Понеделник, 22 Мар 2021
 
Пазарджик

Пазарджик става център за изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, обяви премиерът Борисов

  20.12.2020 11:52             
Пазарджик става център за изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, обяви премиерът Борисов

В комплекса на бившия Учителски институт в Пазарджик ще бъде организирано изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти и ще бъде осигурено общежитие за медицинските специалисти, които ще се обучават и работят тук. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов по-рано днес в Пазарджик, за което първи писахме тази сутрин. Както съобщихме, министър-председателят беше придружаван от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров. В двора на Учителския институт кметът на Пазарджик Тодор Попов им представи историята на идеята сградният фонд да бъде отново използван за учебен корпус и за общежитие.

„По тази идея работим още преди да настъпи кризата с коронавируса. Провели сме редица срещи с директора на Пловдивския университет проф. Марияна Мурджева. Сградите като цяло са запазени. Ще е нужен ремонт, но с този 1 милион лева от държавата, мисля, че ще успеем да се справим. От следващата година медицинските сестри и лаборантите тук ще провеждат изнесено обучение“, каза кметът Тодор Попов.

В общежитието в Пазарджик ще могат да бъдат настанени 100 медицински сестри и лаборанти, съобщи министър Костадин Ангелов. Това ще са както специалисти, които завършват обучението си и ще карат стажа си в Пазарджик, така и медицински специалисти, които не са от Пазарджик, но работят в здравните заведения в града. Проектът ще е съвместен на Медицинския университет в Пловдив и Община Пазарджик и ще бъде пилотен за страната. Здравният министър уточни, че и в други населени места ще се търсят изоставени общежития, които да се ползват за осигуряване на места за настаняване на лекари и медицински сестри. За медицинските специалисти, които ще отидат да работят в населени места с дефицит на кадри ще се осигури допълнително заплащане.

„Ще субсидираме общините, Общината ще дава допълнителен стълб, и държавата също ще дава и така ще бъдат осигурени едни тройни заплати за лекари и сестри, които отидат да работят там  и ще гарантираме здравната система във всяка точка в страната“, заяви министър Ангелов. Той съобщи, че МБАЛ -Пазарджик ще получи идната седмица 1 милион лева за нов ангеограф.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички