ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

От днес – частичен локдаун до 21 декември

  27.11.2020 06:35             
От днес – частичен локдаун до 21 декември

От днес влиза в сила заповедта на здрвния министър Костадин Ангелов. Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка, а нови по-строги мерки влизат в сила в 23.30 часа в петък  - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г.

Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Всички висши училища спират присъствените си занимания, съобщи още той.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително маска за лица.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед.

Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, допуска се само доставки на храна.

Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ, малките квартални магазини продължават да работят, подчерта Ангелов.

Спират се екскурзиите в страната и чужбина.

Мерките, за които говорим, влизат в сила от петък, 27 ноември, и продължават до 21 декември 2020 г., изтъкна министърът и допълни, че всички институции от религиозен характер – църкви, джамии, синагоги и др., ще бъдат отворени за всички.

Парковете и градините също остават отворени, вечерен час няма да бъде налаган.

Зеленият коридор за пазаруване на хората над 65-годишна възраст в магазините за хранителни стоки ще е между 8,30 и 10,30 сутринта. За аптеките зелен коридор няма да има.

Частните събирания като сватби, погребения и кръщенета ще могат да се провеждат при присъствието на не повече от 15 човека.

Броят на клиентите в търговските обекти не трябва да се допуска де повече от 1 човек на три квадратни метра, а по тържищата и пазарите дистанцията да е най малко от метър и половина между посетителите.

Работодателите трябва да  организират работния процес в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички