Понеделник, 19 Апр 2021
 
Регионът

Картофопроизводителят Атанас Бирников: Българите консумират едва 15 процента родна продукция

  17.12.2020 06:57             
Картофопроизводителят Атанас Бирников: Българите консумират едва 15 процента родна продукция

 

ВЕЛИНГРАД. Атанас Бирников е един от най-големите производители на картофи в областта. Тази година е засадил със зеленчука 1000 дка, а други 600 с пшеница. Със земеделие се занимава през целия си съзнателен живот, първо в държавни стопанства, после в частния сектор. Годината вече преваля, но какъв е резултатът от селскостопанския му труд?

- Г-н Бирников, каква бе картофената реколта тази година?

- Производството е задоволително, предвид сушавите пролет и лято. Проблемът е пазарът. Двете извънредни ситуации с КОВИД – през пролетта и сегашната, драстично намалиха потреблението на картофи и не само на тази стока. Хората са уплашени от заразата, предпочитат да си останат вкъщи, а пазарите пустеят. Хлопнаха врати хотели и ресторанти, в които предпочитани са ястията с картофи, особено с пържените. Сериозно пострадаха и производителите на ранните пролетни картофи в Пазарджишко, Пловдивско, Петричко и на други места в страната. За тях също нямаше пазар. Последващия резултат бе по-малко продадени семена за засаждане на пролетната картофена реколта. Моите семена ще имат същата съдба. Липсата на препитание у нас принуждава младите да търсят късмета си в чужбина. Доволен съм, че давам работа на около 30 човека.

- Картофопроизводството задоволява ли нуждите у нас?

- Картофите не достигат, въпреки че по вкусови качества гонят европейски стандарти. Като произведените в Кюстендилско, Ихтиманско, Самоковско, от нашия висок район и от други места в България. Количествата от зеленчука намаляват с всяка изминала година. В Сърница например производството драстично падна. Все още в склада си съхранявам около два тона продукция, която тепърва чака реализация.

- Държавата помага ли Ви в бизнеса?

- Субсидиите са крайно недостатъчни предвид изпитанията ни в тежката ситуация сега. Отпускат се по специална програма, като предвидената за тази година сума бе по 195 лева на декар, но получихме с 95 лева на декар по-малко. Надяваме се да не са загубени и вероятно ще се прибавят към парите за 2021-а. Тази е основната причина у нас да призвеждаме по-малко количества в сравнение с останалите страни в Европа. Пред нас са Северна Македония, да не говорим за Сърбия и други балкански страни. Явно политиката ни за зеленчукопроизводството е сбъркана и то не само за картофите, а за цялото зеленчуково производство. Това, че консумираме едва 15 процента български зеленчуци, потвърждава този факт. Това, че внасяме копър, праз, магданоз, е безобразие. Безхаберието на управляващите води до унищожаване на зеленчукопроизводството, както се случва и в Пазарджишка област.

- Какво са картофите за българина?

- Те са една от трите култури в света, заедно с пшеницата и царевицата, които изхранват голяма част от населението му. Важна храна са и за България. Историята помни картофения глад в Германия, Ирландия, даже в САЩ, в основата на които стои картофеното меню.

- Ще продължите ли със земеделието?

- Не мога да се откажа. Здраво съм свързан със земята. Догодина предвиждам наполовина намаляване на картофените ниви - от 1000 ще станат 500 дка. Очаквам да дойдат по-добри времена за нас, селскостопанските производители, и за хората, жадни за български плодове и зеленчуци.

Рецепта за салата срещу коронавирус

В края на разговора ни Атанас Бриников препоръча „салата с картофи и още нещо” за предпазване от коронавируса. Ефектът й е изпитан, а освен това е особено вкусна, увери той.

В сварените и нарязани на ситно картофи се слага настърган или пасиран джинджифил. Прибавя се и сок от един лимон, чесън по вкус и една супена лъжица зехтин. Опитайте и може да ви помогне, посъветва картофопроизводителят.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички