Регионът

Новите държавни отчисления за регионалното депо в Пазарджик са акцентът на общинската сесия

  15.12.2020 14:43             
Новите държавни отчисления за регионалното депо в Пазарджик са акцентът на общинската сесия

ВЕЛИНГРАД. Последната редовна сесия на Общински съвет-Велинград за 2020-та година ще се проведе утре - 16.12/ сряда/ от 9:30 часа. Извънредната епидемиологична обстановка налага общинските съветници да заседават он-лайн.

 Дневният ред на заседанието е от 38 точки и в началото са концентрирани теми, свързани с промени в различни наредби. Проектите на самите нормативни документи са повече от 30 дни на интернет-страницата на община Велинград. На заседанията на три от постоянните комисии към ОбС, които се проведоха в понеделник, основен акцент бе Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 7 на Министерството на околната среда и водите. Чрез нея се регламентира реда и начина на изчисляване и определяне на размера на обезпеченията и отчисленията, изискуеми при депониране на отпадъци. Чрез такса битови отпадъци се осигуряват и средства за задължението на Община Велинград да заплаща отчисленията към Регионалната инспекция по околната среда и водите за обезвреждане на отпадъците на регионалното депо в гр.Пазарджик. Приходите от такса битови отпадъци по ЗМДТ трябва да покриват пълните разходи за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци и очисления по Закона за управление на отпадъците. Освен това, увеличението на такса битови отпадъци е и част от мерките, залегнали в Плана за финансово оздравяване на Община Велинград, изготвен в съответствие с разпоредбите на глава осма „а“ от ЗПФ и приет от Общински съвет – Велинград през м. юни 2020 г. План-сметката, която съветниците трябва да одобрят, е изготвена на база на разходите, нужни за извършването на дейностите по чл. 66, ал. 1 от ЗМДТ, при спазване на принципите, заложени в чл. 8 от ЗМДТ за справедливо облагане на всички населени места в Община Велинград. Целите, които се поставят, са свързани с това да има по-добри услуги във всички населени места, като се предвиждат и повече съдове за събиране на битовите отпадъци. Според Наредба 7 на МОСВ отчисленията за депониране за 2021 година стават 82 лв. на тон, а сега те са 69 лв. на тон. Необходимата сума  за обслужването и поддържането на Регионално депо- Пазарджик и отчисленията по чл. 60 и чл. 64 е в общ размер на 1 397 757.60 лева. За да бъдат покрити разликите, наложени в Наредбата, е нужно общинските съветници да потвърдят със свое решение регламентираните държавни такси. Според предложената за гласуване План-сметка, необходимите разходи за обезпечаване на дейностите по чистотата в община Велинград през 2021 година са в размер на 3 143 930.51 лева.

Одобрението на План- сметката не предвижда увеличение на такса битови отпадъци в частта за сметосъбиране, почистване на тротоари и паркове, както и зимно поддържане.

 Юридическите лица  ще продължават да ползват преференция, получаваща се при деклариране на съдове за битови отпадъци, която е на обща стойност около 520 000 лева. За физическите лица и фирми, които не ползват имотите си, съответно след подаване на декларация, получават отстъпка в размер на около 300 000 лв. С тези суми се намалява и заложения приход в План-сметката, като тя ще възлиза на  стойност 2 323 930 лева.

Дори и при така предложеното увеличение, средствата ще  бъдат недостатъчни  община Велинград да покрие разходите по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци и отчисленията по Закона за управление на отпадъците.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички