Други Регионът

Над 70 нови находки бяха открити на Пистирос през този сезон

  20.12.2020 06:44             
Над 70 нови находки бяха открити на Пистирос през този сезон

Обектът да бъде консервиран и показван пред туристите, са надеждите на проучвателите и музейните работници

ВЕТРЕН. За тридесет и втора поредна година се проведоха археологически разкопки в емпорион Пистирос край септемврийския град. Въпреки усложнената обстановка, причинена от пандемията с Ковид-19, проучванията в античното селище нямат прекъсване, но за съжаление тази година липсваха участници по линията на Фондация „Балканско наследство”. Разкопките и последвалата задължителна теренна консервация се проведоха от 23 септември до 30 октомври тази година, а финансирането е изцяло по проект от Министерство на културата, като Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” в гр. Септември осигурява целогодишната постоянна охрана на обекта.

Проучванията се ръководят от доц. д-р Алексей Гоцев от НАИМ при БАН, със заместник-ръководител д-р Емил Нанков, който се включи за първа година в екипа. Цветелина Славкова, уредник-археолог и Мая Николова, консерватор-реставратор, от археологическия музей в Септември също взеха участие.

Тази година разкопките бяха съсредоточени в две зони и преследваха различни цели

Първата от тях бе да се проследи трасето на крепостната стена в северозападна посока. Въпреки данните, че тази част от обекта е била унищожена със земекопна машина в близкото минало, от нея бяха разкрити нови 6,60 м. Запазена е само основата на стената, която е била изградена от големи каменни блокове, обработени на място, които оформят лицевите зидове на стената. Пространството между тях е запълнено с по-малки камъни и глина.

Втората зона на проучвания беше в югоизточната част на обекта, в близост до крепостната стена, където през последните години са съсредоточени проучванията в Пистирос. Една от задачите тук беше

да се довърши проучването на глинения олтар,

открит през 2012 г., където в минали години бяха открити множество глинени печати (самите печати понастоящем могат да бъдат видени в експозицията на археологическия музей  в Септември, б.р.), както и двете зърнохранилища, намиращи се североизточно от глинения олтар. И сега обаче проучвателите на Пистирос има с какво да се похвалят. За тяхна радост през това археологическо лято в хода на проучванията бяха открити повече от 70 впечатляващи находки, сред които

сребърна монета на Тасос от края на V век пр. Хр.,

две бронзови монети, вероятно на Александър ІІІ Велики, железен връх за стрела, два амфорни печата – на Тасос и Енос, датирани в периода 342 - 330 г. пр. Хр., стъклен пул за игра, прешлен за вретено и три цели тежести за стан. Предстои консервация и реставрация на откритите находки, което ще позволи по-точното им датиране и интерпретиране.

Предвижда се през следващата година да бъдат разкрити и проучени нови сектори, което ще допълни данните на археолозите.

Надеждите на проучвателите на емпорион Пистирос и колектива на Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” в гр. Септември са за една по-спокойна и успешна 2021 година, а в перспектива Пистирос да бъде консервиран, и подготвен за социализация и експониране пред посетители.

Виолета ДУНЕВА

Директор на АМ „Проф. Вячеслав Домарадски”-Септември


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички