Други

10 подправки, които да отглеждаме свежи през зимата

  17.01.2021 06:55             
10 подправки, които да отглеждаме свежи през зимата

Повечето от нас използват фризера, за да имат зелени подправки през зимата. Нарязваме на ситно, слагаме в кутии и буркани, и замразяваме така или пък слагаме свежите растения в кубчета лед в пликчета… Ако се осигури достатъчно светлина и топлина обаче подправки може да се отглеждат в саксии и през зимата на стайна температура. Защото пресни подправки могат да се отглеждат и през зимата в дома. Предимствата на пресните подправки са ясни и те са не само ввкусови, а и здравословни. За целта не трябва специално оборудване, достатъчно е да им осигурите много вода и слънчева светлина в рамките на поне 6 часа дневно и тогава няма значение колко сняг има навън. По-долу даваме примери с полезни подправки, издръжливи на всякакви условия, които спокойно можете да отглеждате целогодишно на кухненския прозорец.

Магданоз

Той е често използвана подправка не само за салати, но и за супи, манджи, печива. Той е много по-издръжлив, отколкото изглежда, също както са и полезните й свойства. Можете да подсилите имунната си система, като ядете по две супени лъжици нарязан пресен магданоз всеки ден. Поръсете го върху салати или в края на готвенето като добавка към месни, макаронени или млечни ястия. Магданозът обича много слънце и ще расте много по-бавно на прозорец с източно или западно изложение. В по-студения климат магданозът се запазва, макар и под снежна покривка и расте, макар и бавно. При по-меки зими той ще продължи да расте и цъфти спокойно и на закрития балкон например, където е по-хладно. Винаги берете първо външните листа, за да удължите живота на растението.

два ли има у нас домакинство, което да не използва чубрица. Това е считаната за най-българска подправка и някои баби като на шега казват, че без нея манджа не става.

Чубрицата

Някои домакини не я слагат единствено в десертите. Чубрицата има огромно приложение в българската кухня. Клончетата и листата й са подходящи при ястия от леща и зрял фасул, при пълнежи за печени меса, зеленчуци и сарми. Важно е да се помни, че чубрицата трябва да се вари с ястието. Целебните й свойства също са многобройни. Народната медицина препоръчва – чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят или сърцебиене и др. Чубрицата е известна и със силното си антибактериално действие. При всички положения е добре да имате саксия с тази подправка. Няма как да сравняваме ароматът на прясна чубрица с този на изсушената.

Розмарин

Ако искате вашата кухня да ухае свежо през по-хладните дни, непременно поставете розмарин там, тъй като благодарение на острия си аромат той действа като естествен освежител за въздух. Това е една от многогодишните подправки, които са достатъчно издръжливи и на по-ниски температури. Сред предимствата на розмарина е и това, че той цъфти през цялата година и е лесен за отглеждане, така че дори едно растение да умре, можете бързо да го замените с друго. Подправката се съчетава много добре с агнешко месо и остри аромати като чесъна. Полезен е при лечение на мигрена, храносмилателни проблеми и още много неразположения. Най-добре ще расте на прозорец с южно изложение.

Зелен лук

Перцата на зеления лук са не само вкусни, но и полезни. Имат голямо съдържание на фитонциди, които убиват всички микроби по пътя си. Ако дъвчем 3 минути от неговите стъбла, ще унищожим множество бактерии в устата си. Похапвайки повече зелен лук, можем да си повишим сериозно хемоглобина, защото съдържа и много желязо. Неотдавна учените откриха в този ранен зеленчук веществото кверцетин, което представлява мощен антиоксидант, оказващ ни неоценима подкрепа в борбата с онкологичните заболявания. Зелените пера и младите луковици са богати също и на калий, който пък е безценен елемент за добрата работа на сърдечно-съдовата система. А отделно в тях има и сериозни количества от така нужния ни витамин С, както и провитамин А и витамини от групата В и РР.

Див чесън (левурда)

Дивият чесън е наричан още Мечи лук, защото мечките го консумират след зимен сън. Мечките не са глупави. В левурдата има повече ползи за здравето от култивирания чесън. Той е особено ефективен за намаляване на високото кръвно налягане и нивата на холестерола в кръвта. Установено е, че има добър ефект върху ферментативната диспепсия. Всички части на растението могат да се използват, като луковицата му е най-активна.

Левурдата намалява стомашната болка и действа тонизиращо на храносмилането, така може да се използват при лечение на диария, колики, нарушено храносмилане и загуба на апетит. Инфузия от билката може да се прилага успешно при чревни паразити и за направата на клизма. Билката е от полза при лечението на астма, бронхит и емфизем. Сокът от нея се използва като средство за отслабване и може да се прилага външно при ревматични и артритни процеси. Но е и с незаменим вкус и мирис.

Мента

Тя е не по-малко издръжлива от розмарина и безпроблемно си расте през цялата зима. Можете да използвате ароматните листенца за напитки, салати и десерти. За да го правите през цялата година обаче, поддържайте почвата влажна и им давайте умерена до силна светлина. Ментата е богата на витамин С и желязо, доказано намалява храносмилателните проблеми като синдрома на раздразненото черво поради своите антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства.

Мащерка

Опитвали ли сте мащерка в леща или пък в спагети? Мащерката е една от онези подправки, която може да добави чудесен вкус на вашите ястия благодарение на леките си лимонови нотки. Особено много тази подправка подхожда на свинското и на печива като гювечи и яхнии. Можете да я използвате и като добавка към салатни дресинги. Растението ще оцелее и през зимата, въпреки че ще има по-малък растеж. Можете да отгледате мащерка на закрито чрез семена или чрез вкореняване на част от друго растение. Разбира се, мащерката се е доказала и с лечебните си свойства. Тя може да намали възпалението и свиването на дихателните пътища, причинени от белодробни заболявания. Мащерката е също отличен антиоксидант и тоник, поддържащ нормалните функции на организма, изграждайки имунната система и противодействайки на ефекта на стареенето.

Риган

Този братовчед на мащерката все повече е използван в кухнята от българите. Гърците отдавна обаче не само поръсват обилно с риган нарязаното сирене фета, полято със зехтин, а го използват в почти всяко ястие (може би без десертите и някои морски специалитети) със силната подправка. Маслините и печеното месо нямат същия вкус, ако нямат риган

Риганът се характеризира със силно антиоксидантно действие, благодарение на високото си съдържание на фенолни киселини и флавоноиди. Отличава се и с антимикробна активност срещу патогените, пренасяни с храната. Риганът помага в борбата със свободните радикали в организма, които предизвикват клетъчни повреди и стареене. Тъй като свободните радикали се свързват с много дегеративни заболявания като остеоартрит, атеросклероза и сърдечно-съдови проблеми, риганът се явява перфектен естествен щит срещу изброените болести. Листата и цветът на ригана не само е силен антисептик, спазмолгетик, но и тонизира.

Босилек

Специалистите казват, че е по-добре да не купувате готово растение, а да посадите семена и да отгледате свое. Така ще се сигурни, че ще бъде издръжливо и дълго ще се наслаждавате на полезните му свойства.

Също като магданоза, босилекът е сред най-популярните подправки в света. Любопитно е, че всяка страна отглежда свой сорт босилек и разнообразието от рецепти и вкусове е почти безкрайно. Като започнем от Италия, където той е основната съставка в соса „песто“ и стигнем  чак до Тайланд, където спокойно си похапват салата от босилек. Подправката е богата на витамини К, А, калий и калций и помага за намаляване на възпалението и е особено ефективна при симптоми на артрит. Босилекът съдържа също много антиоксиданти, които могат да подпомогнат здравето на сърдечно-съдовата система и да инхибират растежа на лошите бактерии.

Дафиново дърво

Защо да не се наслаждавате на вечнозелените му листа. И да ги използвате в кулинарията. Лавровото дръвче вирее най-добре на средиземноморски климат, но не е капризно, така че може да го приспособите и към нашите ширини. От април до май цъфти за кратко в дребни жълти цветчета. Подходяща пръст за дафиновото дърво е глинесто-градинската, премесена с торф и пясък, а не киселата почва. Почвената смес трябва да е с добър дренаж, за да не се задържа вода. От пролетта до есента може да наторявате лавровото дръвче на всеки две седмици със слаб разтвор на азотен тор. Растението се пресажда на всеки 3 години винаги напролет.

В кулинарията се използва предимно сушен дафинов лист, но пресният има особен вкус. Ястието обаче може да нагарча, ако сложите подправката прекалено рано в гозбата.

Дафинови листа се използват за лечение на ревматизъм. Те имат антибактериално, успокоително, дезинфекционно, противовъзпалително и апетитовъзбуждащо действие. Етеричното масло се използва за инхалации при бронхиална астма, безсъние, атеросклероза. Отвара от дафинови листа е ефикасно средство против молци и мухи.

Полезни съвети

И накрая няколко полезни съвета, които важат за отглеждането на всички гореизброени подправки. Изберете саксии с диаметър минимум 20 см, които имат дренажни отвори и са достатъчно дълбоки, за да се развият нормално корените на растенията. Използвайте обикновена саксийна почва, като най-долния слой (около 2 см) може да е с чакъл. Можете да украсите допълнително саксиите си като ги оцветите в различни цветове и с тебешир или креда да напишете името на подправката. Тези растения не понасят преполиването, така че внимавайте да не остава вода в чинийките под саксиите. Но пък всекидневно проверявайте нивата на влажност на почвата, защото тя не трябва и да изсъхва напълно. Добре е да се поливат само един или два пъти седмично през зимата, сутрин е за предпочитане. При прибиране на реколтата събирайте малки количества наведнъж и винаги оставяйте две точки на растеж върху клонката. Не берете от тях прекалено много и често, за да има на какво да се радват очите ви през цялата зима.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички