Регионът

Инж. Домусчиев показва от птичи поглед красивия дом на батачани

  10.12.2020 07:21             
Инж. Домусчиев показва от птичи поглед красивия дом на батачани

Снимането с дрон си има тънкости, казва главният експерт в ИАГ

БАТАК. Батачани знаят, че живеят в една от най-красивите планини на България и света, но доскоро не бяха виждали толкова много красота, снимана от птичи поглед. Показва им я инж. Нестор Домусчиев. Той е на 34 години, доскоро бе зам.-директор на Държавно ловно стопанство „Широка поляна”, а от 1 декември тази година работи в Изпълнителнатаагенция по горите на длъжност „главен експерт”. Освен това е докторант в Лесотехническия университет, доктор инженер по образование и „въздушен” фотограф и маратонец в свободното си време.

Всъщност

хоби или професия е въздушната фотография с дрон за него,

питаме го.

„За няколко месеца, откакто имам дрон, успях да се науча да летя както над обектите които снимам, така и около тях, за да мога да ги заснема под различен ъгъл. Използвам дрона основно като хоби за снимки на местата които посещавам, и споделяне на някои от снимките в социалните мрежи, за да могат и хората да се радват на хубавата природа която имаме. Когато имаш такава машина в ръцете и имаш желание да снимаш, наред с хубавата природа около теб, идеите за снимки и видео ти идват една след друга, и започваш да ги реализираш, след което се радваш на крайния резултат”, доволен е Нестор Домусчиев. „С навлизането на дроновете с камери в технологичния свят фотографията направи сериозна стъпка напред в развитието си. Може да се каже, че дроновете се използват като хоби за снимки сред природата или за професионално заснемане на различни събития, казва горският специалист. Дронът с камера сам по себе си предоставя уникалната възможност да погледнеш света под различен ъгъл и от различна височина. Това е едно от основните предимства на дрона, което лично ме запали да си купя дрон и да започна да снимам. Преди да си купя първия дрон през август тази година,

бях прочел много статии и изгледал доста клипове и филми, заснети с дрон

Но чак след като си купих първият такъв безпилотен летателен апарат (идва от думата на английски: drone – търтей, безделник, б.р.), разбрах, че освен желанието да снимаш от въздуха, трябва да имаш и няколко допълнителни умения, за да го правиш. Какви умения? Във всеки един момент на полета трябва да знаеш къде се намира слънцето, пред дрона, отзад или отстрани за да можеш да направиш хубави снимки. Освен това трябва да можеш да извършваш няколко операции за много кратко време. Кратко, поради бързия живот на батериите на дроновете, който трае обикновено между 20 и 30 минути.

Затова човек прави няколко неща едновременно

Например излитане на определена височина, приближаване до даден обект, ръчна настройка на камерата, „оглеждане“ около оста на дрона, под и над него за наличие на препятствия…

Освен това е нужно и добро познание на посоките на света, за да знаеш във всеки един момент в коя посока летиш и къде е целта на полета. Трябва да знаеш височината на най-високия обект в района, в който летиш, за да можеш да го управляваш безопасно, а и за да настроиш дрона на каква максимална височина да кръжи преди да се приземи. Не трябва да се подценява и вятъра. Нужно е да си запознат с поривите на вятъра наоколо от какво естество са и дали ще ти позволят безопасно излитане, снимане и кацане.

Батак и районът са изключително красиви,

показва ни го от много фотоси инж. Нестор Домусчиев.

„Ето например тази снимка от връх Баташки снежник.

Направих я при качване на върха през месец октомври с приятели, а облаците които се виждат, бяха много подходящи за фотографията. Най-хубавите снимки стават когато има разкъсана облачност, така че да се вижда небето, и когато човек е в гората – дърветата придават магия на снимките както никои други живи същества на планетата. Разходката до върха си заслужаваше въпреки облачното време, което беше сутринта преди прехода. Снимката се получи в точния момент, в който качихме върха. Само след 5 минути вече всичко беше в облаци и хич не беше същото.

Друга  планинска снимка пък направих със смесени чувства. Стана една привечер, когато бях решил да направя бягане – възстановяващо, след като

предишния ден бях участвал в първия виртуален маратон в България

(21 км бягане на стадиона в Батак). Но тогава все още не знаех, че това ще ми е последната снимка, направена с този дрон (сега трябва да го ремонтирам). Точно преди да започна тренировката, усетих, че времето е тихо, без вятър и с висока видимост, което предразполагаше вдигането на дрона. Така че го вдигнах. Беше на смрачаване, но направих няколко снимки, и когато го свалих, вече беше тъмно. И в тъмното, без да разбера, съм наранил гимбъла на камерата (това го разбрах едва на другия ден, когато пак бях решил да снимам), при което е станал неизползваем и задължително трябва да се смени. След това направих няколко филтъра на снимката, която най-много ми хареса.

Качих я в социалните мрежи и събрах най-много харесвания досега на снимка,

правена от мен. Чувствата бяха смесени. Хем доволен от добрата тренировка и още по-доволен от хубавата снимка, но и след това разочарован, че трябва да ремонтирам дрона.”

Нестор Домусчиев продължава да открива красиви кътчета от панорамен ъгъл и от труднодостъпни пресечени местности. Все пак има тренинг – миналата година той завърши поредица от маратони, спечелвайки медали, успя да пробяга и полумаратонската дисциплина от 21 км в рамките на Wizz Air Sofia Marathon 2019 като последните 6 километра тича с контузия. Инж. Домусчиев сега казва, че има и снимки, при които извършваш служебните си задължения, но ако намериш подходящия момент за хубав фотос, няма как да го пропуснеш. Все пак коя е перфектната снимка, питаме го.

„Перфектната за мен снимка е, когато на нея се виждат облаци, небе, вода и гора!”

Перфектен баташки отговор.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички