Понеделник, 18 Яну 2021
 
Регионът

РИОСВ: Три нови защитени зони в областта влизат в „Натура 2000”

  03.12.2020 14:31             
РИОСВ: Три нови защитени зони в областта влизат в „Натура 2000”
Бесапарските ридове са впечатляващи

ПАЗАРДЖИК. Процедура по обявяване на три нови защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000” е започната от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Пазарджик. В по-голямата си част трите защитени зони са разположени на територията на населени места от област Пазарджик.

Зоните са в териториалния обхват на екоинспекцията и се намират в Пазарджишка област.

В съответствие със Закона за биологичното разнообразие са изготвени проекти на заповеди за обявяване на  защитени зона (ЗЗ) за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна: ЗЗ „Яденица”, ЗЗ „Попинци“ и ЗЗ „Бесапарски възвишения“.

ЗЗ „Яденица“ попада в землищата на с. Дорково, гр. Костандово, община Ракитово, гр. Велинград и селата Драгиново, Юндола и Света Петка, община Велинград, с. Варвара, с. Ветрен дол, с. Симеоновец, с. Семчиново, община Септември и в землището на гр. Белово.

ЗЗ „Попинци“ попада в землищата на селата Боримечково и Лесичово, община Лесичово, гр. Панагюрище, с. Попинци, с. Левски, с. Бъта, с. Елшица, с. Оборище, с. Баня, с. Поибрене, община Панагюрище, гр. Стрелча, с. Блатница, с. Смилец, с. Свобода, с. Дюлево, община Стрелча.

ЗЗ „Бесапарски възвишения“ попада в землищата на селата Бяга, Исперихово, Козарско, община Брацигово, на с. Алеко Константиново, с. Огняново, с. Синитово, с. Хаджиево, община Пазарджик и на селата Капитан Димитриево и Радилово, община Пещера.

Проектите на заповеди са публикувани на интернет страниците на Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пазарджик (РИОСВ-Пазарджик). Защитените  зони се обявяват с цел опазване и поддържане на благоприятно природозащитно състояние на ценни типове природни местообитания и на видовете и техните популации, разпространени в тях. В тях са предвидени редица забрани и ограничения, както и мерки за постигане целите на опазване.

Всички заинтересовани лица могат да се запознаят с проектите на заповеди и в едномесечен срок да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповедите режими. Текстът на проектозаповедите, както и придружаваща ги информация, може да се изтегли от линкове, посочени в сайта на РИОСВ-Пазарджик. Документите са на разположение и в сградата на инспекцията, на ул. „Гурко”№ 3, ет. 4, гр. Пазарджик, уточняват от екоинспекцията.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65
Всички