Други Регионът

Музикантът Николай Балабанов ще празнува Никулден с родопски специалитети

  06.12.2020 06:41             
Музикантът Николай Балабанов ще празнува Никулден с родопски специалитети

РАДИЛОВО. Традиционните за празника рибни ястия ще присъстват на трапезата на именика Николай Балабанов само за гостите, защото рибата отсъства от хранителното му меню. Учителят по музика сподели пред наша репортерка как ще посрещне Никулден в дома си:

- Празникът тази година ще е по-скромен, съобразен с мерките за ограничаване на заразата от коронавирус. На имен ден не се кани,

вратата на къщата ми ще бъде отворена

Всички гости са ми добре дошли.

На този ден се приготвят традиционни блюда с риба. Макар че не ям риба, за присъстващите ще има пържени и печени на скара скумрия и пъстърва – за всеки според вкуса му.

Основното меню ще са родопски специалитети – клин (родопска баница) и пататник. Клинът се приготвя с 2 точени кори, сварен ориз, яйца и сирене. Една от корите се поставя в тавата, която предварително обилно е намазана с масло. Върху нея се разполага равномерно плънката от продуктите –

яйцата, сиренето и варения ориз

С краищата на кората се завива част от плънката, а отгоре се слага по-малка точена кора. Клинът се пече направо върху печка на дърва с цел корите да се пекат и пържат в маслото – първо от едната страна, после от другата, като се обръща върху капак с хартия.

За пататника се настъргват сурови картофи на едрото ренде и към тях се прибавят сирене и три яйца. Подправките към сместа са джожден и сол. Мазнината е олио, а за предпочитане - масло. Добре разбърканата смес се поставя в тавичка, заглажда се отгоре и се пече на 180 градуса.

Като се получи хрупкава коричка отгоре,

се изважда от фурната и се покрива с влажна кърпа за около 10 минути. После се реже на парченца и се поднася на гостите.

Сервирам пататника за предястие, а клинът – за основното. Пататникът е чудесна гарнитура и за предпочелите рибата. На трапезата ще има и туршийки и червено вино, допълни Николай Балабанов.

Родът му е от Широколъшко, откъдето са и пристрастията му към родопските вкусотии. Отдавна семейството му е преселва в Пещера. От 3 години Николай живее в Радилово. Преподава музика в гимназията в Ракитово, има и собствена школа за народни песни и танци в Пещера.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички