Регионът

Читалище "Развитие" в Пещера дава нови възможности за хора със специфични потребности

  25.11.2020 16:27             
Читалище \

Народно читалище „Развитие – 1873“ гр. Пещера с финансовата подкрепа на Общински  фонд за подкрепа на местни инициативи предоставя нови възможности за хора със специфични потребности. Това е поредната  малка стъпка  на местната общност към голямата цел - грижата за човека, съобщи секретарят Мария Златкова.

Мисията на пещерското читалище  от създаването му до днес е да постига ново качество на живот чрез личностно развитие , национално самосъзнание и приобщаване  на местната общност към ценностната система  на съвременната цивилизация.

С цел  повишаване качеството на живот, социално общуване и гражданска активност на хора със специфични потребности читалището реализира проект „Информационни пътеки за хора със специфични потребности - една малка стъпка към голямата грижата за човека“.

Проектът се финансира от Общински  фонд за подкрепа на местни инициативи Община Пещера.

Читалищната  библиотека е включена в системата Глобални библиотеки . Тя разполага с книжен фонд от 37 000 тома. Посещенията в нея през 2019 г.  са 6786, а заетите от тях библиотечни документа 12 362 . Интернет посещенията са 1238 . Библиотека се абонира и за  образователния сайт „Уча се” в помощ на ученици, студенти, родители. Осигурява онлайн достъп до електронния си  каталог и други собствени бази данни чрез интернет и предоставя дистанционни услуги на своите потребители, средно годишно 800 абоната и нито един от тях незрящ – по обясними причини. Сега това  неравенство се преодоля. В библиотеката по проекта е  инсталиран специализиран софтуер на Българската академия за компютърна лингвистика за трансформиране на текстови файл в гласов. Проведе се обучение на 5 човека библиотекари и доброволци от Клуб „Приятели на книгата”, които ще сътрудничат на незрящи в придобиване на умения за ползване на специализирания софтуер.Така ще бъдат приобщени и незрящи към глобалния свят на информационното общество.                                                                                              

НЧ“Развитие -1873“ гр. Пещера е център на духовния живот в града.  За да се осигури  достъп до обществени обсъждания , културни събития и инициативи организирани от Община Пещера,  учебните заведения , граждански клубове от града и национални културни институции , по проекта е  закупена рампа за стълбите пред главния вход. С  нея  се преодолява  височина от 46 см.  Така в съвременните условия на живот  сградата паметник на културата строен през 1903 г., се адаптира към  изискванията на хората със специфични потребности.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички