Четвъртък, 22 Апр 2021
 
Регионът

Богата зелева реколта в Пазарджишко

  01.12.2020 06:42             
Богата зелева реколта в Пазарджишко

Богата реколта е дало бялото зеле тази година, е равносметката на местните земеделски производители.

- Това е една от предпочитаните култури при нас, тъй като не изисква особено солидни инвестиции, нито пък големи грижи – обясняват те. – Освен това не е рискова култура, не и колкото пиперът и доматите например.

По груби сметки на стопаните, разходите на декар варират между 400 и 500 лева, според сорта.

- В тази сума влизат харчовте за засаждане, прибиране, окопаване. Както и тези за третирания с препарати срещу болести и вредители. Но вече стана дума, че като цяло

зелето не е претенциозно – не се разболява и не умира за 2 дни,

както някои други зеленчуци. Не го нападат и чак толкова много неприятели – главно гъсеница и понякога мана.

Що се отнася до времето, късните есенни сортове изискват да е малко по-мъгливо, дори ако е по-дъждовен и влажен климатът, завиват по-лесно. Летните (салатните) сортове пък общо взето стават, каквито и да са климатичните условия.

Сортовете, на които се набляга в Пазарджишко, са български, холандски и японски. При родните зелките са малко по-меки, а при вносните – по-твърди и с еднакви размери (калибровани). Чуждите сортове обикновено дават по-високи добиви и са по-трайни. Но пък

българските са по-скъпи и по-крехки

Добивите на вносните сортове тази година са достигнали 5-6 тона от декар, а от българските – до 2 тона. Един стопанин в нашия район гледа средно между 5 и 10 декара, а по-едрите производители – трийсетина декара.

- Обикновено успяваме да си върнем инвестицията, заедно с печалба, в зависимост от годината. Ползваме и субсидии към обвързаната подкрепа. Разбира се, по-добре би било, ако нейният размер беше по-голям. Така ще конкурираме по-успешно вноса на зеле, макар той да не е значителен.

Тъй като става дума е обемиста култура, транспортните разходи за внос на зеле не са малки и го внасят, най-вече когато цената у нас е висока или когато няма българско зеле. Основният ни конкурент е Македония, но пък тя не е в Европейския съюз и има ограничения.

Местните производители търгуват зелето си на пазари, тържища, както и в големите вериги.

- Опитваме се да имаме по 2-3 пазара, за да си разделим риска

Поради същата причина садим и по няколко сорта.  Цените на холандското и японското зеле се движат около 25 до 30 стотинки, а на нашенското варират около 60 стотинки.

Ето какви съвети дават стопаните, когато избираме зеле:
- Най-много полезни вещества има в кочаните и горните листа, но не забравяйте, че зелето няма кора. Ето защо всички вредни вещества от почвата или при третиране с препарати отиват директно в листата му. Затова подбирайте внимателно местата и хората, от които купувате зеле.
Когато избирате прясно зеле,

е препоръчително най-напред да огледате зеленчука за поражения от насекоми. Ако те не са нанесли щети, проверете дали зелевите листа са плътно прилепнали едно до друго, така че да образуват стегната, плътна и тежка глава. Нека листата да не са прекалено твърди и жилави, защото това обикновено означава, че зелето е презряло и старо. Колкото по-крехки (но не рехави) са листата, толкова по-прясно и вкусно е зелето.
Добре е прясното зеле да се консумира до седмица-две след откъсването му, а киселото - до шест месеца. И помнете, че зелето е незаменим помощник не само в

борбата срещу махмурлука, но и в битката с вирусите

- Българинът се интересува най-вече от това дали от зелето ще стане вкусна туршия – казват с усмивка в заключение стопаните. – За налагане е най-подходящо българското зеле, категорични са традиционалистите сред тях. И добавят, че мекото време в момента е подходящо за приготвяне на туршии, така че тези, които са позакъснели, могат да го направят сега.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички