Други Пазарджик Спорт

Забравената спортна история: Окръжния бегач направи конния спорт в окръга

  24.11.2020 06:49             
Забравената спортна история: Окръжния бегач направи конния спорт в окръга

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, е добре да си припомним или да научим неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият през август 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

„Преди да развием конния спорт в Пазарджишко с трите дисциплини - конкур-ипик, обездка и шампионат, имаше само кушии на Тодоровден. Далеч преди ликвидационните съвети на демокрацията да ликвидират конния спорт, в околията през 1956 г. дойде един човек с дух на победител, назначен от ОС на БСФС с председател Алексан Елмаян - Георги Даскалов от Велинград. Той премина 6-месечна школа като ездач и гледач в конезавода в Шумен, организирана от министерството на земеделието, и тръгна от село на село. Той запали първите „конни” огнища – в Пищигово, Мало Конаре, Огняново… Година по-късно вече бяхме окръг, а за каузата бяха и Виноградец, Юнаците, Козарско… Даскалов се прочу като Окръжният бегач - сутринта е в Карабунар, а следобед е в Козарско. Направихме среща с председателя на републиканската секция по конен спорт ген. Стойчев (за командващия армията ни през Втората световна война преди споменахме, че сам е участвал на олимпиади) по време на първенство в Мало Конаре. Вечерта в стола на ТКЗС-то той много говори с фронтоваци, много хареса свинския бабек с червен пипер. Но въпросът с откриването на школа бе решен. Школата в Пловдив на 9-я километър (тя бе занемарена) бе преместена в Пазарджик. Отидохме и докарахме 12-те коня начело с кон Рашко в конюшните на ТКЗС-Добровница под грижите на  ветеринарния лекар Сребрин Палешников, а после и в специална конюшня под болницата с двама гледачи и лекар. На път бе и построяване на хиподрум. ГНС даде 50 дка земя до болницата, направи се проект, построи се съдийската кула, но… тук мина околовръстния път. Изявите и успехите през годините следваха една след друга, а заслугата бе на Окръжния бегач. ТКЗС-тата прегърнаха конния спорт и имахме 16 центъра в окръга. Станахме републикански шампиони и участвахме в Румъния на междунроден турнир с водач агрономът Петър Топалов, председател на ТКЗС-то в Мало Конаре. В окръжния отбор бяха Стоян Богалинов и Никола Синапов от Пищигово, Стоил Ангов и Никола Димитров от Огняново, Славейко Пенов от Мало Конаре, Здравко Томов от Юнаците, Стефан Бегов от Карабунар и др. През 1962-а първият наш майстор на спорта Стоян Богалинов на републиканското във Варна. Той беше в уникална симбиоза с кобилата Веса. Докараха я от Врачанския край в Пищигово с още 9 коня. Тя скачаше „препятствия” и докато пасеше в почивното си време, но не искаше да работи селскостопанска работа.

Голям инат!

Даже като запалиха огън под корема й, не мръдваше. Така я взехме за спорта, а Стоян я караше да прави удивителни скокове! Разбираха се като първи приятели. На международния панаир в Лайпциг се състезавахме на конкур-ипик Веса стигна в конски вагон. Стоян и другите състезатели-селски момчета минаха обучение с коя ръка да държат ножа и с коя – вилицата. Той се обиди и се прибра. Треньорът Генко Рашков ми се обади и аз със служебната волга го взех от хоремага - той обичаше да си пийва (даже във Врачанско изпи ракията, която домакините бяха дали за разтривка на конете)… И се върна с призово място от ГДР.”

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички