Понеделник, 19 Апр 2021
 
Регионът

Рекордни добиви на пшеница и ечемик в някои кооперации

  10.12.2020 06:17             
Рекордни добиви на пшеница и ечемик в някои кооперации

Като цяло реколтата е по-добра отколкото през предходни години

Докато бизнесът в почти всички отрасли масово се оплаква от невиждани загуби заради кооронавируса, земеделските кооперации в областта отчитат по-благоприятна година в сравнение с предходните. На места добивите са дори рекордни.

Ето равносметката за стопанската 2019/2020 г. на Костадин Демерджиев, председател на Регионалния съюз на земеделските кооперации в Пазарджик:

- Есенната сеитба през 2019 г.

за трети пореден път се проведе при изключителна суша

Въпреки по-късното поникване на житните посеви, те успяха да придобият хубав вид и изглеждаха много добре, за разлика от други райони в страната. Съвсем основателно очаквахме по-богата реколта и не останахме разочаровани.

След приключване на жътвата и обобщаване на резултатите, с известна доза удовлетворение можем да кажем, че средният добив от всички

житни, отглеждани от местните земеделски кооперации,

възлиза на 314.3 килограма от декар. От пшеницата той е със 120 килограма повече в сравнение с 2019 г., с 87.7 килограма повече отколкото през 2019 г. и със 74.8 килограма повече отколкото през 2018 г.

Като цифри средният добив от пшеницата е 373.8 килограма, от ечемика - 329.1 килограма, с  93 килограма повече отколкото през миналата година, а от ръжта - 306.7 килограма.

През отчетната година

в отделни кооперации са реализирани рекордни добиви при пшеницата и ечемика

Кооперацията в Септември например отчете 714 килограма пшеница от декар, в Мало Конаре - 620 килограма, в Радилово - 480 килограма, в Пищигово - 470 килограма, в Главиница - 446 килограма, в Дебръщица - 430 килограма, в Смилец - 300 килограма и т. н.

Средните добиви и от ечемика в същите кооперации са от 525 килограма от декар в Дебръщица до 326 килограма от декар в Бъта.

Кооперацията в Смилец от 800 декара тритикале прибра по 345 килограма зърно от декар и т. н.

Разбира се, има и кооперации с по-ниски добиви,

но от по-малко площи, както и пропаднали 588 декара пшеница и 302 декара ечемик в ограничени площи в 6 кооперации.

За сеитбата през новата селскостопанска година г-н Демерджиев разказва:

- За четвърта поредна година есенната сеитба през тази 2020 г. се проведе при изключително трудни условия - суха есен, липса на влага за качествена предсеитбена подготовка на площите и за извършване на самата сеитба.

През първата половина на август станахме свидетели на първите валежи с различна интензивност в отделните райони, като количествата варираха от 4 – 5 литра на квадратен метър до 15 - 16 литра на квадратен метър. Те обаче много бързо се изпариха,

без да окажат положително влияние за извършване на лятната оран

През целия септември не паднаха никакви дъждове, а температурата на въздуха беше по-висока от нормалната. Това наложи предсеитбената подготовка на площите за есенниците, както и самата сеитба, да се извършват на сухо и то с известно закъснение в очакване на валежи.

Едва на 9 и 10 октомври дойдоха първите повсеместни дъждове (15 - 16 до 40 литра на квадратен метър). За щастие, те бяха достатъчни за

поникването на засетите дотогава площи буквално за няколко дни

След тази дата се създадоха условия за по-качествена обработките на площите и за сеитбата, но влагата бързо изчезна и есенниците в тези полета започнаха да страдат от липсата й. Поникването им се забави много.

Падналите в края на месеца десетина литра се оказаха недостатъчни за поникването на по-късно засетите посеви, както и за окореняването на вече появилите са растения.

Съществуваше реална опасност от изсъхването им, тъй като нямаше влага в почвата

При такава обстановка до 10 ноември, който срок за нашия район смятаме за нормален, особено през суха и безвалежна есен, да се сее, бяха засети 86 процента от предвидените площи. Сеитбата на останалите площи приключи до 20 ноември, но условия за поникването на семената липсваха.

Метеоролозите даваха надежда за валежи към 29 ноември. На 30 ноември падна първият, макар и незначителен

дъжд, който във високите полета премина в сняг

Температурите се понижиха значително под нулата, но метеоролозите предвиждат затопляне на времето до към средата на декември, както и мека зима като предходната.

- Да се надяваме на успешно презимуване на есенниците и нормална реколта през следващата 2021 г., въпреки коронавирусната пандемия – казва в заключение председателя на Регионалния съюз на земеделските кооперации в Пазарджик.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички