите и вирусите.

Поговорихме за новаторската библиотечна услуга с г-жа Байракова. Ето как отговори тя на въпросите на „Знаме”:

- Как се роди идеята за мобилната библиотека?

- Самата ситуация ни провокира – това, че се наложи да прекратим голяма част от дейностите си, а хората се страхуваха да идват на място, включително за да си вземат книги. Искахме да сме максимално близо до тях и да сме им полезни и при тези условия, защото всеки знае, че книгата може да бъде много добър приятел в трудни моменти.

След като се роди идеята, я обсъдих с колегите в библиотеката. Решихме, че е по силите ни. Те също се въодушевиха и я реализирахме, без да губим време, защото връзката с нашите читатели за нас е важна.

- Как получават читателите избраните от тях книги?

- Заявките се събират през седмицата – може по телефон, може по имейл или дори във Фейсбук, обобщават се и всеки понеделник поръчаните книги тръгват към своите читатели. Понякога колегите правят компромиси и разнасят книги и в други дни. Използваме автомобила, който ни служи за различните читалищни нужди.

- А как хората избират четиво?

- За тяхно улеснение регулярно предоставяме списъци със заглавия, които да разгледат и да си харесат. В тези списъци включваме главно от новите книги на библиотеката. За радост, можем да се похвалим с такива, защото спечелихме финансиране от Националната програма на Министерството на културата с проект за над 4000 лева. Пускаме най-вече от тези заглавия. Опитваме се всичко, което не е прочетено от редовните ни читатели, да намира място в списъците. Някои пък се обаждат по телефона със запитване дали имаме даден автор или конкретно заглавие.

- Как приемат те тази възможност вашите читатели?

- Най-редовните продължават да ни посещават на място. Както и младите. Обслужваме ги без проблеми. След като новата услуга получи разгласа, постепенно привлякохме и хора, които се страхуват да идват заради вируса. Освен това, имаме читатели, които са трудно подвижни. За тях тази възможност е добре дошла. Даваме алтернатива и на мъжете и жените, на които просто не им се излиза в дъжда и студа.

Оказа се, че има нужда от тази услуга. Затова смятаме да я продължим в студените месеци. Надяваме се до края на март мерките да бъдат разхлабени и през април, ако всичко е наред, четящите жители и гости на курорта отново да започнат да ни посещават на място  - може би до следващата зима. Защото, както вече стана ясно, мобилната опция се оказа добър вариант и има потенциал да се доразработи, за да се възползват от нея още повече хора.

- Да кажем няколко думи и за дезинфекцията на книгите.

- Разполагаме със специална лампа с ултравиолетова светлина, която унищожава микроби и вируси. С нея се дезинфекцират кориците на книгите, както и страниците, като бавно се прелистват. За да сме още по-сигурни, че за читателите няма никакъв риск, оставяме върнатите книги да престоят 24 часа, преди да могат да се заемат отново. Потвърдено е, че коронавирусът не може да се задържа на гладки повърхности толкова продължително време.

За идващите на място също сме се погрижили – осигурен е дезинфектант, има изискване всеки да влиза с маска, хората да се изчакват и т. н.

- Какво четоха по Коледа и Нова година хората във Велинград?

- Не само по Коледа и Нова година, но и напоследък, това, което ни прави впечатление, е, че читателите предпочитат по-съвременни и популярни автори – и български, и чуждестранни. По-малко търсена е историческата литература, философската, класиката. По-скоро хората търсят нещо позитивно и по-лесно за възприемане. Явно за повечето четенето е своеобразен отдушник от стреса, нещо, което да ги извади от ежедневието, и поради една или друга причина не желаят да се обременяват с прекалено сериозни четива.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички