ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Д-р Бейска вече ваксинира близо 200 души срещу Ковид

  18.01.2021 06:13             
Д-р Бейска вече ваксинира близо 200 души срещу Ковид

Самата тя не се е имунизирала – изчаква, защото е боледувала от вируса през ноември

ПАЗАРДЖИК. Началничката на Кожно-венерологичното отделение в областната многопрофилна болница за активно лечение д-р Стоянка Бейска – Ризова е лекарката, поставила най-много ваксини в Пазарджишка област. Срещу опасния коронавирус до момента тя е имунизирала близо 200 души – колеги и други здравни работници на първа линия в лечебното заведение, където работи, както и от Центъра за спешна медицинска помощ.

Ето какви впечатления сподели тя пред „Знаме”:

- Д-р Бейска, колко точно ваксини сте поставила до момента?

- Два пъти получавахме ваксини. От първата пратка дойдоха 70, а от втората – 95, плюс още 20 за Спешната помощ. Така че общо съм имунизирала 185 души. Разбира се, помага ми медицинска сестра. По протокол, тези ваксини се поставят от лекар, такова е изискването.

- Как премина ваксинацията?

- Спокойно. На ден имунизирахме по 25-30 души по график. Не отчетохме сериозни странични ефекти. Нито алергични реакции. Но и нямаше хора с автоимунни заболявания, за които, казват, че имунизацията не е препоръчителна.

При нас единствено някои съобщиха за болки и схващане в ръката, където е поставена ваксината. Тези болки отшумяха в рамките на една нощ.

Имаше и хора, които се бяха изследвали за антитела и въз основа на получените резултати, решиха да си сложат ваксината на по-късен етап. Един-двама пък казаха, че се разболяват и ваксинирането при тях бе отложено. Първия път имаше и колеги с температура, чиято имунизация също бе отложена. Но тези случаи бяха единични. Не сме отлагали заради повишено кръвно налягане.

- Какво представлява самата процедура?

- Получаваме ваксините и ги съхраняваме в хладилник, където могат да престоят най-много 5 дни. Дозите във всеки флакон са за 5 души. Слагат се 2 игли през 21 дни.

Преди поставянето ваксината трябва да е била половин час на стайна температура. Разрежда се с физиологичен разтвор, изтеглят се 5 дози по 0.3 милилитра, поставят се и след това имунизираният се наблюдава 15 минути дали няма да прояви странична реакция. Т. е. той трябва да изчака, не си тръгва веднага.

А преди поставянето измерваме кръвно му налягане, както и пулса, температура и сатурация. Има и преглед – задават се въпроси за евентуални алергични реакции в миналото, дали са налице тежки придружаващи заболявания и т. н.

- Вие самата ваксинирахте ли се?

- Смятам да го направя, но през ноември бях болна от Ковид. Това не е пряко противопоказание за имунизация, но може и да се изчака до 6 месеца. Който има по-голямо количество антитела в момента, може да се ваксинира на по-късен етап.

- Съветвате ли гражданите да се ваксинират?

- Това е решение, което всеки трябва да вземе сам за себе си. Аз като лекар вярвам във ваксината, вярвам, че това е начинът да се спре едно такова заболяване.

- Как премина при Вас заболяването?

- Не премина леко. Не развих пневмония. При мен оплакванията бяха неврологични и сърдечни. Освен това, отпадналостта и неразположенията ми продължиха дълго време. Не се чувствах добре седмица, преди да ми излезе PCR-ът. Останах си вкъщи месец без четири-пет дни. А след като се върнах на работа, не се чувствах добре още десетина дни.

Мария ДЪБОВА

 

Д-р Бейска (вляво) измерва пулса и сатурацията на поредния си колега


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички