Други Регионът

Правила за захранване след Рождественските пости

  20.12.2020 06:32             
Правила за захранване след Рождественските пости

ПАНАГЮРИЩЕ. През Рождественските пости много хора избират да се откажат от редица храни и вредни навици. Независимо от причината на поста - духовно или физическо пречистване, лишаването от животински храни за определен период от време е от голяма полза за тялото и духа. Съвременните насоки в храненето също препоръчват периодичното прочистване на организма чрез редуването на различен тип храна и дори гладуване, обяснява д-р Ива Левкова, болничен диетолог на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Освен това,

по време на пости се приемат повече зеленчуци и плодове,

следователно повече фибри и антиоксиданти, които спомагат за изхвърлянето на токсините, правилното функциониране на храносмилателната система и действат стимулиращо за имунната система. Редуцирането на основни групи храни от животински произход води до много ползи за организма, но и създава  риск от дефицит на хранителни вещества, витамини и микроелементи. Затова пълните пости са препоръчителни само за хора с добро физическо и психическо здраве.

Според д-р Левкова

най-често допусканата грешка

по време на постите е избягването на зърнените и бобовите храни. По-грубо обаче се греши при захранването.

Още от Бъдни вечер се прекалява с количеството и голямото разнообразие от 7, 9 или 11 ястия. Хапнете от всичко, но по малко и през интервали от време. Това ще подготви организма за различните храни, които го очакват на следващия ден. Когато обаче нахвърлите в стомаха бързо и безразборно разнообразни по вид храни, вие всъщност

давате на организма разнопосочни „сигнали”

и логично се стига до хаотични биохимични реакции. Месото, което е с преобладаващо белтъчно съдържание, изисква за храносмилането си кисела среда, а салатите и десертите, които са предимно въглехидратна храна, се нуждаят от алкална. Това забавя храносмилането, дълго задържа храната в стомаха, което е условие за ферментирането ѝ. Известни са последиците: тежест, киселини, газове, смутен е целият процес на смилане и усвояване на храната, както и изхвърлянето на отпадните продукти и токсините.

Постарайте се да спазвате някои прости правила:

- Не консумирайте в едно хранене или ястие

едновременно месо и мляко или млечни продукти

Различните видове белтъчини в тях се смилат по-бързо и се усвояват по-добре на отделни приеми.

- Започвайте основните хранения с голяма салата от сурови зеленчуци, за да заситят глада и да заемат обем от стомаха.

- Давайте си „почивка” между различните храни, например между салатата и основното или основното и десерта. Не прекалявайте с количеството, яжте сладките храни, в това число и плодовете, самостоятелно и поне 2 часа след основното.

- Не пийте газирани и безалкохолни напитки по време на хранене

- Не прекалявайте с алкохола.

- Не лягайте веднага след нахранване - поне 1-2 часа бъдете във вертикално положение, за да помогнете на стомаха да преработи по-бързо храната. Така няма да имате проблеми със заспиването и съня.

С няколко съвета може да бъде елимиинирана възможността от дефицити в организма:

Избирайте пълнозърнести храни

Често се случва по време на пости липсата на достатъчно храна или на разнообразие в менюто, да бъде компенсирана с консумация на повече хляб и тестени продукти. Избирайте пълнозърнести хляб и паста, за да набавите ценни минерали и витамини от група В.

Ежедневно комбинирайте варива и зърнене храни

Бобовите храни, като боб, грах, леща, нахут са отлични източници на протеин. За да си набавите пълен набор от необходимите аминокиселини обаче, се препоръчва да бъдат  комбинирани със зърнени храни като ориз, например, или с пълнозърнест хляб.

Не е нужно това да е в рамките на едно и също ястие, просто се стремете да се храните възможно най-разнообразно, като включвате колкото се може повече и различни продукти.

Набавяйте достатъчно протеини

Освен от варивата, тях може да вземете от суровите ядки и гъбите, морските дарове-миди, скариди, калмари, охлюви и други мекотели. С тях ще си набавите освен ценните протеини, и витамини от група В (особено В12, който най-много липсва при постното хранене).

Доставяйте нужното желязо

Сред постните храни голямо количество желязо има в тиквените семки, кашуто, белия боб, черния шоколад,

Важен момент е да приемате и достатъчно храни, богати на витамин С, който ще спомогне за усвояването на желязото. Такива са повечето есенно-зимни зеленчуци – с най-високо съдържание са чушките (особено червените от тях), любимото ни семейство кръстоцветни – карфиол, броколи, брюкселско зеле и най-обикновено зеле, цвекло, добре познатите цитруси и други типично сезонни плодове като ябълки и круши, зеленолистните коприва и спанак, лук, праз, чесън.

Погрижете се и за калция

Тъй като няма да приемате млечни продукти и мазнини, важно е да си набавяте достатъчно калций – ще го намерите в ядките, сушените плодове, семената, варивата, пълнозърнестите продукти. Тиквата съдържа завидни количества не само калций, но и желязо, и други витамини, така че в никакъв случай не пропускайте да я използвате редовно в менюто си.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички