Понеделник, 19 Апр 2021
 
Други

Студентство в Шотландия - плюсове и минуси.

  17.01.2021 11:49             
Студентство в Шотландия - плюсове и минуси.

И напускането на тази съставна част на Обединеното кралство е приятно изживяване

На 13 септември 2017г. стъпих за първи път в Глазгоу. Тогава все още не разбрах предизвикателството пред себе си и силно вярвах, че кралицата може би ще ме посрещне с питка и червено килимче. Разбира се, това не се случи, но за сметка на това на летището валеше, куфарът ми се счупи и се изгубих два пъти на път за централната гара. За краткия период от четири години минах през всецветни емоционални състояния. Ако кажа, че всичко беше мед и масло, ще излъжа, ако кажа, че да те вали постоянно носи само нещастие, пак ще излъжа. Защото хората доста често изпитваме топлина към едни от най-трудните моменти, чисто и просто защото сме успели да разрешим проблема по някакъв начин, а това носи задоволство. Преживяването ми в Шотландия беше както сладко, така и горчиво, а това е селекцията ми от плюсове и минуси за живота в страната. Има сравнително доста минуси, които са от значение за хората, но плюсовете все пак си остават повече.

Първи плюс: природата

Да, за обща изненада започвам с природата, защото за мен това беше най-приятната част от Шотландия. Въпреки, че често страдах от болки в ушите заради силния вятър, експедициите в дивите райони ми станаха любимо занимание. Страната е дом на едни от най-красивите природни забележителности и никога не ти се налага да пътуваш дълги часове, за да стигнеш до някое от тези места. И нека също така не забравяме, че точно тази природа е била вдъхновение за много автори, които са всеизвестни дори и в България - Робърт Бърнс и сър Уолтър Скот.

Втори плюс: образованието

Образованието в Шотландия е безплатно. Дори и след Brexit, много от университетите искат да запазят правото на студентите за достъп до безплатно образование. Добре оборудвани са и много от тях се нареждат на първите места в класациите за най-добри университети във Великобритания. Освен това повечето от тях се намират в големите градове, което дава възможност на студентите за почасова работа и изкарване на допълнителен доход.

Трети плюс: хората

Едно от нещата, които първо забелязах в хората, беше тяхната непресторена учтивост. През първите месеци от живота ми там се налагаше да търся помощ почти постоянно, а от другата страна винаги ми отвръщаха с усмивка и съвет. Когато намерих първата си работа в Шотландия, думите на управителя към мен бяха: „Без значение колко грешки правиш в началото, само не се отказвай. Тук никой няма да те съди”.

Четвърти плюс: безопасността

Някъде бях чела, че всички нарушители на закона в Шотландия вече били по затворите и затова няма престъпност. Това ме довежда до извода, че тамошната съдебна система добре си върши работата, но това не е важно в случая. Важно е, че дори и големите градове в Шотландия са спокойни. За три години, прекарани в Абърдийн, и една в Единбург, не се почувствах застрашена нито веднъж. Естествено, все пак е препоръчително да се избягват дадени квартали, както и да държите скъпите си принадлежности близо до себе си.

Единственият проблем може да бъдат уличните пиянки петък и събота вечер. Често срещано явление е някой да се опита да завърже разговор или в краен случай да проси пари или цигари. Съветът ми е просто учтиво да откажете и да продължите по пътя си.

Пети плюс: нощният живот

Да, правилно прочетохте, това, което уискито не може да излекува, няма лечение за него. От кубински и мексикански барове, до изискани клубове за коктейли - в Шотландия разнообразието от нощни заведения е на ниво, стига да ви се излиза. Също така има и много „бюджетни” клубове, които бяха перфектни за мен и състудентите ми. Настроението по тамошните пъбове винаги е добро, а ако се почувствах отегчена от дадено заведение, просто трябваше да изляза и да повървя 30 секунди до отсрещната врата. Пъбовете в Шотландия са на всяка втора крачка и всички се славят с добро настроение, различна тематика на интериора и приятна атмосфера.

Шести плюс: безплатно здравеопазване

Постоянният ми адрес в Шотландия ми даде право да използвам безплатното им здравеопазване. Това е добре, за хората, които имат нужда от него, но на хипохондрици като мен със сигурност създаде известни главоболия и ненужни тревоги.

Седми плюс: историята

На която и страна да се обърнех в Шотландия, навсякъде виждах история. Когато роднини и приятели ме питаха, защо избрах да уча в Шотландия, аз най-често отговарях, че заминах заради образованието. Сега вече се чувствам достатъчно смела, за да заявя гордо, че главната причина е Мел Гибсън и „Смело сърце”, както и чудесният саундтрак, който перфектно се връзваше със старинната архитектура, музеите и замъците до морето.

Осми плюс: напускането на Шотландия

Най-приятната част беше напускането на страната. Шотландия дава един прекрасен старт, но останалата част от Европа и от света са само на един полет разстояние.

Първи минус: времето

Времето е най-големият проблем в Шотландия, понякога е толкова мрачно, че очите могат да ви заболят. Има два сезона - юли и останалата част от годината, през която най-често вали и духа. Като човек, който се чувства комфортно докато вали, ми беше трудно да сложа лошото време като минус. В Шотландия е не само дъждовно, но и заради географското положение на страната често духа силен вятър, който е способен да развали настроението и на най-веселия човек. Шотландия е заобиколена от вода, а това също така прави и влажността непоносима, създавайки впечатление, че студените дни са още по-студени.

Втори минус: културният шок

Шотландия е мултикултурална страна, но въпреки това културният шок при мен беше голям и продължи около месец. Трябваше не само да се справя с акцента на шотландците, а също така с времето, храната, обратното движение и постоянната плесен в дома ми. Чувствах се сломена дори и от неспособността да изсуша дрехите си - отново заради влагата. Бих казала, че шотландската култура изглежда примамливо отдалеч, но това може и да изиграе доста лоша шега на новодошлите. Тук ще добавя едно последно нещо - шотландците не слагат мрежи на прозорците. Страшно, а? Особено през размножителния период на паяците в края на август.

Трети минус: храната

Доматите в Шотландия стават за нещо единствено ако сте решили да счупите прозореца на съседа, който за поредна вечер прекалява със силата на музиката. За друга употреба не си взимайте, по-добре излезте на ресторант, където може да пробвате деликатесите - от печен гълъб до изпържен шоколадов десерт „Марс”. Bon Appetit.

Като заключение мога да кажа, че Шотландия е добро място за студенти, които искат да пробват от всичко по-малко, а точно в това се корени пълноценното преживяване. Единственият ми съвет е да си вземат гумени ботуши, дъждобран, позитивизъм и един голям куфар с търпение.

Михаела ИСКРОВА

Бел. ред. Нашата колежка Михаела Искрова е родом от Белово и е студентка по журналистика в университета „Робърт Гордън” в Абърдийн – градът, известен у нас като побратим на Габрово заради „пестеливостта” на жителите му. Читателите ни вече са се уверили, че перото на Михаела е талантливо. Тя има опит в писането на новини, в редактирането, снимането и обработка на видео и монтаж. Говори перфектен английски, владее немски и испански. „Реших да се свържа с вестник „Знаме”, тъй като за момента е най-утвърдилата се публицистична медия в района”, каза ни тя, когато ни представяше сивито си. А ние от „Знаме” й желаем свежият й стил и идеи никога да не я напускат!


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички