Други Регионът

Радиловец засне българско Северно сияние - и то през деня

  30.12.2020 09:39             
Радиловец засне българско Северно сияние - и то през деня

Вчера сутринта Иван Янушев от Радилово заснел чудна гледка в небето, напомняща на Северното сияние. Нашият читател изпрати в редацията снимки с молба да ги публикуваме, за да видят всички какви красоти е сътворила природата в Пещерско не само по земята. При това без никакъв фотошоп или друг "грим".

"Станах свидетел на този невероятно красив небесен феномен над село Радилово и снимах", пояснява Иван Янушев и желае весели празници на всички. Екипът на редакцията на "Знаме" се присъединява към пожеланието му,

Полярно сияние (Aurora) е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята (Северно, наричано още Aurora Borealis, и Южно, известно като Aurora Australis) образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето. Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения ѝ слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове. На всеки 11 години дейността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни. Aurora Borealis буквално преведено от латински означава „Зора на севера“. Така на научен език се наричат полярните сияния в северното полукълбо.

Понякога обаче Полярното сияние стига чак до екватора.

В Бъргария има данни за наблюдавано Северно сияние през 1954 г., във Варна, а хората първоначално помисили, че това са отблясъци от огромен пожар. Явно необичайно високите температури сега обаче са причина за невероятната игра на цветове в небето.

Да се надяваме тази природна картина да е предвестник на сбъднатите ни надежди за една по-добра, по-спокойна и по-щастлива година.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички