Спорт

”Кодокан” е номер едно в джудото в страната за 2020-а година

  29.11.2020 08:42             
”Кодокан” е номер едно в джудото в страната за 2020-а година

ПАЗАРДЖИК. Пазарджишкият джудо клуб „Кодокан 2008” тази година е номер едно на картата на джудото в страната – и радващото е, че и девойките стъпиха на върха напочетната стълбичка, както и 12-годишните състезатели. Последният клубен триумф в годината, когато Пазарджик е Европейски град на спорта, бе преди дни. Тогава девойките старша възраст спечелиха държавната титла до 18 години в столичната зала „Локомотив“. Там нашите момичета успяха да надиграят на полуфинала представителките на „Перун“ -Перник с 5 на 3 победи. На финала  състезателките на „Кодокан“ се наложиха убедително над домакините от столичния „Локомотив“ и така на върха стъпиха Катлийн Георгиева (до 44 кг), Лили Михайлова (до 48 кг), Мария Малинова (до 52 кг), Мартина Тряскова (до 57 кг), Красимира Кендерова (до 63 кг) Радина Сербезова при 70-килограмовите. Две от състезателките са ученички в Спортно училище град Пазарджик, но през цялата година успехите на кодоканци и Спортното бяха ръка за ръка.

„Тази година определено е

най-добрата в цялата история на нашия клуб

– спечелихме пет отборни титли и 32 медала от държавни първенства за това време, коментира пред „Знаме” президентът на „Кодокан” Георги Георгиев, който е и директор на Спортното училище. „Пет титли от десет възможни – това е наистина впечатляващ показател и ни нарежда на първото място сред клубовете по джудо в страната. Да, ЦСКА ни бие с индивидуални постижения по медали, но ние имаме с три отборни титли повече от тях и това ни прави номер едно на клубно ниво”, казва олимпийският медалист от Атина’2004. Той няма „специална” отборна титла, но признава, че е

останал изненадан от девойките

Защото на татамито не излязоха две ключови състезателки от Пазарджик – Лина-Мария Александрова на 70 кг и Яна Джимова на 48. Едната беше под карантина, а другата болна… Сега обаче всичко е наред.

„Излязохме с две състезателки по-малко. Мислех, че можем да вземем медал, но честно казано, не очаквах, че ще станем шампиони”, признава президентът-старши треньор. Девойките през годината направиха впечатляващо представяне и при жените на държавното в Пазарджик, а тогава малшанс попречи на нашите фаворити да спечелят повече от една титла при мъжете. И част от тях останаха с втори и трети места. Ако и там бяхме станали отборни шампиони обаче, щеше да бъде бомбастично. А в „Кодокан” са реалисти и знаят, че факторът „спортен шанс” съвсем не е за пренебрегване.

 

След като К “Кодокан” спечели златните отборни купи на държавното отборно първенство по джудо за младежи и юноши старша възраст

кметът Тодор Попов дойде в залата и награди шампионите

„Изключително съм горд с това, което сте постигнали, затова исках лично да ви поздравя. Аз ценя успешните хора, защото, за да си успешен, това означава, че си положил труд, че имаш качества, че имаш амбиции и си работил по правилния начин, каза кметът Попов. Успехите идват след усилия всеки един ден, всеки ден имаме своите малки битки, които да печелим – това създава манталитет и характер. Заради успехите ви сега съм изпълнен с чувство на гордост и с чувство на благодарност!“. Няма невъзможни неща, стига човек да си повярва. От малки възпитавайте в себе си дух на победители. Самочувствие, амбиция и работа – това е рецептата за успех във всяка една сфера на живота“, като още кметът и връчи грамоти и отборна награда на състезателите, като им пожела да бъдат здрави, упорити и да гонят мечтите си. И специаблно благодари на Георгиев и за клубния успех, и за усилията за възстановяване на Спортното училище. „Атестат за всеки един човек е неговата биография. Аз съм изключително щастлив, че с Георги работим повече от 20 години и че той от успешен спортист се превърна в един успешен треньор. Да си жив и здрав. Високо ценя твоите усилия и успехи!“, обърна се Попов към Георгиев и връчи на треньора на „Кодокан“ финансовата награда за отбора.

Георгиев отчита два основни фактора за този исторически успех

От една страна „златното поколение” младоци пораснаха, а от друга – Спортното училище заработи с пълна сила в създаването на шампиони.

„Когато работиш дълго време правилно, упорито и постоянно, резултатите са налице. Спортното училище е голям фактор, за да се получат нещата. Тренираме двуразово и триразово при отлични условия и това си оказва влияние. Сега с обявения частичен локдаун от утре (днес, б.р.) учениците ни ще тренират онлайн, а всички над 18 години продължават да се готвят, както и досега. Нямаме друг шанс”, казва Георгиев. Залата и сега ще е пълна, защото клубът има пълни отбори на младежи, девойки, жени и мъже.

Георги Георгиев

Време на пандемия

Европейските първенства за младежи и девойки до 20 години и за мъже и жени се проведоха, но първенството на Стария континент в Рига за кадети до 18 години, което трябваше да започне след броени дни, е отменено. На него трябваше да участват Мариян Палев и Ивелин Танковски от „Кодокан” (двамата са десетокласници в Спортното училище). На европейското за младежи трябваше да отидат трима наши, но в крайна сметка участваха само Горан Козарев и Любомир Станоев. В последния момент Борислав Владов е дал положителен тест за КОВИД.

„Това стана точно в деня на пътуването. Борислав нямаше никакви симптоми. Изкара си карантината и сега се чувства добре, в понеделник му беше първият ден на тренировка. Горан и Любо за съжаление не можаха да се класират за медали на европейското, но все пак тази възрастова група им е за първа година. И те, и всички останали състезатели са здрави, да чукна на дърво. Надявам се да няма заразени, а ако все пак това се случи, да го изкарат без усложнения. Защото здравето е най-важното.

Обстановката се променя всеки ден, но

ако някой се опита да обезцени успеха на кодоканци

с аргумента, че коронавирусът е объркал сметките на конкуренцията и затова в Пазарджик са дошли толкова много медали, Георгиев само ще реагира с тънка усмивка. Защото двама треньори на клуба (Иван Вакарелски и Ангел Тонов) бяха доброволци в КОВИД-отделението, а сега четирима влизат отново. Освен Тонов и Вакарелски, това са Виден Василев и Станислав Комсалов. „Кодокан” бе може би първият спортен клуб в страната, който направи този благороден жест, облечен като клубна политика.

„Не знам дали някой клуб в страната е последвал примера ни, но

сега имаме пак четирима треньори в КОВИД-отделението

на МБАЛ „Пазарджик”. Станислав и Виден ще влязат на 1 декември. Поздравявам и четиримата за решението да влязат в болницата. Да не забравяме, че Ванката и Ангел и пролетта бяха два месеца в тези „фронтови” условия и въпреки това след това дадоха всичко от себе си и в залата, когато подготвяха децата. Коронавирусът е коварен и е еднакво опасен за всички. Каквото е за другите, такъв е и за нас. Горди сме, че именно в такава необичайна година успяхме да постигнем всички тези успехи”, казва Георги Георгиев. Той и колегите му знаят, че победите идват след много труд, усилени тренировки и вяра в крайния успех. И всички се надяват напролет пандемията да остане само спомен.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички