Пазарджик

Направиха първа копка на разширението на Пречиствателната станция за 7 млн. лв.

  27.11.2020 16:49             
Направиха първа копка на разширението на Пречиствателната станция за 7 млн. лв.

Кметът Попов: Това е пореден щрих от изпълнението на приоритетите ни, свързани с опазването на околната среда

ПАЗАРДЖИК. Днес кметът на общината  Тодор Попов обяви началото на поредния от проектите за разширяване на капацитета на пречиствателната станция за отпадни води в Пазарджик. Срокът на изпълнението e 18 месеца, а общата стойност на договора е близо 7 млн. лева без ДДС.

„Днес съм щастлив, че сме заедно, защото продължаваме да изпълняваме поетите ангажименти, свързани с важните приоритети за подобряване и разширяване на инструментите и съоръженията за по-чисти, по-зелени и по –здравословни за живеене град и община“, каза кметът Тодор Попов пред областния управител Стефан Мирев, представители на  фирмата изпълнител и на местното ВиК-дружество.

Разширението предвижда доставяне, монтиране и пускане в експлоатация на технологично и друго оборудване, свързано с процесите на пречистване на отпадъчните води и обработка на утайките на пречиствателната станция. Паралелно с това, изпълнителят трябва да осигури работата на съществуващите пречиствателни съоръжения, да изгради и реконструира всички външни покрития, съществуващи пътища и озеленяване.

„Това е много важен проект, защото ще бъдат освежени и реновирани част от съществуващите открити съоръженията, второ ще бъде разширен капацитетът на самата пречиствателна станция и трето - след пречистване, водата ще бъде чиста и ще се отича в река Луда Яна безвредна за всички живи организми. С разширението още през следващата година ще стартираме втория цикъл на пречистване на водите за село Ивайло и  първи етап канализация на село Главиница“, обяви кметът.

„Този проект е поредното доказателство, че когато Общината, държавата, институциите работим заедно, крайният продукт е в услуга на нашите съграждани. Благодаря и разчитам и на местното ВиК-дружество, както и на фирмата-изпълнител да си свърши перфектно работата в рамките на срока от година и половина, за да се поздравим с успешно реализиран проект“, благодари Попов.

Той поясни, че с изпълнението на проекта още две села от Пазарджишка община ще имат възможност да се включат към водния цикъл - Синитово и Мирянци.  Попов и допълни, че ще е се включват още населени места, самостоятелно или сборът, от жителите на които е над 2000.

„Увеличението на капацитета на нашата пречиствателна станция е приоритет, защото жителите в общината и бизнеса се увеличават за разлика от много други населени места в България, което е гарант за развитието на нашата местна общност и ние ще продължим да създаваме условия за това“, коментира Тодор Попов и обяви, че до края на следващия месец ще бъдат открити още два важни обекта в сферата на екологията  - рекултивацията на бившето сметище на областния и общински център и откриването на нова сепариращата и компостираща инсталация, което ще позволи да се удължи животът на клетките на депото.

„По-дългосрочните ни планове включват изграждане на съоръжение за третиране на отпадъците, за да решим трайно за следващите 30-40 години, проблема с управлението на отпадъците в нашата община. Така ще се справим с един от най-големите бичове на съвремието ни – замърсяването на околната среда и ще поддържаме общината си чиста, с по-чиста вода, по-чиста почва, по-чист въздух“, категоричен е Тодор Попов. Той отправи своята благодарност за съвместната работа на екипа на общината с Министерство на околната среда и водите, ПУДООС, ВиК -Пазарджик, с всички държавни институции, имащи отношение към реализацията на проекта. Благодарности бяха отправени и към изпълнителя на проекта - ДЗЗД „Пазарджик ЕИЕ – 2020“. Представителят на фирмата изпълнител – Радослава Павлова, пое ангажимент всички дейности да бъдат изпълнени качествено и в срок.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички