Други ИНФО КОВИД-19

Ивайло накара БДЖ да въведе правила за носенето на маски

  09.12.2020 07:42             
Ивайло накара БДЖ да въведе правила за носенето на маски

Писал до МЗ, МВР и железниците, възмутен след едно пътуване с влак

ПЛОВДИВ. Нашият земляк Ивайло Спасов стана причината във влаковете да има по-строг контрол за носенето на защитни средства срещу коронавирус. Младият мъж, който е възпитаник на МГ „Константин Величков” и бе председател на Младежкия парламент в Пазарджик, през октомври останал възмутен, след като с очите си видял как във влаковете масово се пренебрегва изискването за носене на маски. Питал служебните лица и му било обяснено, че за да има по-стриктен контрол, са нужни ясно разписани правила, а такива няма. Сега обаче такива вече са налице след месец и половина настойчивост от страна на упорития Ивайло. Той работи в БНТ-Пловдив и отивал на работна среща с влак до София…

„Останах силно учуден, че кондукторът не носеше маска, а пътниците - повече от половината, също не бяха с покрити лица. След подадени две жалби с мен се свързаха служители на БДЖ, че няма създаден ред и те нищо не могат да направят при констатиране на мерките. Те разчитат на случайни проверки от МВР и РЗИ, но те не могат да обезпечат безопасността“, разказа Спасов пред „Знаме”. Той изпратил писма до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски с настояване да има разписани правила, за да може БДЖ да реагира адекватно при всеки случай на засечен пътник без маска. В писмото си посочил, че е необходима работеща процедура „дискретно уведомяване и спешно реагиране при подобни нарушения независимо от часа на пътуване“.

След по-малко от седмица получил отговор от проф. Ангелов, който го уведомил, че преписката по сигнала за неносене на маски в БДЖ вече е насочена към главния секретар на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и към административния секретар на МВР за предприемане на общи действия. От МВР отговорили месец по-късно, че договореност има и когато при тях се получи сигнал от служител на БДЖ за пътник, нарушаващ противоепидемичните мерки, на място ще се изпращат полицейски служители. Почти по същото време Ивайло получил писмо и от изпълнителния директор на БДЖ с конкретните, вече приети и разписани правила. От тях е ясно, че обслужващите всеки влак трябва да проследят пътниците да се качват в него задължително с маска или друго предпазно средство. При отказ кондукторът трябва да уведоми началника на влака. Той от своя страна трябва да позвъни на 112, за да бъде извършена проверка и съставен акт. 

Ивайло Спасов съветва, че трябва да сме упорити и да знаем, че колкото по-ясно и точно опишем проблема, толкова по-бързо ще се разреши той.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички