Понеделник, 18 Яну 2021
 
Пазарджик

Направиха първа копка на разширението на Пречиствателната станция за 7 млн. лв.

  27.11.2020 16:49             
Направиха първа копка на разширението на Пречиствателната станция за 7 млн. лв.

Кметът Попов: Това е пореден щрих от изпълнението на приоритетите ни, свързани с опазването на околната среда

ПАЗАРДЖИК. Днес кметът на общината  Тодор Попов обяви началото на поредния от проектите за разширяване на капацитета на пречиствателната станция за отпадни води в Пазарджик. Срокът на изпълнението e 18 месеца, а общата стойност на договора е близо 7 млн. лева без ДДС.

„Днес съм щастлив, че сме заедно, защото продължаваме да изпълняваме поетите ангажименти, свързани с важните приоритети за подобряване и разширяване на инструментите и съоръженията за по-чисти, по-зелени и по –здравословни за живеене град и община“, каза кметът Тодор Попов пред областния управител Стефан Мирев, представители на  фирмата изпълнител и на местното ВиК-дружество.

Разширението предвижда доставяне, монтиране и пускане в експлоатация на технологично и друго оборудване, свързано с процесите на пречистване на отпадъчните води и обработка на утайките на пречиствателната станция. Паралелно с това, изпълнителят трябва да осигури работата на съществуващите пречиствателни съоръжения, да изгради и реконструира всички външни покрития, съществуващи пътища и озеленяване.

„Това е много важен проект, защото ще бъдат освежени и реновирани част от съществуващите открити съоръженията, второ ще бъде разширен капацитетът на самата пречиствателна станция и трето - след пречистване, водата ще бъде чиста и ще се отича в река Луда Яна безвредна за всички живи организми. С разширението още през следващата година ще стартираме втория цикъл на пречистване на водите за село Ивайло и  първи етап канализация на село Главиница“, обяви кметът.

„Този проект е поредното доказателство, че когато Общината, държавата, институциите работим заедно, крайният продукт е в услуга на нашите съграждани. Благодаря и разчитам и на местното ВиК-дружество, както и на фирмата-изпълнител да си свърши перфектно работата в рамките на срока от година и половина, за да се поздравим с успешно реализиран проект“, благодари Попов.

Той поясни, че с изпълнението на проекта още две села от Пазарджишка община ще имат възможност да се включат към водния цикъл - Синитово и Мирянци.  Попов и допълни, че ще е се включват още населени места, самостоятелно или сборът, от жителите на които е над 2000.

„Увеличението на капацитета на нашата пречиствателна станция е приоритет, защото жителите в общината и бизнеса се увеличават за разлика от много други населени места в България, което е гарант за развитието на нашата местна общност и ние ще продължим да създаваме условия за това“, коментира Тодор Попов и обяви, че до края на следващия месец ще бъдат открити още два важни обекта в сферата на екологията  - рекултивацията на бившето сметище на областния и общински център и откриването на нова сепариращата и компостираща инсталация, което ще позволи да се удължи животът на клетките на депото.

„По-дългосрочните ни планове включват изграждане на съоръжение за третиране на отпадъците, за да решим трайно за следващите 30-40 години, проблема с управлението на отпадъците в нашата община. Така ще се справим с един от най-големите бичове на съвремието ни – замърсяването на околната среда и ще поддържаме общината си чиста, с по-чиста вода, по-чиста почва, по-чист въздух“, категоричен е Тодор Попов. Той отправи своята благодарност за съвместната работа на екипа на общината с Министерство на околната среда и водите, ПУДООС, ВиК -Пазарджик, с всички държавни институции, имащи отношение към реализацията на проекта. Благодарности бяха отправени и към изпълнителя на проекта - ДЗЗД „Пазарджик ЕИЕ – 2020“. Представителят на фирмата изпълнител – Радослава Павлова, пое ангажимент всички дейности да бъдат изпълнени качествено и в срок.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65
Всички