Понеделник, 19 Апр 2021
 
Други ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Д-р Шопова получи дипломата си и се ваксинира

  08.01.2021 06:50             
Д-р Шопова получи дипломата си и се ваксинира

В един и същ ден на работното си място

ПАЗАРДЖИК. 29 декември бе специална дата за д-р Мартина Шопова, най-младия лекар в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Началникът д-р Мария Пишмишева й връчи дипломата за завършено висше образование на трогателна церемония на работното й място. Младата лекарка бе сред първите доброволци, които в началото на май започнаха работа в отделението, за да помагат в битката с коронавируса.

Но 29 декември бе по-особен ден за д-р Шопова и по друга причина. Тогава й поставиха ваксината срещу Ковид-19. Ето какво каза по този повод тя пред „Знаме”:

- Съветвате ли хората да се ваксинират д-р Шопова?

- Информационните РНК ваксини са нови, но не и непознати ваксини. Ваксините срещу Ковид-19 са преминали всички строги изпитания за безопасност и ефективност, през които са преминали и останалите ваксини от имунизационния календар. Те не могат да причинят инфекция, както и да взаимодействат с нашето ДНК. Вярвам в науката и в усилията да се създаде продукт,който защитава и не вреди. Надявам се хората да осъзнаят необходимостта от ваксината и лично аз ги съветвам да се ваксинират.

- Вие лесно ли взехте за себе си решението да се имунизирате?

- Взех това решение без каквито и да било колебания, като имах за цел първо - собственото си здраве и това на моите близки, тъй като, защитавайки себе се, защитавам и тях, и второ - да убедя  повече хора в ефикасността и надеждността на ваксината.

В исторически план болести като полиомиелит, морбили са намалили значително разпространението си, благодарение на въвеждането на ваксини срещу тях, а болестта вариола е напълно изкоренена (1980). Смятам че бъдещето ни е във ваксините не само за Ковид-19, но и за други инфекциозни болести.

- Какви са личните Ви наблюдения – подценяват ли хората болестта и тежките последици от нея?

- Болестта има дълго протичане и непредвидими понякога усложнения  и  въпреки че всеки ден се сблъскваме с нея, все още има на какво да ни научи. Често се подценява и лекарска помощ се търси прекалено късно, когато последиците за някои са необратими.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички