Пазарджик

Пазарджик става център за изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, обяви премиерът Борисов

  20.12.2020 11:52             
Пазарджик става център за изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, обяви премиерът Борисов

В комплекса на бившия Учителски институт в Пазарджик ще бъде организирано изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти и ще бъде осигурено общежитие за медицинските специалисти, които ще се обучават и работят тук. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов по-рано днес в Пазарджик, за което първи писахме тази сутрин. Както съобщихме, министър-председателят беше придружаван от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров. В двора на Учителския институт кметът на Пазарджик Тодор Попов им представи историята на идеята сградният фонд да бъде отново използван за учебен корпус и за общежитие.

„По тази идея работим още преди да настъпи кризата с коронавируса. Провели сме редица срещи с директора на Пловдивския университет проф. Марияна Мурджева. Сградите като цяло са запазени. Ще е нужен ремонт, но с този 1 милион лева от държавата, мисля, че ще успеем да се справим. От следващата година медицинските сестри и лаборантите тук ще провеждат изнесено обучение“, каза кметът Тодор Попов.

В общежитието в Пазарджик ще могат да бъдат настанени 100 медицински сестри и лаборанти, съобщи министър Костадин Ангелов. Това ще са както специалисти, които завършват обучението си и ще карат стажа си в Пазарджик, така и медицински специалисти, които не са от Пазарджик, но работят в здравните заведения в града. Проектът ще е съвместен на Медицинския университет в Пловдив и Община Пазарджик и ще бъде пилотен за страната. Здравният министър уточни, че и в други населени места ще се търсят изоставени общежития, които да се ползват за осигуряване на места за настаняване на лекари и медицински сестри. За медицинските специалисти, които ще отидат да работят в населени места с дефицит на кадри ще се осигури допълнително заплащане.

„Ще субсидираме общините, Общината ще дава допълнителен стълб, и държавата също ще дава и така ще бъдат осигурени едни тройни заплати за лекари и сестри, които отидат да работят там  и ще гарантираме здравната система във всяка точка в страната“, заяви министър Ангелов. Той съобщи, че МБАЛ -Пазарджик ще получи идната седмица 1 милион лева за нов ангеограф.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

2

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

4

ПРОДАВАМ 2 ПАРЦЕЛА, ЕДИН ДО ДРУГ, ПО 1576 КВ.М. ЕДИНИЯ, С.БРАТАНИЦА, ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК, В РЕГУЛАЦИЯ, ПАНОРАМЕН ИЗГЛЕД, 1 ДКА-13000 ЛВ.,ТЕЛ.: 0876 578 153.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

Всички