Други

От храма на Мелпомена призовават: Елате на театър, безопасно е!

  09.12.2020 07:39             
От храма на Мелпомена призовават: Елате на театър, безопасно е!

Неочаквано смелият „Дон Кихот“ на Маргарита Младенова отново на пазарджишка сцена

ПАЗАРДЖИК. Коронавирусът затвори много врати, но тази към храма на Мелпомена остава отворена. Елате на театър, безопасно е! Това призовава трупата на ДКТ „Константин Величков”. Вече писахме, че „Дон Кихот“ на проф. Маргарита Младенова е едно от най-силните заглавия на пазарджишките „аркашки” за юбилейния сезон. След изключително успешната премиера в „Театър София“ през ноември историята за неочаквано смелия идалго на Мигел де Сервантес

отново ще се играе в Пазарджик – на 14 декември - само 6 дни преди датата на отпечатането на първия екземпляр

на книгата „Знаменитият идалго дон Кихот де ла Манча” през 1604 година (издаването на първия том на книгата е през следващата 1605 г., б.р.).

Според голяма част от столичната критика, спектакълът е събитие на национално ниво, а участието на Иван Бърнев като знаменития сервантесов образ придава изключителен престиж на представлението. Бърнев, който в момента изпълнява главни роли в постановки на режисьори като Явор Гърдев и Александър Морфов, е познат на зрителите и като един от най-добрите ни съвременни кино актьори. Снимал с носителя на „Оскар“ Иржи Менцел, Иван Бърнев играе в нашумелите през годините „Кецове“, „Стъпки в пясъка“, „Козелът“. Последното му засега кино превъплъщение е в „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който миналата година взе голямата награда на филмовия фестивал в Карлови Вари. В представлението „Дон Кихот“

Бърнев прави много силен тандем със своя млад колега Александър Тонев, едно от най-новите попълнения в пазарджишката трупа

25-годишният Тонев, който набира все по-голяма популярност заради ролите си в Народния театър, „Театър 199“ и „Сфумато“, излиза на сцената като Санчо Панса.

И ако е вярна приказката на Маргарита Младенова, че „не ние събуждаме за живот големите текстове – те нас събуждат за друг живот“, можем да се присъединим към призива на театралите и да пробваме да се събудим със сцената на ДКТ „Константин Величков”. Проф. Младенова определено е направила блестящ драматургичен вариант на романа. „Четеш хилядолистната книга на Сервантес, питаш се откъде провинциалният идалго знае всичко това, което изрича, вярва, вижда и извиква за живот и разбираш, че цялото Слово е в него, цялата опожарена александрийска библиотека, всички притчи, митове, приказки, фаблиа, алхимични рецепти и поеми, цялата памет за духовно. И се проникваш от неговата вяра без доказателства, и се изостря погледът ти да виждаш отвъд видимото, и потегляш заедно с рицаря „след провидението“ в безкрайната мистерия на Живота и Смъртта през голготата на присмеха и пустините на скудоумието.

И ти лично извървяваш пътя от „Ето го лудия!“ до „Ето го човекът!“

В ситуацията на световна епидемия въведените мерки за посещение на театралните салони са достатъчно ефективни, за да се чувстваме уютно в залата и да се пренесем в един друг свят, където няма коронавирус, а само безобидни великани-ветрени мелници.

В спектакъла участват още Гроздан Даскалов, Георги Керменски, Мартина Пенева, Елена Замяркова, Елена Дечева, Нели Сиракова, Иля Пепеланов и Михаил Рядков, които демонстрират брилянтна актьорска техника.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички