Други Регионът

Отец Стефан Йорданов: Рождественският пост е и стражеви пост!

  21.11.2020 13:38             
Отец Стефан Йорданов:  Рождественският пост е и стражеви пост!

 

Трябва да отпъдим изкушенията на Лукавия и да се пречистим, но не с диета

Започнаха Рожденственските пости, които масово се наричат по народному „коледни”, но те са посветени на Рождеството на Спасителя, а „Коледа” идва от езичеството. Такава уговорка прави в началото на разговора ни отец Стефан Йорданов, секретар на досегашния архиерейски наместник дядо Яков. След преместването на Константийския епископ като Доростолски митрополит отец Стефан и другият секретар отец Боян водят паството в Пазарджишката духовна околия. Овакантеният пост не прави по-различни тазгодишните Рождественски пости – там самовглъбяването и стремежът към пречистване винаги са били непоклатима константа. Отец Стефан тези дни напътства миряните, прекрачили прага на църквата в Дебращица „Света Великомъченица Неделя” , в която служи дългогодишно и благодатно на Господнята нива. Немалко от пристъпилите в храма са дошли именно да се допитат до него за тайнството на постите. И не за постовете, а в постите и постът като стража видя връзката свещеникът. За тази стражева кула изнася той настоящата беседа за читателите на „Знаме”..

„Сварвате ни трепетно да се подготвяме за Въведение Богородично. В енорията на село Дебращица немалко хора спазват постите,

радващото е, че сред тях има и млади хора

През годината има няколко пости – Великите, Петровите, Богородичните… Но Рожденственските пости са по-особени, казва отец Стефан. Те подготвят християните за идването на месията, за неговия път на земята и за духовния му подвиг, който е празник, защото на практика побеждава смъртта, и трябва да бъде духовен подвиг и за нас. Физическата страна на поста е ясна, както и физическата страна на нашия стремеж към Богопознанието. Духовната част е свързана с простичките Христови заповеди. Да не мразим. Да обичаме. Да прощаваме. Да помагаме на брата си. Когато заживеем с тези заповеди, когато получим такава настройка, би било редно да ограничим храната от животински произход в тези 40 дни до Рождество”, казва духовният наместник на миряните в Дебращица и припомня и постите по дати:

15-22 ноември - спазва се строг пост

23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

20-24 декември - отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември - вече може да се блажи - т.е хапва месо и млечни продукти

От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

„Сега идват светли празници – Денят на християнското семейство, както е широкоизвестно Въведение Богородично, дните на свети Сава, на света Варвара”, изброява отец Стефан. „Те ще ни помогнат да укрепнем духовно и да започнем това пречистване и пренастройване. Следващата седмица може да се блажи с риба, без сряда и петък, но основно трябва да вземаме хранителните продукти от земята. В това има и символика. Да, имаме лежащо болни, имаме хора, които работят при големи физически натоварвания, и те трябва да решат хранителния си режим съобразно това, което личният им изповедник им препоръча.

Затова е добре всеки човек да има личен изповедник

– той най-добре го познава, познава в детайли хубавите моменти и сътресенията в живота му, и ще му даде най-ценния и уместен съвет. Духовният пост е време за равносметка и е с огромно значение за нас, ако през него можем да вършим хубави неща, освен да се въздържаме от месни и млечни храни (освен ако последните не са от растителен произход). Всички грешим, но затова бие всеки ден църковната камбана. Да ни сепне и да се замислим, да ни напомня за Бог. Защо Бог е дал една земя, едно слънце и един въздух и какво от всичко около нас ще вземем, когато легнем на болничния одър и предадем Богу дух. Навсякъде около нас Господ ни напомня, че не ние сме всесилните. Но и ни напомня, че не сме сами. Затова да си разчистим тръните по земния път, който и без друго е много кратък

Духовният пост е и стражеви пост

Той ни напомня за идващия Бог, за онова, което променя Вселената и вече й дава Възкресение. Трябва да сме на стража, защото изкушенията на Лукавия са на най-неочаквани места. Трябва да сме смирени и да помним, че Бог има план за всеки от нас”, прибавя отецът. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства - с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности.

Все пак, решим ли да постим,

трябва да сме наясно какво да ядем

Организмът ни има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти, е нужно да ги заместим с боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе… Трябва да се ядат и повече плодове и зеленчуци, които да донесат на организма ценни витамини и минерали. Освен ябълки, портокали, киви, не трябва да забравяме, че Рождественските пости се засичат със сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата. На пазара все още има патладжани, предлагат се грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, някои от които могат да се намерят замразени в магазина. За пости са подходящи и почти всички видове макаронени изделия, стига на етикета да не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти. Зехтинът пък има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини и токсините…

„Не забравяйте през цялото това време, че постът в никакъв случай не е диета”, подсеща ни отец Стефан, който обича да казва, че

не дрехата прави духовника, духовникът прави дрехата

И прибавя, че постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат, но е добре да запазим този си стремеж и след като 40-те дни, известни сред народа и като Малка четиридесетница отминат, и посрещнем и изпратим Коледа, пардон - Рождество. Да, физическата страна също е важна, още повече днес хората консумират прекалено много неблагоприятни и неправилно приготвени и комбинирани, тежки за организма храни. Така в телата им се натрупват голямо количество токсини, слуз, конкременти и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът реагира, като стартира процес на детоксикация. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение, промени в храносмилането и съня… Но първо трябва да изгоним от всички умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.

„Когато човек е усърден, Бог го напътства. Нека читателите на вестник „Знаме” и работещите в него бъдат здрави и чисти - пожелава на изпроводяк отец Стефан Йорданов. - И даде Бог да се излекуваме от духовните вируси!”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички